Kuća mjeseca

Kuća Jerini na otoku Krku

Dojmljiva integracija tradicije i suvremenosti. Na otoku Krku pronašli smo divne stambene objekte. Koja priča stoji iza projekta nominiranog za godišnju nagradu Medalja za arhitekturu? Saznajte u nastavku članka...

PROFIL
  • INFO: kuća Jerini
  • LOKACIJA: Bajčići, otok Krk
  • POVRŠINA: 450 m2
  • PROJEKT: arhitektica Branka Juras, arhitektica Lorena Posinković 
  • KRAJOBRAZNA ARHITEKTICA: Dobrila Kraljić
 

Arhitektica Branka Juras s ponosom gleda na jednu od svojih posljednjih realizacija, kuću Jerini, koja se nalazi na otoku Krku u sklopu obiteljskog gospodarstva u Bajčićima. Prilično je zadovoljna kako je sve ispalo. Istog je mišljenja i struka, pa je tako kuća Jerini bila u finalu za godišnju nagradu Medalja za arhitekturu, koju dodjeljuje Hrvatska komora arhitekata (HKA). Godišnje nagrade dodjeljuju se za istaknuti profesionalni doprinos u područjima arhitekture, urbanizma i konceptualnog promišljanja, s ciljem podizanja ugleda struke u široj javnosti, promicanja izvrsnosti arhitektonskog i urbanističkog stvaralaštva te konceptualnih promišljanja.

Čistoća materijala

Željeli smo postići čistoću materijala u interijeru, a po istom principu birali smo i namještaj. Ukratko, estetski pametno, kaže Branka Juras

 

Paleta materijala, točnije drvo, kamen i beton, funkcioniraju odlično zajedno i nadopunjuju se u istom prostoru

 

 

- Predmet ovog projekta je zapravo rekonstrukcija i nadogradnja obiteljske kuće i štale u sklopu obiteljskog gospodarstva. Važno je istaknuti da to obiteljsko gospodarstvo sadrži četiri cjeline: staru kuću namijenjenu življenju, štalu, kao pomoćni prostor za sušenje sijena, spremište, koje je vidljivo samo u obrisima te guvno, koje je sačuvano u izvornom obliku i smješteno oko zajedničkog dvorišta te izdignuto u odnosu na teren. Novim rješenjem planiralo se intervenirati u sve građevine u obuhvatu, tako da su se svi objekti integrirali u jednu cjelinu. Stara kuća se u prizemnom dijelu proširila za prostor wellnessa koji je ukopan s dvije strane. Na katu je dodan novi ulaz kod postojeće šterne. Štala se u prizemnom dijelu proširila za ljetnu poluotvorenu kuhinju, tj. pomoćni objekt kao aneks kući na mjestu stare šterne - objašnjava nam bazu koncepta arhitektica Juras i ističe da je na projektu udružila snage s arhitekticom Lorenom Posinković te krajobraznom arhitekticom Dobrilom Kraljić. Dodaje, i sami vlasnici, bračni par Ozana i Kristijan Nenadić, aktivno su sudjelovali u svakom aspektu projekta i zaslužni su za niz zanimljivih rješenja u interijeru.

“Kuća ima različita ozračja. Kad si u jednom dijelu, on je sam sebi dovoljan, a kad ideš dalje, otvaraju se novi prostori i čudiš se bogatstvu koje se stvara”

 

Izrađeno u hrvatskoj

Vlasnici su htjeli opremiti kuće pretežito hrvatskim komadima pa je tako dio kupljen u Prostoriji, a drugi su izradili lokalni stolari

 

- Vlasnicima je bilo najbitnije da su svi materijali kvalitetni, kao i način gradnje. Odmah su pristali na predložene materijale kao i njihove završne obrade. Kao što sam rekla, nikako nisu bili pasivni promatrači, a toliko su bili uključeni u sve da su čak sudjelovali u gradnji, jer su htjeli dobiti najbolji efekt kod završnih obrada. Mislim da su kroz ovaj proces otkrili prave graditelje u sebi - smije se Branka Juras dok krećemo u razgledavanje prostorija od kojih se kuće sastoje. Točnije, velika kuća sadrži wellness s teretanom, jacuzzijem i saunom, konobu, vinoteku, dnevni boravak i dvije spavaće sobe. Manja kuća, pak, ima dvije spavaće sobe i dnevni boravak s kuhinjom. Vanjski prostori su zajednički, a to su: bazen, ljetna kuhinja, sunčalište...

 

Zajednički prostori

Vanjski prostor je zajednički za obje kuće, a sastoji se od bazena, sunčališta i ljetne kuhinje

 

 

- Najveća specifičnost ovog sklopa jest susret različitih materijala, kod postojećih objekata ostaje kamen i žbuka dok je kod aneksa korišten beton. S tim sukobom naglašavamo razliku starog i novog. Novi dio ima i velike otvore s reflektirajućim staklom, što je u čistoj suprotnosti s tradicionalnim načinom gradnje - objašnjava arhitektica.

 

Što se tiče interijera, tu je, otkriva, primarno bilo naglasiti razliku između starog i novog, staro kao nešto teško i čvrsto, a novo lagano i mekano.

- Željeli smo postići čistoću materijala u interijeru - tumači Branka Juras, koja je po tom principu s vlasnicima birala i namještaj. Saznajemo, dio je iz hrvatske firme Prostoria, a ostali je namještaj rađen po mjeri, i to kod lokalnih stolara.

Stara se kuća u prizemnom dijelu proširila na prostor wellnessa koji je ukopan s dvije strane

 

 

Najizazovnije u ovom projektu, smatra arhitektica Juras, bilo je raditi na daljinu, ali i djelovati savršeno u skladu s investitorima, a sve s istim ciljem: napraviti najbolje što se može.

- Najzadovoljnija sam mogućnostima koje kuća pruža. Zatečeno stanje je već bilo zanimljivo, a mi projektanti smo mu dali jednu novu dodanu vrijednost. Kuća ima mnogo različitih ‘atmosfera’. Kad si samo u jednom dijelu, on je sam sebi dovoljan, a kad ideš dalje kroz kuću, otvaraju se novi prostori i čudiš se novom bogatstvu koje se stvara. I to svaki put iznova. Ova kuća je mali kolaž. Kolaž isprepletenih doživljaja i situacija - opisuje Branka Juras koja veseleći se jer svaki dan ima sve više zanimljivog posla. Trenutačno, otkriva, surađuje na jednom projektu s kolegama umjetnicima. Stvaraju modularne elemente koje potom printaju 3D printerom. Zasad je sve u fazi istraživanja, ali Branka Juras se nada da će ta tehnologija uskoro biti primjenjiva u arhitekturi.

 

Foto: Robert Matić i Srđan Hulak

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. listopad 2020 01:47