U posjetu

Kuća KNL u blizini Poreča: Maestralan projekt tima arhitektonskog studija NFO

 Bosnić + Dorotić
Fokus je na točki ulaza do koje se dolazi mostićem iznad zelenila, a kako se približavate kući, otvaraju se dodatne prostorne senzacije

Maestralna kuća KNL u Istri u blizini Poreča smještena je u mirnoj zelenoj oazi okružena šumom. Projektni zadatak definirao je studiju NFO kuću za odmor sa četiri spavaonice s vlastitim kupaonicama i zajedničkim dijelom za boravak i blagovanje te kuhinjom. Kuća se ističe impresivnim stubištem uz betonski "V" stup u ambijentu interijera intimnog karaktera. Genijalnost jednostavnosti ove kuće najbolje se ogleda u njezinim nacrtima.

Parcela je smještena na terenu blagog nagiba s pogledom prema šumi.

image
Studio NFO
image
Studio NFO

Osnovni konstruktivni element je "V" betonski stup koji izrasta iz "pitara" sa zelenilom te razdvaja i spaja prostor dnevnog boravka s blagovaonicom i kuhinjom. Projekt potpisuje studio NFO

image
Bosnić + Dorotić
image
Bosnić + Dorotić

PROLAZAK KROZ "TUNEL"

- S ciljem maksimalnog uklapanja novog volumena u okoliš koristili smo tu datost te prizemnu etažu utopili u teren s prilazne strane dok se s druge, dvorišne stane, kuća otvara prema bazenu i velikom travnjaku - kaže Kata Marunica koja je s Nenadom Ravnićem osnivačica studija NFO.

image
Bosnić + Dorotić

Kuća se s ulične stane čita kao jednostavni bijeli kubus s fokusom na točku ulaza do koje se dolazi mostićem iznad zelenila. Kako se približavate kući, otvaraju se dodatne prostorne senzacije, vanjsko stubište, "tunel" koji prolazi ispod prvog kata i prozor svjetlarnik prema kuhinji. Prolaskom kroz "tunel" izlazi se na dvorišnu stranu u natkrivenu zonu te sunčalište s bazenom.

image
Bosnić + Dorotić
image
Bosnić + Dorotić
image
Bosnić + Dorotić

Prizemlje je maksimalno otvoreno prema pejzažu i u njemu su dnevni prostori koji se otvaranjem staklenih stijena integriraju s vanjskom natkrivenom terasom s roštiljem i bazenom. Fokus dnevnog boravka su stube koje su vezane za konstruktivni "V" stup od vidljivog betona koji je korišten i na stropu kuhinjsko-blagovaonskog dijela.

- Kako je pri projektiranju korisnik bio nepoznat, težilo se stvaranju čistih i otvorenih prostora koji mogu mijenjati karakter ovisno o željama onih koji će ondje boraviti. Nositelj estetike, ali i osnovni konstruktivni element u boravku je 'V' betonski stup koji izrasta iz 'pitara' sa zelenilom te razdvaja i spaja prostor boravka od prostora blagovanja i kuhinje - opisuje Filip Vidović, arhitekt iz projektnog tima.

image
Bosnić + Dorotić
image
Bosnić + Dorotić

Svi fiksni elementi namještaja, poput kuhinje ili ugradbenih ormara, napravljeni su u neutralnim tamnim tonovima te su čistih linija, a mobilni elementi namještaja ostavljeni su korisnicima na izbor

image
Bosnić + Dorotić
image
Bosnić + Dorotić

Uz taj stup penju se stepenice na gornju etažu koja je ujedno ulazna zbog konfiguracije terena. Svi fiksni elementi namještaja, poput kuhinje, ugradbenih ormara i slično, napravljeni su u neutralnim tamnim tonovima i čistim linijama, a mobilni elementi namještaja ostavljeni su na izbor korisnicima.

Podovi su od terrazzo pločica te se protežu i na vanjsku terasu, a bazen od 40 kvadrata obložen je nešto tamnijim tonom istih pločica kako bi se postigao dojam dubine bazena.

image
Bosnić + Dorotić

260 KVADRATA

Objekt je veličine 260 četvornih metara.

- Kuća je izvana definirana bijelim kubusom koji je postavljen na bazu koju čini teren i kamene zidove koji otvara prizemlje prema dvorištu. Na bijelom kubusu svi otvori su locirani u tamnim balkonskim nišama na koje izlaze spavaće sobe - govori nam Sara Vulić, arhitektica iz projektnog tima.

image
Bosnić + Dorotić

Vrt je minimalistički, otvoreni travnjak pruža se u dubinu parcele u kontrastu sa šumom koja je obgrljuje

image
Bosnić + Dorotić

Vrt je uređen minimalistički, otvoreni travnjak pruža se u dubinu parcele u kontrastu sa šumom koja je obgrljuje.

Volumen kuće dijelom se skriva u terenu stvarajući osjećaj zaštićenosti i zaklonjenosti čak i prilikom boravka vani. Veliku pozornost arhitekti su stavili na kreiranje kvalitetnih zasjenjenih prostora koji se tijekom ljetnih mjeseci koriste najviše, a često su zanemareni pri projektiranju pa se onda svedu na improvizaciju sa suncobranima i tendama.

image
Bosnić + Dorotić
image
Presjek kuće

- Investitor je, na sreću naše struke, došao bez velikih arhitektonskih ideja k nama, ali s jasnim programom što želi. Kao u uvijek u idejnoj fazi, predstavili smo više različitih rješenja te razradom jednog od tih rješenja došli do konačnog koncepta i finalno realizacije. Cilj je bio napraviti suvremenu kuću u tradicionalnom okruženju, maksimalno uklopljenu u okoliš koja se oblikovanjem ne nameće nego ostaje kao arhetipski oblik u prirodi koja je okružuje - objašnjava K. Marunica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 12:27