Ide korak dalje

Kuća koja mijenja svijet kakvog poznajemo: Ima 64 kvadrata i izrađena je ovog materijala

 Stilt Studios
Kako bi smanjio problem s otpadom, Tetra Pak je razvio krovne ploče koje su izrađene od 25% plastike i aluminija

Stilt Studios su graditelj montažnih stambenih objekata koji se fokusiraju na životne prostore vođene iskustvom, radi se relativno mladom studiju koji je tek započeo sa svojim radom u Cangguu na Baliju i vrlo brzo su privukli pozornost svojim inovativnim idejama. Njihov najnoviji proizvod predstavlja nešto što mijenja svijet kakvog poznajemo i ide korak dalje u cijeloj priči o održivosti ugrađujući reciklirane pakete Tetra Paka u jedinstveno dizajniranu zgradu.

image
Stilt Studios
image
Stilt Studios


Iz studija poručuju kako čvrsto vjeruju da je budućnost izgradnje vezana uz sudjelovanje zajednice i održivost te stoga kroz Kickstarter kampanju traže savjete i podršku zajednice.

image
Stilt Studios
image
Stilt Studios
image
Stilt Studios

U ovom projektu Stilt Studios koristi ravne i valovite ploče izrađene od recikliranih Tetra Pak paketa tvrtke @ecobalirecycle za postavljanje krova i zidova. Uobičajena Tetra Pak pakiranja obično se sastoje od 75% papira, 20% plastike i 5% aluminija. Kako bi smanjio problem s otpadom, Tetra Pak je razvio krovne ploče koje su izrađene od 25% plastike i aluminija. Usitnjavanjem i prešanjem, pod utjecajem topline, u ravne i valovite ploče nastaje novi građevinski materijal za krovove i zidove.

image
Stilt Studios

Aluminijski sloj na vrhu osigurava 100% vodootporan materijal. U studijama materijala, polietilenske krovne ploče se smatraju perspektivnijim od običnih limenih krovova s obzirom na izolacijski učinak u smanjenju gubljenja topline i otpornosti na buku. Korištenje suvremenih kosih krovova usmjerava kišnicu koja će se dalje koristiti za zalijevanje okolnog vrta. Kroz otvore koji su usko postavljeni ispod nadstrešnice, zgrada nastoji osnažiti pasivno hlađenje. U samo 64 metra četvorna gradi se - udobna spavaća soba s pripadajućom kupaonicom, otvoreni prostor u kojem se sjedinjuju kuhinja i dnevni boravak te prostrana vanjska terasa. Kuća će biti odignuta svega 40 centimetara od tla i postavljena na 9 stupića.

image
Stilt Studios
image
Stilt Studios


image
Stilt Studios


Velike fasadne ploče mogu se otvoriti kako bi se osigurala poprečna ventilacija, otvarajući tako cijeli prostor, a ako želite privatnost, kuću je moguće zatvorit uz pomoć zavjesa. Također se uvodi prilagođeni sustav namještaja za živahan blagovaonski i životni prostor.

- U Stilt Studios vjerujemo da imamo odgovornost ne samo stvoriti sjajne dizajne i prostore pogodne za život po pristupačnim cijenama, već i vidjeti utjecaj zgrada na okoliš tijekom njihovog životnog ciklusa. Ne samo da možemo smanjiti ukupni upotrijebljeni materijal i otisak, već i biti dio kružnog gospodarstva odabirom korištenog materijala - kaže Alexis Dornier, suosnivač i glavni dizajner u studiju Stilt.

Još ovog ljeta započela je gradnja prvog projekta „Tiny Tetra House” na The Sunset Farm u Uluwatuu, Bali, Indonezija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 18:57