U gostima

Kuća koja pripovijeda: Skriveno zeleno utočište u srcu Slavonskog Broda

@storytelling_t_home

 Tanja Štević
Tanja i Željko Štević kupili su kuću u nizu, čiji je jedan od glavnih aduta bilo dvorište u stražnjem dijelu

PROFIL

  • Info: preuređena kuća u nizu od 160 kvadrata sa stražnjim dvorištem na parceli ukupne površine 360 kvadrata
  • Lokacija: centar Slavonskog Broda
  • Vlasnici: četveročlana obitelj Štević
  • Uređenje: vlasnici

U njemu danas rastu banane, palme i bambusi, a otkrili su nam i sve detalje o projektu preuređenja

Do tog ljetnog dana 2017., Tanja i Željko Štević već su dvije, tri godine tragali za nekretninom koja bi zadovoljila njihove potrebe. Živjeli su u stanu od 79 kvadrata u centru Slavonskog Broda, u neposrednoj blizini trgovina, stadiona, bolnice... No, kako se obitelj povećavala, mijenjale su im se životne potrebe i želje, ali nisu htjeli biti brzopleti u odluci.

image
Marko Miščević/CROPIX
image
Marko Miščević/CROPIX
image
Tanja Štević
image
Tanja Štević
image
Tanja Štević

MUŠKA “GAJBA”
Jedan dio nekadašnje šupe zatvoren je i prenamijenjen u ostavu, a drugi je uređen za muško druženje, gledanje utakmica. Tu su i ormarić izrađen od OSB ploča u funkciji mini ljetne kuhinje i polica koju je Tanja naslijedila od majke i prebojila je

image
Tanja Štević
image
Tanja Štević
image
Tanja Štević

Iako je na periferiji grada bilo moguće pronaći kuće novije gradnje, željeli su ostati u širem centru, kako bi im svi potrebni sadržaji bili nadohvat ruke. Tog ljetnog dana 2017. Željko je surfao po internetu, kad je ugledao oglas za kuću u nizu sa stražnjim dvorištem u Slavonskom Brodu.

- Kuća nas je privukla jer je bila romantična, šarmantna, održavana i uredna. Osim toga, oduvijek smo vapili za vanjskim prostorom, a tu je bio taj tajanstveni stražnji vrt, neprimjetan s ulične strane - prisjeća se Tanja, dodajući kako su odmah bili svjesni da je pred njima zahtjevan projekt preuređenja.

image
Tanja Štević
image
Marko Miščević/CROPIX
image
Marko Miščević/CROPIX

Na početku su razmišljali angažirati arhitekta, ali su bili svjesni da će to prolongirati radove, stoga su cijeli projekt osmislili sami te ga uspjeli realizirati u samo devet mjeseci.

Uz dobre majstore koji su se na gradilištu kuće neprestano izmjenjivali, imali su sreće i s prijateljima koji se razumiju u građevinu i pokojim članom obitelji sa “zlatnim rukama”. Prvo su sa statičarom provjerili nosivost potkrovlja, a kad im je izradio nacrte, u večernjim satima bi ih stavili na stol i, kažu, igrali se. Znali su otprilike što žele.

image
Tanja Štević
image
Tanja Štević

Blagovaonski stol izrađen je od starih hrastovih ploča, a njegovo postolje te ograda i konstrukcija stepenica od metala. Priču zaokružuje cigleni zid

image
Marko Miščević/CROPIX

- Htjela sam kuhinju koja gleda na dvorište, iako su nam sugerirali da bude na istočnoj, uličnoj strani. Ali meni je to bilo nelogično, jer je dvorište na drugoj strani. Kad smo kuhinju pozicionirali na zapadni dio kuće, na poziciju nekadašnjeg ulaznog dijela i toaleta, sve ostalo nam se posložilo - kaže Tanja, a Željko dodaje kako su uz sugestije statičara pomaknuli poziciju ulaznih vrata i rušili pojedine zidove u prizemlju te prateći postojeće drvene grede u potkrovlju pozicionirali sobe i gornju kupaonicu.

image
Tanja Štević
image
Tanja Štević
image
Tanja Štević
image
Tanja Štević

Sjedeća garnitura u boravku pretapecirana je u intenzivno plavu, što je odredilo glavnu boju u prizemlju. Dio ukrasnih elementa Tanja je već imala, a dio je kupila. Također, neke su predmete zatekli u kući, a sve što je bilo u dobrom stanju zadržali su i iskoristili. Primjerice, od zavjesa su izradili jastučiće

image
Marko Miščević/CROPIX
image
Marko Miščević/CROPIX

- Kuća je građena prije 1968., na specifično visokim temeljima. Stražnji dio kuće je u međuvremenu bio nadograđen, a postojeću nišu iskoristili smo za natkrivenu terasu. Mijenjali smo tlocrtni raspored, postavljali nove instalacije i stolariju, spuštali stropove, oblagali zidove rigipsom, što je olakšalo provlačenje kabela, te postavili podno grijanje i keramičke pločice u imitaciji drva. Tavanski prostor nije bio u funkciji stanovanja, a drvene grede debele 20 cm bile su na svakih 60 cm. Zbog podnih greda su ostala povišenja, a kako razlika ne bi bila prevelika, podizali smo razinu poda i stepenicama rješavali ulaze u sobe i kupaonicu. Također, obnovili smo fasadu i postavili novo krovište - nabraja Željko radove, dodajući kako su nakon preuređenja dobili ukupno 160 kvadrata stambenog prostora.

image
Marko Miščević/CROPIX
image
Tanja Štević

Kuća ima vanjski, natkriveni haustor u kojem dominira šahovnica na podu izrađena od Semmelrock kocki, a stepenice vode u ulazni dio kuće. S desne strane je kupaonica, a s lijeve blagovaonica i kuhinja. Upravo je od kuhinje, kaže Tanja, krenulo uređenje interijera.

image
Tanja Štević
image
Tanja Štević
image
Marko Miščević/CROPIX
image
Marko Miščević/CROPIX

- Htjela sam kuhinju bez gornjih elemenata i velike prozore s ukrasnim lajsnama. Sav namještaj radili smo po mjeri da bismo iskoristili svaki centimetar. Kuhinjski elementi su od medijapana, a kako nema gornjih elemenata, za odlaganje nam je važan bio ugradbeni ormar od poda do stropa u blagovaonici - kaže Tanja. U uređenju je, nastavlja, kombinirala elemente različitih stilova.

Tako je u blagovaonici s izlazom na terasu željeni industrijski stil. Centralni komad je stol težak čak 150 kilograma, rađen po mjeri od starih hrastovih ploča s metalnim nogama, a upravo za njim se, kaže Tanja, odvija većina obiteljskih aktivnosti. Iznad njega je i industrijska “pauk” visilica. U produžetku boravka je stepenište s ogradom koju čini mreža metalnih šipkica, a taj dio zida dizajnerski je povezan s ciglenim zidom terase.

image
Tanja Štević
image
Marko Miščević/CROPIX
image
Marko Miščević/CROPIX

S desne strane blagovaonice je boravak s garniturom iz starog stana, koja je pretapecirana u intenzivno plavu, što je odredilo glavnu boju koja prevladava u prizemlju. Tako se nijanse plave uočavaju na zavjesama, zidovima i ukrasnim tanjurima koje je Tanja imala otprije, a postojeću je kolekciju nadogradila nekim novim komadima. U kući je pronašla i porculan i pojedine komade koji potječu iz 60-ih godina iz Ikee, kao i par komada slavnog Rex stolca dizajnera Nike Kralja.

image
Marko Miščević/CROPIX

Uz natkrivenu terasu, dvorište ima travnatu površinu okruženu stazom, stari bunar s pumpom te pomoćnu građevinu, šupu. Jedan dio te šupe je zatvoren i prenamijenjen u ostavu s malim toaletom, a drugi je uređen za “muško” druženje i gledanje utakmica. Tijekom lockdowna postavili su i ljuljačke. No, pažnju prije svega privlači banana.

- Banana je fenomen, posadili smo je prošlo ljeto, ali mislili smo da se smrznula tijekom. No, kad su počeli izlaziti izdanci u roku dva-tri mjeseca su narasli više od dva metra. Ovih dana ćemo ih rezati i zaštititi slamom da izdrže zimu - kažu vlasnici, pokazujući nam i palme iz obiteljskog uzgoja Tanjinih roditelja.

image
Marko Miščević/CROPIX

Kupaonica u prizemlju zamišljena je u sivobijelim tonovima s tuš-kabinom i umivaonikom koji je postavljen na nekadašnje postolje stare singerice iz Željkove obitelji, a u gornjoj su kupaonici keramičke pločice razigranije, dinamičnije te je postavljena kada, kako bi bila više prilagođena djeci

image
Marko Miščević/CROPIX

Na gornjoj etaži pomalo mladenačkog stila su tri spavaće sobe, kupaonica razigranijih keramičkih pločica u odnosu na onu u prizemlju i garderobni ormar skriven iza kliznih vrata s ogledalom.

- Potkrovlje sam zamislila kao pogled u nekadašnji stan. Jedan od glavnih detalja su individualizirani posteri u hodniku koji mu daju karakter. Postere čine ilustracije poput djevojčice s balonima, Malog princa, muškarca s cigarom... Tražila sam ono što mi se sviđa i što nam karakterno odgovara, a isprintala sam ih u lokalnoj grafičkoj radnji te uokvirila - kaže Tanja, koja fotografije svojeg doma rado dijeli na IG profilu @storytelling_t_home. Inače je po struci inače diplomirana knjižničarka i profesorica hrvatskog jezika, a u međuvremenu je i doktorirala. Stoga slikovito zaključuje: “Kuća je imala dobre, čvrste korice koje je trebalo ispuniti”.​​

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. srpanj 2022 23:43