KOJA FORA KUĆA

Kuća koja reagira na kretanje Sunca, pruža stanarima hlad i ugodan protok zraka na terasi

www.juliuszsokolowski.pl
 Juliusz Sokolowski
Ova kuća u Poljskoj arhitekta Roberta Koniecznyja ima pokretni vanjski životni prostor koji se miče k sobama s obje strane vrta

Koniecznyjev studio KWK Promes dizajnirao je ovaj objekt naziva “Quadrant House” kako bi predstavio dio kinetičke arhitekture koja prati kretanje sunca. Pruža stanarima hlad i ugodan protok zraka na terasi, ali i kontrolu sunčeve svjetlosti u kući. Pokretni dio zgrade okreće se između dnevnog boravka i spa centra. Sadrži terasu koja je trajno zasjenjena dok se kreće prema suncu. Kada pristaje uz bilo koji od unutarnjih prostora, stvara prostor na otvorenom. Dnevna soba je u cijelosti obložena kliznim staklenim vratima kako bi se stvorio besprijekoran prijelaz iznutra prema van.

image
Juliusz Sokolowski
image
Juliusz Sokolowski
image
Juliusz Sokolowski
image
Juliusz Sokolowski
image
Tlocrt prizemlja - pomicanje terase
ZWSOFT
image
Juliusz Sokolowski

- Klijenti su željeli jednostavnu, osunčanu i opuštajuću kuću, koja će reagirati na kretanje Sunca. Svidjela im se naša Sigurna kuća, njezina promjenjivost i mehanizmi koji stvaraju odnose s okolinom. Polazište je bilo neizgrađeno mjesto pravilnog oblika, smješteno u predgrađu među prosječnim obiteljskim kućama. Na njega smo postavili pravokutnu masu, koja odgovara željama investitora u smislu funkcionalnosti, priča arhitekt.

image
Juliusz Sokolowski
image
Juliusz Sokolowski
image
Juliusz Sokolowski

- Zatim smo okrenuli dio koji se nalazi u prizemlju kako bismo dobili što veću privatnost sa strane ceste. U "izrezanom" prostoru nalazi se dnevni boravak, otvoren prema vrtu pa tako dnevna zona postaje dio vrta, a granice između arhitekture i krajolika su zamagljene, objašnjava.

image
Juliusz Sokolowski
image
Olo Studio
Olo Studio
image
Juliusz Sokolowski

- Želja investitora bila je jednostavna kuća s ravnim krovom, no lokalnim planom nametnuti su kosi krovovi. Dakle, s ulične strane kuća ima dvovodni krov, a s vrtne strane ravni krov. Ovaj dizajnerski pravac postao je istodobno rješenje za zahtjeve kupaca i prostorno pravo, što je u konačnici stvorilo nestandardni, karakteristični oblik kuće.

image
Juliusz Sokolowski
image
Juliusz Sokolowski
image
Juliusz Sokolowski
image
Olo Studio
Olo Studio

- Dnevni boravak i spa zona nalaze se u vrtu, međusobno okomito. Investitori su htjeli kuću koja reagira na mjesto sunca, zbog čega smo koristili motiv kvadranta - stari uređaj koji se koristio za određivanje položaja zvijezda. Dizajnirali smo terasu koja reagira na sunce i prati njeno kretanje: daje stanovnicima koji sjede u njenoj svemirskoj hladovini i ugodno prozračivanje; ovisno o dobu godine, regulira količinu sunčeve svjetlosti u prostorima uz koje se nalazi - ljeti daje željenu hladovinu, a zimi dopušta više sunčeve svjetlosti u unutrašnjost, zaključuje.

POGLEDAJTE VIDEO!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. rujan 2022 19:29