Cool mjesto

Kuća ljekovitog bilja u Matuljima je novo okupljalište za sve zaljubljenike u biljni svijet

 Blanka Kufner
Kuću ljekovitog bilja u Matuljima otvorila je Martina Tuta, vlasnica poznatog domaćeg brenda prirodne kozmetike Biljkoljupka

Prije nekoliko dana u Matuljima nedaleko od Opatije, na adresi Osonjaki 33, otvorena su vrata Kuće ljekovitog bilja. Martina Tuta, poznata i kao Biljkoljupka, što je ujedno i naziv njezina brenda prirodne kozmetike, stoji iza svega. Drvena kućica u blizini Martinina obiteljskog doma uređena je u suradnji s arhitekticom Iskrom Krznarić iz studija Skitza. Prostor je zamišljen kao mjesto održavanja tematskih predavanja, radionica i konzultacija o ženskom zdravlju.

image
DAMIR SKOMRLJ/CROPIX

- Biljkoljupka nije samo mjesto prodaje pripravaka od ljekovitog bilja. Ona je i mjesto edukacije o istom, mjesto susreta, stvaranja intimnih doživljaja, utjehe, bijega od stresne svakodnevice i, jednostavno, stanje duha u kojem se približavamo prirodi, našoj najvećoj učiteljici - kaže Martina.

image
Blanka Kufner
image
Blanka Kufner

Zadovoljne rezultatom

Iskra je zaslužna za materijaliziranje ovih Martininih ideja te je ovim projektom pokazala kako arhitekt može izvući maksimum kada kombinira svoje tehničko znanje s kreativnim pogledom te osjećajem za ambijent, kulturu i ljude. Martina i Iskra su i prijateljice pa je razumijevanje ideje projekta bilo na posebnoj razini koja je omogućila lakše nalaženje konačnih rezultata kojima su obje bile zadovoljne. Arhitektica nam prepričava da ju je Martina pozvala više kao konzultanticu, a ne toliko kao projektanticu te joj je Iskra odlučila pomoći.

image
Blanka Kufner
image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva

- Martina je imala neke ideje i određeni proračun pa je to bila početna točka. Obje smo dosta dobile iz ovog projekta. Nije to bila uobičajena suradnja projektanta i investitora, to je više bilo razmjenjivanje zajedničkih ideja iz kojih smo u konačnici nešto stvorile. S obzirom na to da se radilo o vrlo malom prostoru, odlučila sam Martini predložiti takozvane fokusne točke u projektu, odnosno manje dijelove na kojima će biti fokus. Tada je nastala i skica koja određuje fokusnu točku koju i sada koristim u drugim projektima, a koja je prikladna za manje projekte kada vlasnici imaju ograničen proračun, a ipak žele da se njihov prostor po nečemu ističe.

image
Privatna arhiva
image
DAMIR SKOMRLJ/CROPIX

Prirodni materijali

Ovdje su bile tri fokusne točke koje su potpuno promijenile prostor i zahvaljujući njima smo dobile ono što smo htjele - objašnjava nam arhitektica.

Prirodni materijali, jednostavnost, maksimalna iskoristivost i funkcionalnost prostora, dobra suradnja te ljekovito bilje u prvom planu ukratko opisuju ovaj mali, ali domišljati projekt koji je u konačnici postao pravi odraz Martinine ljubavi prema biljnom svijetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. travanj 2024 13:26