ARHITEKTURA

Kuća mladog bračnog para smještena u okolici Zagreba

 Robert Leš
Djelo je studija DAR612, a površine je 400 m. Kuća je koncipirana u kompaktni stambeni dvoetažni blok i prizemni paviljona s odvojenim funkcijama

Kuća MT nalazi se u okolici Zagreba uz brzu prometnicu, u inače mirnom okruženju s puno zelenila. Smještena je na parceli površine 800 m2, koja je većim dijelom uzdignuta u odnosu na prometnicu s koje se ulazi u veliko dvorište i pristupa garažama i ostalim sadržajima u suterenu. Velikim vanjskim stubištem penje se na etažu prizemlja koje se nalazi na koti okolnog zelenog terena.

image
Robert Leš

Mladi bračni par aktivnog životnog stila ovim su projektom željeli dobiti kuću koja će funkcionalnim rasporedom unutarnjih i vanjskih prostora odgovarati njihovim potrebama. Kuća je djelo arhitektonskog studija DAR612. Površine je 400 m2, koncipirana iz dva dijela: kompaktnog stambenog dvoetažnog bloka i prizemnog paviljona s jasno odvojenim funkcijama.

image

Robert Leš

image

foto Robert Leš

Prizemna etaža otvorena je vizurama prema zapadnoj strani Zagreba i Medvednice, a s druge strane ima direktan kontakt s okolnim zelenilom koje okružuje kuću s tri strane. Kuća se stupnjevito otvara prema natkrivenim prostorima unutar razine paviljona, nenatkrivenoj terasi, popločenim i hortikulturno definiranim zelenim prostorima oko nje.

Želja investitora bila je sačuvati suterenski dio prijašnje kuće koji su iskoristili kao postament za novi objekt. Time je zadržana pozicija postojeće kuće.

image
Robert Leš

- Prizemni volumen obložen crveno-smeđim polikarbonatnim pločama formira paviljon koji je konzolno istaknut iznad suterenske etaže s dvorištem. Staklenim stijenama koje djelomično prate perimetar paviljona, a jednim dijelom se uvlače formirajući unutarnju natkrivenu lođu i terasu, dnevni prostori komuniciraju s okolnim terenom i zelenilom.

image

Robert Leš

image

Robert Leš

Vanjski prostori koji se nalaze unutar perimetra paviljona nastavljaju se na kuhinju, blagovaonicu i dnevni boravak, čineći s njima integralnu cjelinu - rekla je Andrea Donatović Poljičak, koja je partner u studiju DAR612 uz Moranu Lepur Donatović i Jakova Poljičaka.

image
Robert Leš

U istoj visini nastavlja se prostrana nenatkrivena terasa na krovu suterena. Sam suteren kuće sastoji se od dvije odvojene garaže, prostorije teretane i saune, kotlovnice i hodnika koji vodi do stubišta za gornje etaže. Suteren je s tri strane potpuno ukopan u zemlju.

- Iz ulaznog prostora, u kojem je smješteno otvoreno stubište, ulazi se u otvoreni prostor s dnevnim sadržajima kao što su kuhinja, blagovaonica, dnevni boravak ili u prostor roditeljske spavaonice koja ima odvojenu garderobu i kupaonicu - kaže Andrea Donatović Poljičak.

image
Robert Leš

Iz svih dnevnih prostorija izlazi se na natkrivenu terasu u čijem središtu je crni vertikalni element koji objedinjuje unutarnji kamin u boravku i vanjsko ložište na terasi i predstavlja vizualni fokus svih vanjskih i unutarnjih prostora.

image

Robert Leš

Kat građevine čine dvije dječje spavaće sobe sa zajedničkom kupaonicom i garderobom, te galerija, iz koje se izlazi na krovnu terasu unutar "zelenog" krova.

- Viši volumen je obrađen tamnom antracit bojom, u njemu su smješteni ulaz sa stubištem i spavaći sadržaji raspoređeni kroz dvije etaže. Prizemni svojim definiranim perimetrom integrira unutarnje i vanjske dnevne sadržaje u jedan zajednički prostor. Obložen je polikarbonatnim pločama s toploj crveno-smeđoj boji kao kontrast tamnoj boji višeg volumena i sivoj boji suterena i potpornih zidova - opisuje nam Morana Lepur Donatović.

Odabrane boje i materijali fasada odražavaju funkcionalnu dispoziciju prostora unutar kuće, pri čemu su spavaće i dječje sobe smještene unutar dvoetažnog volumena tamne boje, a paviljon je integralni prostor kuhinje, blagovaonice i dnevnog boravka s natkrivenim terasama. Krov paviljona izveden je kao zeleni krov s terasom na koju se izlazi iz galerije kata te funkcionira kao zaseban vanjski prostor za sobe na katu.

image
Robert Leš

Investitori su prepoznali projekt i njegove mogućnosti i saživjeli se s njime te je realizacija u potpunosti popratila osnovnu ideju. S obzirom na to da je jedan od vlasnika strojar, tehnička je opremljenost objekta vrhunska. Naime, objekt ima hibridni sustav grijanja s plinskim kondenzacijskim bojlerom u kombinaciji s dizalicom topline, centralnim sustavom rekuperacije s ovlaživanjem zraka, SMART HOUSE sustav s predviđanjem vremenske prognoze, vlastiti bunar na parceli, sustav navodnjavanja hortikulture, kontrolu pristupa s kamerama te će uskoro dobiti fotonaponsku elektranu s baterijskim sustavom pohrane viška energije.

image
Robert Leš

Interijer kuće potpisuje studio Stairwell&Loft, a hortikulturno uređenje vanjskog prostora projektirao je ured Belana vrtovi. Sam arhitektonski studio DAR612 obiteljski arhitektonski studio je koji se bavi realizacijom suvremenih prostora življenja i rada.

image
Robert Leš
image

Robert Leš

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 08:21