JEDNOSTAVNO SAVRŠENA

Kuća na brdu: Kamena ljepotica koja odaje počast prirodi i lokalnom izričaju

 ANA SANTL/
Kuća spaja potrebe vlasnika s prirodnim okruženjem koje kombinira vidike na planine, ravnice i Sredozemno more

- Projekt je naručio klijent koji želi zadržati svoju privatnost i imao je dosta jasne ideje onoga što želi. Zahtijevao je kuću od 280 četvornih metara, uključujući dvije sobe za goste i velike vanjske površine – otkrivaju na samom početku arhitekti iz studija Block722 za Archdaily. Iako ovo zvuči kao jedan sasvim uobičajen zadatak istina je malo drugačija, a to je prvenstveno zbog same lokacije kuće. Zeleni i divlji kretski krajolik na sjevernom podnožju planine Thrypti na istočnoj strani grčkog otoka u potpunosti je definirao stil cijelog projekta.

image
ANA SANTL/
image
ANA SANTL/
image
ANA SANTL/

Kuća je prije svega trebala uravnotežiti potrebe vlasnika s prirodnim okruženjem koje kombinira vidike na planine, ravnice i Sredozemno more. Arhitektura je vođena željom za stvaranjem moderne kuće koja je diskretna i poštuje svoje okruženje. Veliku ulogu je odigrala odluka da se lokacija razlomi na različite volumene preko kojih je moguće jednostavno doći iz jednog dijela u drugi, umjesto da se sve spoji stubama.

image
ANA SANTL/
image
ANA SANTL/

Staza s glavne ceste vodi nizbrdo do ulaza u rezidenciju. Veličina kompleksa je pametno podijeljena na manje volumene, koji su međusobno povezani cirkulacijskim putovima i međuprostorima - neki su zatvoreni, a neki otvoreni. Glavna kuća podijeljena je na dvije niske zgrade povezane poluzatvorenim prostorom koji sadrži i vodenu površinu. Dizajn spaja prirodne materijale koji se često koriste u lokalnom izričaju, kao što su drvo i kamen. U isto vrijeme, atmosfera je izrazito suvremena, spajajući skandinavski senzibilitet i organski minimalizam svojstven arhitektonskom studiju Block722 s utjecajima japanske arhitekture. Posveta Japanu otkriva se kroz osvježavajuću jednostavnost dizajna čistih, gotovo strogih linija koje balansiraju s taktilnom prirodom materijala i cjelokupni bogatstvom rukotvorina.

image
ANA SANTL/

Snažna grčka sunčeva svjetlost pomogla je definirati oblike i površine, igrajući se s teksturiranim materijalima, dok su arhitekti crtali osjećaj i ritam konteksta za interijere i eksterijere. Putovanje svjetlosti i navike klijenata tijekom dana doveli su do prostornog rasporeda unutar objekta. Svaki dio i ruta pomno su planirani kako bi podržali funkcionalnost i uokvirili vidike, kroz vizualna putovanja i prostorne narative koji spajaju vanjske i unutarnje prostore, prirodu i ono što je stvorio čovjek.

image
ANA SANTL/
image
ANA SANTL/

Dominiraju neutralne, zemljane boje, a kvaliteta je ispred kvantitete, dok sam dizajn nastoji usavršiti polagani život, fokusirajući se na znakove iz stila života na otoku.

image
ANA SANTL/
image
ANA SANTL/

Saznajemo kako su arhitekti surađivali s lokalnim obrtnicima tijekom cijele izgradnje, primjenjujući stručne proizvodne vještine na veliki niz elemenata u kući. To se odnosi i na vrhunske arhitektonske detalje i na komade namještaja, od kojih je većina izrađena po narudžbi i kreirana posebno za ovaj projekt. Svi komadi zajedno čine kolekciju namještaja ANATA tvrtke Block722. Umjetnička djela također su bila ključna u cjelokupnoj kompoziciji, a projekt sada sadrži impresivnu skulpturu veličine 2,8 x 1,5 m grčkog umjetnika Pantelisa Chandrisa.

image
ANA SANTL/
image
ANA SANTL/

Posebno naručeni komad nalazi se u dnevnom boravku i razvijan je usporedno s arhitektonskim dizajnom, prekrasno prikazujući savršenu kombinaciju mjerila i discipline ovog utočišta. Ovaj pristup, bogat umijećem i prirodnim materijalima lokalnog porijekla, uzdiže dizajn u pravi stambeni dragulj izrađen po mjeri.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. ožujak 2024 14:34