Na vrhu Pantovčaka

Kuća na brijegu s preljevnim bazenom i pogledom: Mir, tišina, zelenilo, a ni Britanac nije daleko

 Ivana Nobilo/ CROPIX
Na obroncima zagrebačkih Šestina, na oko 350 metara nadmorske visine, nalazi se kuća uronjena u zelenilo okoliša, na vrhu Pantovčaka

Riječ je o atraktivnoj kući s prekrasnim pogledima na sve četiri strane svijeta, veličine 310 kvadrata, s bazenom u dvorištu, koja se od nedavno nalazi u ponudi agencije za nekretnine Eurovilla.

U neposrednoj blizini s istočne strane mali je park, šuma nastala većinom od stabla hrasta. Ta stabla lijepa su u svako doba godine i štite za vrijeme velikih ljetnih vrućina. Na južnoj strani je pogled na Predsjedničke dvore i središte Zagreba. Naročito je taj pogled lijep u večernjim satima, kada se upale svjetla grada. Na zapadnoj strani je pogled na Samoborsko gorje, grad Samobor, i daleko u daljini Sloveniju. I konačno, na sjevernoj strani je pogled na Kulmerove dvore i predivnu Medvednicu.

image
Ivana Nobilo/ CROPIX
image
Ivana Nobilo/ CROPIX
image
Ivana Nobilo/ CROPIX
image
Ivana Nobilo/ CROPIX

- Prva kuća na ovoj parceli građena je 60-tih godina. Nakon toga 90-tih je sagrađena nova kuća, moderne arhitekture i otvorena koncepta. Mi smo kuću kupili na kraju 2015. godine, nakon što smo stanovali u njoj kao podstanari oko godinu dana. Od 2016. do prošle godine rekonstruirali smo cijelu kuću, uredili vrt, izgradili bazen, zasadili živicu i dosta novih mladih biljaka i raznih stabala - govori vlasnik.

Najveća prednost te lokacije su mir, tišina, zelenilo, blizina Sljemena, blizina centra, jer do Britanca je nešto više od pet minuta vozilom.

- Prednost ove kuće je i njena energetska učinkovitost, koja je postignuta njezinim položajem na brijegu, maksimalnim korištenjem prirodne sunčeve svjetlosti. Posljednjom rekonstrukcijom i adaptacijom dodatno smo znatno povećali energetsku učinkovitost, jer smo ugradili novu stolariju te vanjski dio kuće i krovište dodatno izolirali staklenom vunom i novom fasadom, tako da je debljina zidova kuće sada preko 60 cm, što je vrlo učinkovito, kako ljeti, tako i zimi ističe vlasnik.

image
Ivana Nobilo/ CROPIX
image
Ivana Nobilo/ CROPIX
image
Ivana Nobilo/ CROPIX

Ugradnjom toplinske pumpe na ekonomičan su način riješili grijanje tople vode, grijanje i hlađenje cijele kuće te dogrijavanje bazena. Ugradili su i dvostrani kamin na drva te je to dodatni izvor topline i ugode u zimskim mjesecima.

Kuća ima centralni pametni sustav (Smart Home) za upravljanje grijanjem, hlađenjem, svjetlom, alarm sustavom i videonadzorom, navodnjavanjem vrta, filtriranje i doziranje vode i kemikalija vode bazena.

- Inicijalnim projektom kuća je projektirana na principu otvorena koncepta, da se maksimalno iskoristi pogled na prirodu sa svih strana, i maksimalno iskoristi prirodna sunčeva svjetlost u bilo koje godišnje doba. Rekonstrukcijom i adaptacijom u posljednjih pet godina dodatno smo "pustili" svjetlost s južne strane, tako što smo postavili staklene stijene s pogledom na prirodu, Predsjedničke dvore i središte Zagreba - objašnjava vlasnik.

image
Ivana Nobilo/ CROPIX
image
Ivana Nobilo/ CROPIX
image
Ivana Nobilo/ CROPIX
image
Ivana Nobilo/ CROPIX
image
Ivana Nobilo/ CROPIX

Prilikom uređenja interijera držali su se "minimalističkog" principa, samo ono što je nužno i funkcionalno. Ipak, posebna atrakcija je bazen oko 8 metara duljine i 4 metra širine, preljevni.

- Izgradnji bazena od samog se početka, prilikom projektiranja i planiranja, pristupilo s posebnom pažnjom. Građen je prema najvišim standardima, od statike, "usidravanja" i "pilotiranja", postavljanja temeljne ploče armature i izolacije. Cijeli bazen opremljen je vrhunskim materijalima i tehnikom: stakleni mozaik, automatsko doziranje vode, automatsko doziranje kemikalija i filtriranje - opisuje vlasnik te dodaje kako ima ugrađeno protustrujno plivanje i dogrijavanje.

image
Ivana Nobilo/ CROPIX
image
Ivana Nobilo/ CROPIX
image
Ivana Nobilo/ CROPIX
image
Ivana Nobilo/ CROPIX

Sezona plivanja je u ljetnim mjesecima, ali dogrijavanje bazena omogućuje kupanje i u travnju i listopadu, ovisno o godini i vremenskim uvjetima. Boravak u prirodi pored vode ugodan je u razna godišnja doba, pa i kada pada snijeg. Preljevni bazeni imaju prednost u tome što se voda bolje i brže filtrira te se lišće automatski odstranjuje strujanjem cijele površine vode.

Kuća ima 1300 kvadrata veliko dvorište, pet spavaćih soba, tri kupaonice. Izgrađena je na tri etaže. Suteren ima kotlovnicu, spremište, bazensku tehniku, namještenu i opremljenu garsonijeru. Prizemlje sadrži ulazni prostor, stepenište, toalet, garderobu, kuhinju, dnevni boravak i blagovaonicu otvorena tlocrta, s izlazom na terasu veličine 12,20 kvadrata. Na prvom katu su hodnik, master soba s kupaonicom, tri spavaće sobe, kupaonica i garderoba. Postoji mogućnost parkiranja više vozila u dvorištu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 11:33