Projekt studija Lotus Architecti

Kuća na Krku u kojoj se uživa u mediteranskoj blagdanskoj atmosferi

Kuća se prostire na tri etaže, na 380 četvornih metara. Investitori su željeli formiranje prostora za druženje i boravak na otvorenom

Nova kuća za novu godinu, mjesto gdje se može uživati u mediteranskoj blagdanskoj atmosferi, blizu mora i u ugodnoj klimi, takva je upravo završena kuća za odmor, u mjestu Punat. Nova realizacija studija Lotus Architecti na otoku Krku, nalazi se u mjestu poznatom po najstarijoj marini u Hrvatskoj, Marini Punat, osnovanoj 1964. godine. Posebnost mu daje i otočić Košljun, smješten unutar zaljeva Puntarske drage, sa svojim franjevačkim samostanom.

Kuća za odmor autorskog tima arhitektica Maje Bručić i Ivane Pozaić smještena je u Buki, rezidencijalnom mirnom dijelu Punta, te je udaljena samo 100 metara od mora.

ISTOK-ZAPAD

- Parcela veličine 1000 četvornih metara orijentirana je dužom stranom u smjeru istok-zapad te su sukladno tome i koncipirani prostori kuće kako bi se iskoristila zapadna orijentacija parcele prema moru - kaže arhitektica Maja Bručić.

Pristup na parcelu je s ulice uz istočnu među, što je arhitekticama omogućilo razvijanje idealne tlocrtne dispozicije za tu lokaciju, iskorištavajući privatnost i poglede prema moru u zapadnom dijelu te servisne prostore i prilaz s istoka.

Kuća za odmor autorskog tima Maja Bručić i Ivana Pozaić smještena je u Buki, mirnom dijelu Punta, i udaljena je 100 metara od mora. Nalazi se na parceli od 1000 kvadrata. Pogled na more je iz zapadnog dijela kuće

Kuća za odmor autorskog tima Maja Bručić i Ivana Pozaić smještena je u Buki, mirnom dijelu Punta, i udaljena je 100 metara od mora. Nalazi se na parceli od 1000 kvadrata. Pogled na more je iz zapadnog dijela kuće

ROOF TOP

- Želje investitora bile su manje-više tipične za takav tip objekta, određeni broj spavaćih soba, kupaonica te naglašeni zahtjev za formiranje prostora za druženje i boravak na otvorenom, jer gosti većinu vremena provode izvan kuće. Posebnu pažnju, prema željama investitora, posvetili smo pogledu prema otoku Košljunu s krovne terase, tzv. roof topa, s koje se pruža atraktivan pogled na more, kao i iz spavaćih soba koje gledaju na zapad - otkriva Ivana Pozaić.

Proces projektiranja tekao je poprilično brzo jer su se svi zahtjevi i želje poklopili, što je, dodaje ona, rezultiralo iznimno ugodnom suradnjom s investitorima.

Kuća se prostire na tri etaže, na 380 kvadrata unutarnjeg prostora. U podrumu je smještena mala konoba s vinom te prostorom za druženje i zabavu s biljarskim stolom, spa prostor sa saunom, tušem i prostorom za odmor te manja teretana. U prizemlju je jedna spavaća soba s en suite kupaonicom, a glavni prostori kuće formirani su kao velik otvoren prostor s kuhinjom, blagovaonicom i dnevnim boravkom i orijentirani su prema zapadu, moru, te prema privatnom dijelu parcele s bazenom, sunčalištem i vanjskim terasama. U dnevnom boravku nalazi se i kamin koji gostima u hladnijim mjesecima pruža poseban ugođaj. Uređenje interijera prati suvremen izričaj, koriste se novi materijali i moderni komadi namještaja. Na katu su još tri spavaće sobe, svaka s vlastitom kupaonicom.

HORTIKULTURA

Unutarnje je stubište osmišljeno kao lagano čelično s drvenim gazištima te vodi do krovne terase za uživanje u zalascima sunca. Mali dio stubišnog prostora poslužio je za skrivanje hladnjaka i police.

- Od materijala smo željele zadržati karakteristike arhitekture ovog podeblja s kombinacijom klasične žbukane bijele fasade te ponekim detaljima izvedenima u kamenu. Koristile smo kamen, drvo (orah), staklo… Posebnu dimenziju interijeru daju slike velikog formata poznatog akademskog slikara i prijatelja Dejana Kljuna - govori Maja Bručić.

Kod vanjskog uređenja pazilo se na hortikulturno uređenje, kao i na osiguranje funkcionalnosti prostora. Zato je manja vanjska terasa vezana direktno s blagovaonicom, a nekoliko su stepenica niže bazen sa sunčalištem te velike natkrivene terase u sjeverozapadnom dijelu. Tu je osmišljen raskošan lounge prostor sa stolom za jelo te grilom za roštilje i peke. Tako se osigurala i privatnost dijela s bazenom od susjedne parcele.

Posebnost je velika vanjska natkrivena terasa s grilom te krovna terasa na vrhu kuće s pogledom na otok Košljun

WHIRLPOOL

- Posebno smo zadovoljni kako se kuća uklopila u ambijent jer su svi elementi jednostavno sjeli na svoje mjesto u skladnu i funkcionalnu cjelinu - ističe Ivana Pozaić.

Posebnost kući daje i atraktivno unutarnje stubište pred velikom staklenom stijenom što daje kosu os kući, a na nju se nastavlja i kamin u dnevnom boravku na suprotnoj strani. Također, time kuća u unutrašnjosti dobiva dinamiku.

- Kad se radi o objektima za najam, trudimo se postići određenu dozu atraktivnosti koja bi bila zanimljiva budućim potencijalnim korisnicima, nešto što će ih privući, baštu, neki detalj ili osobitost. Ovdje je to velika vanjska natkrivena terasa s grilom i direktnom vezom sa sunčalištem bazena te krovna terasa na vrhu kuće. Na krovu će još biti whirlpool te zona za odmor i opuštanje - zaključuje M. Bručić.

Studiju Lotus grupe ovo je treća realizirana kuća za odmor u razdoblju od pet mjeseci, četvrta i peta također su u fazi završnih radova i uređenja interijera te su također na otoku Krku.

Foto: Neja Markičević/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 20:07