Arhitekti iz Studija DAR612

Kuća na otoku Braču stvorena za uživanje

Kuća koja slavi hedonistčki pristup životu

Profil

Info: kuća za odmor površine 290 kvadrata
Lokacija: Splitska, otok Brač
Projekt: Studio DAR612
Vlasnici: peteročlana obitelj iz Zagreba

Kada je obitelj iz Zagreba vidjela kuću u američkom časopisu i shvatila da je potpisuju hrvatski arhitekti iz Studija DAR612, znala je da će upravo njima prepustiti projektiranje svoje vile. Projektni zadatak? Da svakim centimetrom slavi hedonistički pristup životu.

Priča je krenula na način da smo htjeli investirati u turizam. Tijekom dvije godine, koliko smo istraživali tržište, uvidjeli smo dvije glavne stvari. Prva je da gosti sve više traže luksuzne vile koje im omogućavaju potpunu intimu s apsolutnim komforom i antistresnim okruženjem koje je moguće doživjeti samo na hrvatskoj obali, a druga je da su, bez lažne skromnosti, naši otoci apsolutno mjesta koja strani turisti žele posjetiti te ovdje provesti svoj zasluženi odmor, daleko od naporne gužve, stresa i problema koji inače čine svakodnevicu – priča nam peteročlana obitelj iz Zagreba, inače vlasnici jedne od ljepših, modernijih vila za najam na otoku Braču, točnije u šarmantnom priobalnom mjestu Splitska, koje se nalazi sedam kilometara istočno od Supetra i tri kilometra zapadno od Postira.

Splitska slovi kao jedno od originalnijih mjesta na otoku, a riječ je o mirnom, pitoresknom mjestu od samo nekoliko stotina stalnih stanovnika. Uz to, Splitska je poznata po lijepim plažama uz gustu borovu šumu te brojnim tradicionalnim tavernama i konobama koje nude ukusne domaće specijalitete i kvalitetna vina lokalnih vinara. – Naša odluka da baš na Braču napravimo kuću za odmor bila je vođena prije svega rapidnim rastom turizma u Splitu, kao i jako dobrom povezanošću Brača i Splita te samim trajanjem puta, od samo 45 minuta između te dvije destinacije. Isto tako, vjerujemo da će u skorijoj budućnosti aerodrom na Braču imati sve više letova te tako još više povezati ovaj prekrasan otok sa svijetom – objašnjavaju vlasnici. Kuća od 290 četvornih metara u potpunosti je završena u svibnju ove godine, a prostire se na dvije etaže. Na katu se nalaze četiri spavaće sobe s pripadajućim kupaonicama.

Svaka soba ima pogled na Brački kanal. U prizemlju kuće, na 140 četvornih metara, smješten je dnevni boravak koji, kad se potpuno otvore velike staklene stijene s obje strane, čini jedinstvenu površinu od nevjerojatnih 300 četvornih metara. Tu su još i kuhinja, blagovaonica te kupaonica i sauna. Kuća ima i dvije terase. Na južnoj terasi nalazi se mali mirisni vrt s jacuzzijem za šest osoba, a na sjevernoj strani objekta je terasa od 200 četvornih metara na kojoj dominira veliki roštilj koji se uzdiže šest metara u vis i predstavlja, kako kažu vlasnici, zaštitni znak vile. Ispod roštilja je veliki stol izrađen od poznatog bračkog kamena dimenzija 3,3 x 1 m, debljine 12 cm koji je iz jednog komada izradio majstor Pjero Radić iz Pučišća. Uz terasu je i grijani prelivni bazen površine 55 četvornih metara. Htjeli smo da naša vila svakim svojim centimetrom slavi hedonistički pristup životu.

Što se tiče uređenja, sve smo radili na pomalo neobičan način. Naime, kad smo završili svoje istraživanje o tome kakvu kuću gosti žele i odlučili da idemo u gradnju, trebalo je naći dobre arhitekte koji će našu viziju provesti u konačno, originalno i praktično rješenje. Surfajući po internetu, ugledali smo genijalnu kuću u američkom časopisu koja nam se jako svidjela. S obzirom na lokaciju, bili smo uvjereni kako su kuću radili neki strani arhitekti, a našoj sreći nije bilo kraja kada smo pročitali da projekt kuće potpisuju hrvatski arhitekti – sa smiješkom se prisjećaju vlasnici koji su odmah kontaktirali arhitektonski ured DAR612 iz Zagreba. DAR612 zagrebački je arhitektonski studio koji se bavi projektiranjem i realizacijom suvremenih prostora življenja i rada.

Kada se otvore velike staklene stijene, boravak i eksterijer čine jedinstvenu površinu od nevjerojatnih 300 kvadrata

U studiju rade arhitekti Lovro Donatović, Andrea Donatović Poljičak, Morana Lepur Donatović i Jakov Poljičak. Mišljenja smo da za uspješnu realizaciju projektanti moraju unaprijed razumjeti želje i potrebe onih koji će taj prostor doživljavati svojim. U svakom svom projektu, pa tako i ovom, težili smo tome da u kućama koje stvaramo žive i rade sretni ljudi čiji je prostor izraz njihove osobnosti. I onda kada se u njega sklanjaju i onda kada ga pokazuju – kažu arhitekti iz studija DAR612. Zajedno s vlasnicima arhitekti su odlučili da će u interijeru, kao i eksterijeru prevladavati prirodni materijali, prije svega kamen i drvo. Uz njih su se lijepo uklopile i prozračne zavjese od lanenih materijala. – Stil koji definitivno vlada kućom opisali bi kao moderno-minimalisitički bez previše nepotrebnih komada namještaja.

Linije komada namještaja koji ipak postoje u prostoru su ravne i čiste, bez suvišnog eksperimentiranja i avangarde. Sam izbor boja pao je na bijelu i sivu. Iako smo bili malo skeptični oko sive, poslušali smo arhitekte i to se pokazalo kao pun pogodak – ističu vlasnici i dodaju kako je gotovo sav namještaj u kući izrađen po mjeri, i to u radionicama tvrtke LUMA interijeri iz Sesveta. Također moramo naglasiti kako je sve ideje arhitekata u djelo proveo naš veliki prijatelj Ante Vrandečić, koji je od prvog iskopa do zadnje zavjese iskontrolirao svaku stvar i učinio da ova vila bude pretočena u djelo onako kako je prvotno zamišljena na papiru – pričaju simpatični vlasnici, koji kažu kako im je svaki dio njihove kuće najdraži i ne mogu se odlučiti što im je ljepše. Ipak, ono u čemu posebno uživaju jest to što je kuća okružena golemim maslinikom pa svako jutro gosti mogu piti prvu kavicu i uživati u pogledu na famozne bračke masline.

Foto: Tom Dubravec / Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. ožujak 2024 21:20