OAZA USRED GRADA

Kuća od isprepletenih niti: Projekt nadahnut tapiserijom s posebnim značajem za vlasnike

 Peter Bennetts
Ovaj osjećaj prostranosti i otvorenosti je luksuz koji se rijetko može naći u nastambama u unutrašnjosti grada

- Zadatak je bio stvoriti nove stambene prostore, premjestiti kuhinju i kupaonicu te poboljšati pristup prirodnom svjetlu. Funkcionalni zahtjevi klijenta bili su jednostavni. Jedini poseban zahtjev bio je pronaći mjesto u dizajnu za 3 tapiserije koje je izradila vlasničina mama – objašnjavaju na samom početku arhitekti iz studija FMD Architect koji potpisuju projekt ove genijalne kuće u Melbourneu.

image
Peter Bennetts

Kako posebno ističu u nastavku, njihova strategija projektiranja je uvijek slaviti posebnosti projekta, pa su se u ovom slučaju odlučili istražiti tradiciju tapiserija i tehnika šivanja, te taj koncept primijeniti u spajanja nove forme kuće sa starom tradicijom uspostavio.

Drvene grede čine nit koja spaja dnevni boravak s postojećom kućom, a zatim dalje sa zapadnim dvorištem. Također, drvene grede se konvergiraju u veliki drveni stup, koji podsjeća na nit. Unutar dvorišta zrcalo je postavljeno strateški na samom kraju niti kako bi se proširio prostor i stvorio osjećaj raspleta. Drvene niti se uvijaju preko zapadnog pročelja kako bi dodatno zasjenile stambeni prostor koji će uskoro prerasti zelenilo.

image
Peter Bennetts
image
Peter Bennetts
image
Peter Bennetts
image
Peter Bennetts

Na kraju vanjskih greda, jedna se proteže po širini mjesta kako bi pojačala formalni obris kuće, a istovremeno predstavlja i vezu s tapiserijom unutar kuće. Ovaj oblik se opet ponavlja u krajobraznom popločanju kao i unutarnjoj stolariji.

Projekt obuhvaća ono što dizajn interijera može postići razvijanjem integralnog odnosa između arhitekture, interijera i krajolika. U ovom projektu nema jasne definicije gdje jedna disciplina počinje, a gdje završavaju druge. Iako su mjesto i prostori kompaktni, fizička i vizualna povezanost kontinuiranih greda omogućuje spajanje interijera i eksterijera i stvaranje osjećaja jednog velikog jedinstvenog prostora.

image
Peter Bennetts
image
Peter Bennetts
image
Peter Bennetts
image
Peter Bennetts

Predanost dizajnu i referenca na tapiserije pojačana je kroz sve detalje od stolarije do krajobraza. Tradicionalno i novo u stalnom su dijalogu kroz izgrađene elemente.

Prirodne pogodnosti poput svjetla i unutarnje ventilacije pažljivo su razmotrene. Planirani su prostori, postavljeni krovni prozori i umetnuta dvorišta koja omogućuju pristup svjetlu i zraku tijekom cijelog dana. Vodeni vrt također djeluje kao prirodni sustav hlađenja dnevne sobe.

image
Peter Bennetts
image
Peter Bennetts
image
Peter Bennetts

Svi materijali su također lokalnog porijekla. Iako su materijali jednostavni i ekonomični, svi se koriste na bogate i inventivne načine. Ono što je bila vlažna, mračna viktorijanska terasa sada je postalo niz prostora koji imaju snažne veze s vanjskim prostorima, nudeći konstantno promjenjivo prirodno svjetlo i prirodnu ventilaciju i hlađenje uz strateški postavljene vodene bazene.

image
Peter Bennetts
image
Peter Bennetts

Osjećaj prostranosti i otvorenosti je luksuz koji se rijetko može naći u nastambama u unutrašnjosti grada. Niz prostora stvara holističko, ali raznoliko iskustvo koja se ispreplići. Jednostavno rečeno ovo je jedna dobro promišljena i neobična oaza usred grada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2024 16:45