MALO STAMBENO ČUDO

Kuća od kontejnera puna iznenađenja: štedljiva, dolazi s kompletnim uputstvima i stoji 12.000 EUR

Bez obzira želite li manji životni prostor ili ste u potrazi za ljupkom kućicom za odmor, Gaia je zaista izvrsna opcija

Je li neka kuća lijepa ili ružna, stvar je osobnog ukusa o kojemu ne valja raspravljati, no je li neka kuća arhitektonski zanimljiva, kvalitetna i radi li pomak u promišljanju stanovanja, stvari su o kojima se svakako može diskutirati.

Gradnja kuće je stresan pothvat u koji se mnogi ne žele upustiti zbog brojnih troškova koji su gotovo bez iznimke veliki financijski udarac za pojedinca i obitelj. Upravo ti razlozi potiču na promišljanje alternativnih mogućnosti stanovanja, među kojima je sve zanimljivija i traženija gradnja građevina od spremnika za prevoženje velikih tereta, odnosno brodskih kontejnera. Kuće sagrađene od takvih modularnih elemenata sve su kompleksnije i kvalitetnije, a nimalo ne gube na udobnosti i toplini. Ekološki su prihvatljivije, jeftinije i praktičnije rješenje te imaju sve više zagovornika. Što ne čudi, s obzirom na to da kuću od mobilnog kontejnera možete preseliti na novu lokaciju i ponovno posložiti za znatno manje utrošenog novca, vremena i truda u usporedbi sa sredstvima koje iziskuje klasična gradnja kuće na novoj lokaciji.

Život u ovakvom prostoru također potiče na čišćavanje suvišnih stvari koje posjedujemo i jednostavnost u opremanju ograničenog prostora na raspolaganju, što je dodatan način štednje novca i vremena koje bismo inače utrošili na brojne komade suvišnog namještaja i održavanje čistoće.

Danas vam želimo predstaviti Gaiu, pametnu malu kuću izrađenu od obnovljenog brodskog kontejnera koja nije samo kompaktna, već je i stvarno dobro optimizirana, a uključuje razne korisne stvarčice. Pin-Up House studio osmislio je koncept ove održive kuće i pobrinuo se da bude potpuno samodostatna.

S Gajom vam ne trebaju vanjski izvori energije ili voda jer ova kuća koristi sunčevu energiju i energiju vjetra. Opremljena je solarnim pločama, kao i vjetroagregatom, koji osigurava punjenje baterija u svako doba dana i u svim godišnjim dobima, a potrošnju, punjenje baterije kao i druge parametre možete pratiti uz pomoću mobilne aplikacije. Kuća je također opremljena sustavom za zadržavanje kišnice koja se filtrira i distribuira u kupaonicu i kuhinju. Osim toga, opremljena je hladnjakom, bojlerom i ostalim uređajima od 12 V i 24 V. No, ako je potrebno uz pomoću invertera može generirati veći napon od 110 V do 230 V.

Kuća je također zamišljeno kao pristupačno alternativno rješenje za stanovanje i koristi dostupne i financijski isplative materijale: drvo, šperploču od smreke za unutrašnjost te valovite metalne ploče za krov.

Potpuno se otvara s jedne strane i ima dvostruka staklena vrata, kao i malu terasu, koja se može preklopiti kako bi bila zatvorena i sigurna. Nema razloga za brigu kada niste u kući ili ako je vrijeme loše.

Unutra ima prostora za malu kuhinju s hladnjakom i uređajima, a u kupaonici za tuš. Možda nije baš prostrana, ali to nadoknađuje vrlo pametnim dizajnom interijera s mnoštvom višenamjenskih elementa.

Izgradnja jedne traje svega tri mjeseca, a što se tiče interijera, postoji mnogo načina prilagodbe. Standardni dizajn uključuje mnoštvo vrlo pametnih rješenja za pohranu koja zauzimaju malo prostora, a istovremeno su prikladna i atraktivna. U ovoj malenoj kući možete puno toga otkriti.

Bez obzira želite li manji životni prostor ili želite da vam ova malena kućica postane ljupki mali prostor za odmor koji možete dovesti na prekrasno mjesto usred prirode, Gaia je zaista izvrsna opcija.

UPTSTVA ZA GRADNJU POTRAŽITE OVDJE, A UKLJUČUJU:

  • vodič za gradnju korak po korak
  • kompletan projekt u pdf-u: tlocrt, materijale, prozore, vrata...
  • kompletan popis materijala + popis alata (vrlo detaljan opis svega što vam je potrebno za izgradnju vaše male kuće)

DIMENZIJE

  • Površina kuće: 12,4 četvorna metra
  • Trijem: 6,4 četvornih metara
  • Dimenzija kontejnera (D x Š): 6,1 m x 2,4 m
  • Uradi sam trošak gradnje: 12.000 eura
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 12:22