Nije sva hrđa loša

Kuća od recikliranog materijala

Naizgled zapuštena, Casa Linder zapravo je dobro promišljeni obiteljski dom. Nalazi se u gradu Dallasu u Teksasu i prostire se na više od 343 kvadratna metra površine. Ovaj rezidencijalni projekt potpisuje studio Buchanan Architeture koji je prilikom izgradnje Case Linder spojio jednostavne oblike i moderno planiranje.

Vanjski izgled ove velike kuće obilježava uporaba recikliranih čeličnih ploha za krov i vanjske zidove. Zanimljivo je istaknuti da su njihova patina i boja hrđe zapravo planirani jer je svrha bila privući pozornost na ponovnu uporabivost građevinskih materijala. Teksturi vanjštine doprinosi zid izrađen od kamena učvršćenog metalnom mrežom koji skriva dvorište s bazenom i koji podsjeća na bedemsku arhitekturu. Prednja fasada kuće također je obložena, ali sivim drvenim daskama koje podsjećaju na već iskorišteni materijal i dodaju osjećaju rustikalnosti kuće.

Unutarnje uređenje ove kuće skromno je i jednostavno te se dosljedno proteže čitavom unutrašnjosti. Neutralne boje, bijeli zidovi, drvo i minimalizam glavne su odlike ovog uređenja. U spavaćoj se sobi mogu vidjeti drvene daske iskorištene na prednjoj fasadi kuće čime se povezuje unutrašnjost s vanjštinom. Cijeli je prostor izdužen i uzak, s dnevnim boravkom, kuhinjom i blagovaonicom spojenima u jednu veliku prostoriju s ostakljenim zidom koji gleda na terasu s bazenom. S dvije male sobe i jednom velikom spavaćom sobom, ova je kuća idealna za višečlanu obitelj.

Izvor: HomeDSGN
Foto: James F. Wilson

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 15:24