ARHITEKTURA DOSTUPNA SVIMA

Kuća od samo 11 kvadrata djeluje puno veće i ima sklopivi krov. A tek kad vidite unutrašnjost...

 Derek Swalwell/@derek_swalwell
Izgrađena je od održivih, lokalnih materijala, a njezini tvorci tvrde da je ovakav tip objekta suvremeni odgovor na rastuće cijene kuća, širenje gradova i stalne pritiske na okoliš

Dizajner Nick Lane i graditelj Aaron Shields osmislili su pokretnu kuću od tek nešto više od 11 metara kvadratnih koristeći lokalno tvrdo drvo, vulkanski plavi kamen, čelik i staklo. Ime ove kućice je The Brook, a potpisuje ju također mala kućna tvrtka imena Small.

Fascinantno je kako kućica djeluje puno veće od 11 metara kvadratnih, i to zahvaljujući brojnim rješenjima za povećanje prostora.

image
Derek Swalwell/@derek_swalwell
image
Derek Swalwell/@derek_swalwell

- Bilo nam je bitno da prostor bude pogodan za stanovanje; da na polukatu ima mjesta za stajanje i kretanje - kaže dizajner Nick Lane, suosnivač Smalla, i dodaje kako je graditelj Aaron surađivao s prijateljem Murrayem Adamsom, inženjerom strojarstva, kako bi osmislio sklopivi krov po kojem je kućica i najposebnija.

Teleskopski okvir za krov od valovitog željeza skuplja se i širi, dopuštajući gornjem dijelu malene kuće da se sklopi u sebe. Sustav zupčanika omogućuje da se strop rasteže prema gore za 0,37 metara kvadratnih, dok se paneli sklapaju ispod krova kako bi dovršili zidove gornje razine.

Prototip kućice izgrađene po narudžbi presvučen je čempresom i bakrenim trakama.

image
Derek Swalwell/@derek_swalwell
image
Derek Swalwell/@derek_swalwell

- Čempresi se obično koriste kao zaštita od vjetra na poljoprivrednom zemljištu u jugozapadnoj Victoriji. Oni se obično bacaju na hrpu i spaljuju, ali vidjeli smo vrijednost u prenamjeni [materijala] - dvije tone pohranjenog ugljika vise sa strane ove malene kuće. S vremenom će čempres poprimiti srebrnasto-sivu boju. Kako bakar stari, također će razviti patinu, postat će narančasto-smeđa. Htjeli smo da se kućica Brook prirodno uklopi u krajolik zahrđalih crvenih poljoprivrednih šupa i dotrajalih obalnih zgrada - ističe Nick Lane.

Iznutra su Lane i Shields obložili zidove baltičkim borom i ucrtali gumene akcente.

image
Derek Swalwell/@derek_swalwell
image
Derek Swalwell/@derek_swalwell
image
Derek Swalwell/@derek_swalwell

- Reciklirano tvrdo drvo stropa potječe od rušenja zgrade, a pjegavu žvakaću gumu koju smo koristili za detalje dao nam je prijatelj koji je precijenio posao. Ovaj dizajn istraživanje je recikliranih i obnovljenih materijala i načina na koji se oni mogu ugraditi u funkcionalnost zgrade - kaže Lane.

Različite visine stropova u cijelom malom domu daju dimenziju i širinu interijera otvorenog plana.

- Željeli smo stvoriti malo putovanje kroz kuću, da se čini da je mnogo veća nego što zapravo jest - govori Lane. Kako bi to postigao, dvojac je uredio spavaću sobu i ured na polukatu iznad glavnog dnevnog boravka na ulazu. Lane i Shields odabrali su pod od željezne kore za glavni životni prostor, koji se spušta do susjedne kuhinje i blagovaonice.

- Nedostajalo nam je željezne kore za pod, ali smo upotrijebili ostatke da ga dovršimo - kaže Lane i dodaje kako se pod rastapa u sve manje i manje komade kore željeza dok se približava prozorima dnevne sobe.

image
Derek Swalwell/@derek_swalwell

Okretna vrata od čelika i stakla u dnevnoj sobi otvaraju se prema krajoliku, povezujući interijer s vanjskim prostorom. Dnevni boravak s prozorima također sadrži namještaj po mjeri i kamin na drva.

- Bili smo pod jakim utjecajem kuće Esherick Louisa Kahna kada smo dizajnirali postavljanje kamina. Ideja je bila stvoriti uzak prozor koji ide do krovnog prozora, tako da dok sjedite uz kamin, vaše oči mogu pratiti dim vani, pa dobivate osjećaj kampiranja.

Lane i Shields smatraju da bi suvremeni stambeni razvoj trebao odgovoriti na rastuće cijene kuća, širenje gradova i pritiske na okoliš.

image
Derek Swalwell/@derek_swalwell

- Arhitektura je mehanizam koji poboljšava ljudsko stanje i ne bi trebala biti samo privilegija koju si bogati mogu priuštiti. Brook je dizajniran s dimenzijama koje se mogu usporediti sa stanom. Vjerujemo da je ovo budućnost regionalnog i prigradskog dizajna - zaključuje Lane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 16:37