U GOSTIMA

Kuća okružena šumom i mirom u Žminju: Vješt spoj modernog s istarskim motivima

 PATRIK MARCAN/Novasol 
U 160 kvadrata stali su hodnik, kuhinja, blagovaonica, dnevni boravak i tri spavaće sobe. Svaka od tih prostorija je priča za sebe

Primarna ideja bila je napraviti ultra modernu kuću za odmor osami. To smo i uspjeli. Kuća se nalazi u šumi izvan naselja i u njoj je jako ugodno boraviti - pričaju nam Sara i Sanjin Galant, vlasnici kuće u gradiću Žminj u središnjoj Istri.

Riječ je o kući od 160 četvornih metara koja ima vanjsku kuhinju od 30 kvadrata. Kuća se inače iznajmljuje i ima 5 zvjezdica, a sastoji se od hodnika, kuhinje, blagovaonice, dnevnog boravka i tri spavaće sobe. Svaka prostorija je, ističu vlasnici, priča za sebe.

image
PATRIK MARCAN/Novasol
image
PATRIK MARCAN/Novasol
image
PATRIK MARCAN/Novasol

Dnevni boravak je mjesto za uživanje, u kojem važno mjesto zauzimaju TV i kamin, koji brzo ugrije prostor

image
PATRIK MARCAN/Novasol
image
PATRIK MARCAN/Novasol
image
PATRIK MARCAN/Novasol

ZANIMLJIVA MAŠINA

- Hodnik ima malu komodu koja ima unikatan predmet, šivaću mašinu koja je pripadala mojoj baki koju smo restaurirali u komodu. Kuhinja je možda najupečatljivija prostorija u kući jer je sva crna s ravnim linijama pa se ništa previše ne ističe na njoj već je sama po sebi “jaka”. Blagovaonica ima veliki stol koji je rađen po mjeri te je od istog drva kao i stepenice. Dnevni boravak je zapravo nastavak niza s blagovaonicom i kuhinjom te je mjesto za uživanje uz TV koji se nalazi na kamenom zidu i kamin, što je i ujedno pokazatelj da ne želimo ovu kuću samo sezonski iznajmljivati već i po zimi. Na kraju, sve tri spavaće sobe moderno su opremljene s TV-om i klima-uređajom i imaju svaka svoj stilizirani WC. Najzanimljivije u sobama je zid iznad uzglavlja. Nije riječ o tapetama već je zid oličen sa starinskim kistovima koji su se nekad koristili u istarskim kućama, al smo stavili moderne boje pa izgleda fora i moderno. Inače, na zidovima je puno slika Žminja i tradicionalnih istarskih košara napravljenih od bekve i žita - detaljno opisuju vlasnici i otkrivaju kako im je s arhitektonskog aspekta najviše pomogao tim Berton architect & interior designer studija, a dizajn kuće osmislili su samostalno, po svojim željama.

image
PATRIK MARCAN/Novasol

Sve tri spavaće sobe moderno su opremljene s TV-om i klima uređajem i imaju svaka svoj stilizirani WC. Najzanimljiviji u sobama je zid iznad uzglavlja. Nije riječ o tapetama već je zid oličen korištenjem starinskih kistova

image
PATRIK MARCAN/Novasol
image
PATRIK MARCAN/Novasol

RAZNI MATERIJALI

- Željeni stil uređenja koji smo htjeli postići bio je spoj modernog s istarskim motivima. Boje koje prevladavaju u interijeru su crna,žuta i siva, a od materijala ima zaista svega, od drva i moramora pa sve do stakla i kamena - govore vlasnici i dodaju kako je sav namještaj rađen po narudžbi, a ima i nekoliko komada restauriranog namještaja.

Na pitanje, čime su najviše zadovoljni, nakon što je sve završeno, vlasnici bez razmišljanja odgovaraju:

- Cijela parcela od 1000 m2 na kojoj se nalazi kuća je ograđena, jer se nalazi baš u šumi, tako da prevladava mir. Uživanje uz preljevni bazen koji gleda u šumu je zagarantirano. Iz sela se moraš voziti još jedno 500 metara po bijelom putu da bi došao do kuća. Ukupna površina cijele naše zemlje je 4000 m2 te je u planu još kuća u istom stilu. Želimo u budućnosti na ovom mjestu razviti jedan luksuzni resort - najavljuju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 18:07