U POSJETU

Kuća pokraj Rogoznice. Bračni par iz Splita kupio kamenjar pa od njega napravio pravu oazu

 Luva Villas
Vlasnici su kupili zemljište zajedno s prijateljima, a zatim podijelili na dvije čestice od 1250 m2

Novoizgrađena kuća u mjestu Dvornica, nedaleko od šibenske Rogoznice, sastoji se od prizemlja i prvog kata, garaže, bazena i strojarnice, a izgrađena je na čestici od 1250 metara kvadratnih te je u potpunosti ograđena betonskim zidom na koji je dodana kovana ograda s dva pješačka ulaza i jednom pokretnom rampom za pristup vozila.

image
Luva Villas
image
Luva Villas
image
Luva Villas
image
Luva Villas
image
Luva Villas

Vlasnici su obitelj Boras iz Splita, bračni par s dvoje djece koji su pronašli zemljište i odmah imali viziju što će i kako na tom prostoru izgraditi. Zemljište je, pričaju nam, kad su ga prvi put vidjeli, bilo sasvim obraslo i zapušteno. Čisti kamenjar. Ipak, vlasnicima se svidjelo zbog povišenog položaja, jugozapadne orijentacije, fantastičnog pogleda, mira i tišine. Kupili su ga zajedno s prijateljima, a zatim podijelili na dvije čestice od 1250 m2. Istodobno su krenuli s gradnjom i završili u ljeto 2023.

image
Luva Villas
image
Luva Villas
image
Luva Villas
image
Luva Villas

Postupanje je podrazumijevalo izradu idejnog pa glavnog i izvedbenog projekta, kao i projekt okoliša.

- Nakon izrade idejnog projekta započeli smo s glavnim projektom i gradnjom koju su izvodila dva lokalna trgovačka društva, svako u pojedinoj fazi, sa svojim kooperantima. Kod samog projekta objekta željelo se zadržati tradicionalnost po pitanju oblika objekta, pokrova, materijala poput kamena i drva uz određene primjese modernog stila koji se prije svega ogledao u otvorenosti prostora i velikim otvorima. Ideja je bila dobiti otvoren, prozračan, osvijetljen i fluidan prostor - objašnjavaju vlasnici i dodaju kako su željeli što više zadržati duh podneblja, tj. Mediterana kojemu kuća pripada, a to su ponajprije odradili blagim bojama, svim varijantama bijele i već spomenutim prirodnim materijalima.

image
Luva Villas
image
Luva Villas
image
Luva Villas
image
Luva Villas
image
Luva Villas

Kuća je projektirana u obliku slova T, a u svom dnu završava s ljetnom kuhinjom. Ulazu u objekt, koji je uvučen i zaštićen od vremenskih uvjeta, pristupa se kamenim stepeništem sa sjevera. Ulazna vrata su opremljena šifrarnikom i čitačem otisaka prstiju, tako da uporaba ključeva nije potrebna. Ulaskom u objekt dolazi se u predsoblje kojim dominiraju velika amfora s jedne i konzola s ogledalom s druge strane. Na lijevoj strani pristupa se WC-u/ praonici, dok desna strana vodi u glavnu sobu s vlastitom kupaonicom i saunom. Soba je opremljena smart TV-om od 60" i ima vlastiti izlaz na bazenski plato.

Ako se iz predsoblja nastavi ravno, dolazi se u objedinjeni prostor dnevnog boravka, kuhinje i blagovaonice ukupne površine otprilike 90 metara kvadratnih. Visina krovišta u dnevnom boravku je cca sedam metara jer objekt nema klasičan kat, već dvije galerije, u sjevernom i južnom dijelu objekta, dok je sredina slobodna, tako da se dobiva dojam prozračnosti i monumentalnosti. Dnevnim boravkom dominiraju namještaj svijetlih boja, velika peć na drva i pelete te smart TV dimenzije 86". Poseban ukras dnevnom boravku daju uvijeno stepenište s ogradom od kovanog željeza koje vodi na gornju etažu objekta, drvene grede krovišta, dva velika lustera, svaki s 50 rasvjetnih tijela, i veliki dvokrilni francuski prozori koji sjedinjuju vanjski i unutarnji prostor.

image
Luva Villas

Kuhinja je izvedena u bijeloj boji, a istom dominira središnji otok dužine tri metra, izveden u bijelom granitu, u kojem su smješteni indukcijska ploča za kuhanje s integriranom napom (kako samostojeća napa ne bi narušavala vizuru prostora), hladnjak za vino i humidor. Kuhinja je u potpunosti opremljena svim uređajima (dvokrilni hladnjak s hladnom vodom i ledomatom, pećnicom, mikrovalnom pećnicom, perilicom suđa i dr.). U blagovaonici se ističe blagovaonski stol, dužine 2,5 metara, izrađen od drva manga, s osam sjedećih mjesta. Rasvjeta u kuhinji i blagovaonici je decentna i funkcionalna.

image
Luva Villas
image
Luva Villas
image
Luva Villas
image
Luva Villas

- Galerijama na katu objekta pristupa se otvorenim stepeništem s kovanom ogradom koje je u potpunosti otvoreno prema dnevnom boravku. Na katu su dvije galerije, koje u naravi predstavljaju sobe. Sobe su površine cca 28 m2, a sastoje se od spavaćeg dijela, radnog dijela (radni stol), kutka za čitanje i odmor i kupaonice. Svaka soba ima veliki dvokrilni Velux krovni prozor te dobiva dovoljno svijetla i zraka, a posebnost soba je ta da prema središnjem dijelu objekta (dnevnom boravku) nemaju klasičan, već stakleni zid, izrađen od kaljenog stakla i aluminijskih okvira, i "blackout" zavjese. Na taj način navlačenjem zavjesa onaj tko boravi ovdje ima potpunu privatnost, a razvlačenjem zavjesa i prostor soba biva spojen i čini cjelinu s ostatkom kuće - ističu vlasnici i nastavljaju kako se prolaskom kroz blagovaonicu dolazi do ljetne kuhinje koja je velika oko 40 m2. Ona je u potpunosti natkrivena, a u njoj se ističe kamin koji je, kao i radna ploha i sudoper, izveden od bračkog kamena. Središnji dio ljetne kuhinje ispunjava masivni kameni stol, dok južni dio ljetne kuhinje obilježavaju kameni stupovi i ukrasna roleta. Ljetna kuhinja ima krovište izvedeno na visini od pet metara kako bi prostor u ljetnim danima bio što prozračniji i svježiji.

image
Luva Villas
image
Luva Villas
image
Luva Villas
image
Luva Villas
image
Luva Villas
image
Luva Villas

Prolaskom kroz ljetnu kuhinju ili bilo koja od dvokrilnih vrata iz dnevnog boravka, dolazi se na bazenski plato. Plato je pokriven posebnim grip vanjskim pločicama, ali su sve stepenice i prijelazi izvedeni od bračkog kamena. Oko bazena su smještena četiri kamena platoa koja služe za sjedenje/ležanje, a međusobno su odijeljeni stepenicama. Ideja je bila da se stvori ambijent mini amfiteatra.

Prostor ložišta podrazumijeva masivni polukružni sjedeći dio, koji je sa stražnje strane maskiran grmolikim raslinjem, tako da ni na koji način ne utječe na vizuru dvorišta, i središnji dio koji je obložen granitnim kockama, u čijem se središtu nalazi samo ložište. Prostor je adekvatno osvijetljen. Taj dio zemljišta je pod travnjakom, a pored sitnog raslinja ima drveće pinjola, indijske jorgovane, naravno, masline i jednu posebno obrađenu (totem) maslinu. Prostor iza objekta (istočni dio) je zapravo tipični mediteranski vrt s lavandom, ružmarinom, maslinom, limunom, agavama, aloe verom, smiljem i puzajućim timijanom.

image
Luva Villas
image
Luva Villas
image
Luva Villas
image
Luva Villas

Što se tiče interijera, vlasnici naglašavaju kako su veliku pažnju posvetili namještaju.

- Inače volimo kvalitetne, masivne i posebne komade namještaja, rustikalnog ili antiknog stila. Namještaj je pomno biran te uvezen iz Valencije u Španjolskoj. Bez iznimke, svaki komad namještaja je kombinacija drva (mango, tikovina i dr.), kamena (pretežito mramor) i prirodnih tkanina (pamuk, vuna, lan i dr.) - opisuju vlasnici.

Kuća se može iznajmiti preko https://www.luva-villas.com/.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 22:01