NESVAKIDAŠNJI UGOĐAJ

Kuća poput malog grada: U svega 88 kvadrata smjestilo se nekoliko uličica i "trgova"

 Yuta Yamada
Velika pozornost se pridala propuštanju prirodne svjetlosti te ugradnji krovnih prozora i visokih bočnih svjetala

Ovaj projekt smješten u gradu Hikone u Japanu izgrađen je na lokaciji gdje je nekada bila stamena zgrada koja je srušena. Arhitekti iz japanskog ureda Hearth Architects dobili s zadatak osmisliti obiteljsku kuću koja će se uklopiti u spomenuto područje i kvadraturu. S obzirom da je lokalitet dugačak i tanak sa širinom od 7,5 m i dubinom od 30 m, projektanti su bili primorani pribjeći malo drugačijim rješenjima.

image
Yuta Yamada
image
Yuta Yamada
image
Yuta Yamada

Osim obiteljske kuće novi vlasnici su zahtijevali da projekt sadrži i vrt, odnosno dvorište gdje se mogu odmarati na svježem zraku.

- Obično na ovakvom mjestu postavljate tipično dvorište, ali mi smo se ovaj put odlučili napraviti tlocrt s prednjim i stražnjim vrtom umjesto tipičnog dvorišta koje odvaja prostor. Zatim smo napravili međuprostor (bogati prazan prostor) koji se nalazi s bočne strane kuče i koji ima preljevno svjetlo i točkastu uličicu nalik vrtu na južnoj strani, a ujedno spaja oba vrta – pišu arhitekti u priopćenju.

image
Yuta Yamada
image
Yuta Yamada
image
Yuta Yamada
image
Yuta Yamada

Izgrađeni objekt je obiteljska kuća na dvije etaže koja se rasprostire na 88 metara četvornih. Pri stvaranju zatvorenog prostora vodeći računa o privatnosti, velika pozornost se pridala propuštanju prirodne svjetlosti te ugradnji krovnih prozora i visokih bočnih svjetala. Na taj način je stvorena pozornicu (promjene se osjećaju u svih pet osjetila) u kojoj se nijansa svjetla mijenja ovisno o godišnjem dobu i dobu dana.

image
Yuta Yamada
image
Yuta Yamada
image
Yuta Yamada
image
Yuta Yamada
image
Hearth Architects

Osim toga, projektiranjem uličica i poluotvorenih prostora kuća više nalikuje na grad ili gradski krajolik, a ne na intimni prostor jedne obitelji. Arhitekti su uspjeli stvoriti bogat prostor koji maksimalno iskorištava međupodručja (različite veze i dubine između unutarnjih i vanjskih prostora) uz zadržavanje funkcionalnosti. Uz uobičajeni minimalistički japanski stil stvara se opušten i miran prostor, pun prirode, koji daje nesvakidašnji ugođaj svakodnevnom životu vlasnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 01:25