PROJEKT ZA PET

Kuća s fasadom od pluta oduševljava svojom jednostavnošću. I divnim pogledom

 BOYSPLAYNICE/
Vlasnici su imali neke konkretne zahtjeve poput staklenih stijena, vidljivog betona, strogog interijera, metalnih elemenata, visećeg kamina...

Projekt obiteljske kuće u češkom naselju Rašovka počeo je onog trenutka kad su dizajnerica interijera Iveta Zachariášová i njezin suprug Jan otkrili posljednje slobodno građevinsko zemljište u tom mjestu. Budući da su i željeli graditi u blizini grebena Ještěd na sjeveru Češke, uopće nisu oklijevali s kupnjom. Bilo je to prije osam godina, a danas vas vodimo u njihov jedinstven dom...

image
BOYSPLAYNICE/
image
BOYSPLAYNICE/

Bračni je par odmah na početku već imao vizije o svojem budućem domu, uz neke unaprijed određene elemente poput staklenih stijena, vidljivog betona, strogog interijera, metalnih elemenata, visećeg kamina, otvorenog vrta bez ograde... a u projektu su im se pridružili arhitekti Adam Jirkal i Tomáš Kubák iz studija Atelier SAD, koji su sve Ivetine originalne ideje integrirali u projekt.

Sama kuća pravokutnog oblikovanja smještena je na južnoj padini grebena, na nadmorskoj visini od 600 metara, s prekrasnim pogledom na krajolik.

image
BOYSPLAYNICE/
image
BOYSPLAYNICE/
image
BOYSPLAYNICE/
image
BOYSPLAYNICE/

Uz sjevernu stranu imanja vodi cesta koja je spojena s kućom na način da je dio krova, u produžetku ceste, izveden kao plato, a namijenjen je parkiranju automobila. Ostatak kuće, vidljiv sa ceste, prekriven je dvokrilnim krovom promjenjivog nagiba, dok se prizemlje i glavni dio vrta nalaze četiri i pol metra ispod razine ceste.

image
BOYSPLAYNICE/

Glavni ulaz je na zapadnoj strani, a pristupa se vanjskim stubištem uz kameni zid koji je obrastao puzavcima. Kuća se na istočnom dijelu s ostakljenjem u punoj visini zabata otvara prema terasi, a ostakljenje se bez kutnog stupa nastavlja i na južnoj strani. Taj je kutak, pojašnjavaju arhitekti, formiran kliznim portalima koji se mogu otvoriti, čime glavni stambeni dio postaje potpuno povezan s vrtom preko terase. Svi ostali stambeni prostori smješteni u prizemlju, uključujući i kupaonicu, također se otvaraju prema krajoliku kroz staklene otvore.

image
BOYSPLAYNICE/
image
BOYSPLAYNICE/
image
BOYSPLAYNICE/

Zanimljivo, na fasadi su ploče od portugalskog ekspandiranog pluta promjenjive debljine koje se izmjenjuju u okomitim trakama. Ovaj materijal, ističu iz studija Atelier SAD, nikada do tada nije korišten na ovaj način u Češkoj.

"Kako se ideja o kući rađala, postupno smo shvaćali da jednostavno ne možemo raditi kompromise. Zato je kuća obložena plutom i nema stupca u staklenom kutu, unatoč statici i logici", kaže Iveta.

image
BOYSPLAYNICE/
image
BOYSPLAYNICE/
image
BOYSPLAYNICE/
image
BOYSPLAYNICE/

Dvokrilni krov izrađen je od presavijenog aluminijskog lima antracit boje, dok je krovni sofit obložen šperpločom od izbijeljene breze. U kući su betonski stropovi i obodni zidovi ostavljeni vidljivima, dok su oni pregradni, od opeke, ožbukani.

image
BOYSPLAYNICE/

"Unutarnji dizajn kuće s unutarnjim rasporedom prostorija možda je nastao ranije nego sama kuća", kaže Iveta koja je koautorica cijelog projekta, posebice interijera, na kojem je surađivala sa studijem Konsepti i Ligne Roset.

image
BOYSPLAYNICE/

Nit vodilja bila je svjetlost, otvaranje prema okolišu, čistoća interijera i umjerena upotreba boja. Dominantna značajka u interijeru francuski je okretni kamin od lijevanog željeza obješen o grede, dok je ukupni, jednostavni izgled kuće upotpunjen tamno smeđe-crvenim podnim estrihom.

Vanjsko opoločenje je od starog, istrošenog granita, a svojom specifičnom ružičastom nijasnom podsjeća na izvorno opločenje obližnjeg grada Libereca.

"Tako se postupno rađao cijeli projekt; uz poštovanje lokalne tradicije, povijesti, materijala i okoline", zaključuju.

image
BOYSPLAYNICE/
image
BOYSPLAYNICE/

Kuća je 2021. godine osvojila treću nagradu u kategoriji stambene izgradnje na natjecanju Karel Hubáček, Competition Building of the Year, u toj regiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 14:37