Fascinantna u svakom pogledu

Kuća s najljepšim pogledom

Raskošna, a istodobno predivno jednostavna
Profil
Projekt:
multiPlan arhitekti, Katja Žlajpah, Aleš Žnidaršič
Info:
dvoetažna kuća površine 230 četvornih metara nedaleko od Ljubljane, Slovenija

Malo tko može ostati ravnodušan na obiteljsku kuću Katarina, po mišljenju mnogih stručnjaka jednu od najljepših modernih kuća u susjednoj nam Sloveniji. Ona je, naime, ono o čemu svi maštamo. Smještena usred netaknute prirode, a opet dovoljno blizu gradu, urbanom čovjeku omogućuje savršen bijeg od stresne svakodnevice. Uza sve to, arhitektonski nepretenciozna, a opet fascinantna u svakom centimetru. Raskošna, a istodobno predivno jednostavna.

– Iako se nalazi nedaleko od Ljubljane, okružena je šumom i nalazi se na 650 metara nadmorske visine. Iz nje se pruža prekrasan pogled koji očarava – kažu arhitekti iz studija multiPlan u Ljubljani koji potpisuju projekt.

Prvi susret s lokacijom na kojoj se trebala graditi kuća, a riječ je o poznatom izletištu koje već godinama vikendom posjećuju Ljubljančani, ovi ugledni arhitekti opisuju kao misaono vrlo kompleksan. – Lokacija je zahtijevala da se potpuno uživimo u koncept života u prirodi, koji je bitno drukčiji od gradskog, te postanemo svjesni velikog mentalnog pomaka kada je u pitanju život u gradu i onaj na selu. Kada se čovjek odluči za drugo, imperativi su mu nezagađen zrak i okoliš, život bez buke, buđenje uz bujnu vegetaciju, ljeti uživanje u nižim temperaturama… U skladu s tim, potom se radi arhitektonski koncept u kojem se prije svega poštuje prirodno okruženje tj. objekt se prilagođava prirodi koja ga okružuje, a prirodni resursi nastoje se iskoristiti na najbolji mogući način – objašnjavaju arhitekti i napominju da je izazov bila i strma padina na kojoj je kuća građena, pa su morali vrlo paziti na konstrukciju.