Interijer od 143 četvorna metra

Kuća sagrađena od tri kontejnera

Moderan dom mlade obitelji

Brodski se kontejneri već dulje pojavljuju kao građevinski projekti i u posljednje vrijeme sve više dobivaju na svojoj popularnosti i važnosti, što nas ne čudi s obzirom na to da ispunjavaju različite zahtjeve suvremenog načina života. Moderni? Da. Low cost? Da. Ekološki? Da.

Danas vas vodimo u kuću sagrađenu od četiri brodska kontejnera koja se nalazi u Houstonu u Teksasu, industrijski i ekonomski jednom od najprometnijih mjesta u Americi. Njegove rafinerije proizvode više od 1,5 milijuna barela nafte dnevno, a kroz njegovu luku svakodnevno prođe većina stranih tereta i druga je luka po ukupnoj tonaži tereta u Sjedinjenim Američkim Državama. Svake godine više od 225 milijuna tona tereta prolazi kroz 40.234 metara dugu luku, uključujući i 1,6 milijuna kontejnera ili 1,6 milijuna potencijalnih građevinskih blokova u očima Katie Nichols i Johna Walkera koji su od kontejnera pokušali napraviti pristupačne, dostupne, povoljne i moderne domove za urbane mlade ljude. Otvorili su tvrtku Numen Development i prvi im je zadatak bio da sagrade prototip kuće od kontejnera.

Sjeverno od centra Houstona u blizini Houston Heights četvrti u kojoj žive mlade obitelji s djecom pronašli su prazan zapušteni travnjak koji je odgovarao njihovu planu. Za izradu projekta angažirali su dizajnera Christophera Robertsona koji je unatoč nekonvencionalnim elementima kontejnera osmislio tradicionalni pravokutni plan. Kuća je izrađena od tri kontejnera od valovitog čelika, i to dva modula duga 12 metara i jedne jedinice od 6 metara koji tvore sjevernu, južnu i zapadnu fasadu sa staklenim stijenama na istoku ukupne veličine od 143 četvorna metra.

U kontejneru koji se nalazi na južnoj strani smještena je glavna spavaća soba, druga spavaća soba, kupaonica, ured i igraonica zauzimaju sjeverni kontejner, dok su kuhinja i praonica smješteni u jedinici dugoj 6 metara koja je paralelna s ulicom. Središnji prostor zauzima blagovaonica koja je povezana uredom i igraonicom sa staklenim vratima koja vodi na terasu i 12 metara dug kontejner koji je jednim dijelom kuća za goste, dok ostatak prostora vlasnici koriste za pohranu stvari. S gotovim planom i dozvolom u ruci ubrzo su pronašli i kupce, mladi bračni par Kevina Freemana i Jen Feldmann koji su odlučili ući u projekt i za sebe, jednogodišnjeg sina i dva psa stvoriti ugodan dom.

Nama se jako sviđa kako su uredili svoj dom od kontejnera, a vama?

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 20:07