U GOSTIMA

Kuća u Hrvatskom zagorju s pogledom od milijun eura

 Privatna arhiva
Bračni par iz Zagreba uložio je u preuređenje naslijeđene nekretnine tisuće radnih sati: sami su izradili velik dio pokućstva i pretvorili razne stare predmete u umjetničke instalacije

Kada se bračni par iz Zagreba prije pet godina upustio u obnovu naslijeđene obiteljske kuće od 250 četvornih metara okružene s 1800 kvadrata ograđenog dvorišta s voćnjakom u Kuzmincu, bili su jedino sigurni u to da je spektakularan pogled preko cijelog Hrvatskog zagorja s terase od sto metara upravo ono što ih ispunjava, odmara, opušta i puni pozitivnom energijom. Nije to tada bila niti približno opremljena kuća s prostranim dnevnim boravcima u prizemlju i potkrovlju, tri spavaće sobe, dvije kupaonice, posebnom galerijom s krevetima, modernom kuhinjom, coffe cornerom na gornjoj etaži i finom vrtnom pečenjarom. Nije bilo ni drvenog grijanog bazena veličine 8,5 x 4,5 metara, koji se s decking-plažom savršeno uklopio u okružje ogromnih borova, čempresa, oraha, jabuka, krušaka, šljiva, ogrozda, trsova i čarobnih trešanja.

image
Privatna arhiva

- Kuću smo počeli uređivati za sebe i svoj gušt i svaki naš vikend u njoj pretvorio se u spontano brainstormanje i pravo nadmetanje idejama što i kako bismo mogli napraviti da bude još ugodnija i ljepša. Prva ideja Chill House Keti i pionirskog turizma u Kuzmincu bila je da smanjimo troškove održavanja. No, vrlo brzo smo shvatili da se sve vrijeme, kreativnost, rad i trud koje smo uložili u uređivanje kuće, pogotovo detalje, vraćaju više nego što smo očekivali, i to kroz zadovoljstvo i ponos koje osjećamo svaki put kad nam se gosti oduševe i pošalju poruku da baš uživaju, da je kuća genijalna i da će sigurno opet doći - kaže nam vlasnica.

image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva

Ključni moment u transformaciji Chill House Keti iz primarno obiteljske vikendice u atraktivnu kuću za odmor koja privlači i strance bila je ugradnja drvenoga grijanog nadzemnog bazena u kojemu su i vlasnici i njihovi gosti prošle godine uživali čak do polovice listopada. Nastavi li se ovako lijepo vrijeme, sezonu bazena ove godine planiraju otvoriti već u svibnju.

- Kada uz redovite proslave rođendana ili djevojačke izvan ljetne sezone, kao i brojne ekipe koja dolaze na druženja uz roštilj ili peku, počnete dobivati rezervacije Nizozemaca, Belgijanca ili Nijemaca pola godine unaprijed, onda shvatite da ste si dali vrlo težak zadatak - želite da svi ti ljudi napuste Chill House Keti zadovoljni, pozitivni i da se požele vratiti. Zasad u tome uspijevamo - domaći gosti koji dolaze na vikende vraćaju nam se i po pet puta, a sve najbolje reakcije dobili smo i od stranaca. Njih osim same kuće i bazena najviše oduševljava dodir s prirodom, taj neobičan luksuz da iz vrta mogu ubrati svježe pomidore, trešnje, grožđe… - kaže vlasnik i ističe kako su uz vlastite poslove u kuću na južnoj padini uložili tisuće radnih sati.

image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva

Sami su izradili velik dio pokućstva; kuća je puna svjetiljki, vaza, slika i raznih oplemenjenih starih predmeta koji su dovedeni do razine umjetničkih instalacija. Zato kuća nudi sasvim posebnu atmosferu u kojoj su spojeni dijelovi starog i pomalo pretencioznog namještaja s nepretencioznim, ali dojmljivim artističkim rješenjima, poput velikog lustera na gornjoj etaži napravljenog od starih drvenih lojtri. Imali su, priznaje, sreću da su s radionicom naslijedili i hrpe alata.

- Ispočetka ih nismo znali niti koristiti. S oprezom, uz puno pogrešaka, počeo sam koristiti cirkularnu pilu, kutnu brusilicu, električnu blanju, bušilice, ubodne pile…, a onda je svaki mali, uspjeli projekt zazivao novi. Kad smo sami sagradili 20-metarske drvene stepenice za prilaz bazenu, više se nismo bojali - otkriva nam vlasnik, ujedno i glavni kućni majstor koji upravo radi na novom projektu - drvenom umivaoniku koji izrađuje iz panja bora.

image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva

Vizija vlasnika Chill House Keti nije vraćanje prošlosti, rudimentarnom načinu života kakav se nekad vodio. Pokušavaju spojiti najbolje od tradicije, vlastite emocije i instinkte sa sasvim jednostavnim i praktičnim rješenjima. S jedne strane tako je crna moderna Ikeina kuhinja opremljena sa svim aparatima - od perilice za suđe, aparata za espresso, grijača za vodu, miksera, tostera, cijedila za sok, a s druge strane ručno su napravljeni drveni kreveti, barska vrata, stepenice, police, stolići, sanduci za spremanje… Kupaonice su, primjerice, spojevi modernog rješenja s prastarim komadima hrasta iz obiteljskog skladišta.

image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva

Hrvatsko zagorje još nije uspješno kao Toskana u Italiji, ali je sigurno da može ponuditi svoju specifičnu, intrigantnu turističku priču. Chill House Keti je, pak, idealna baza za razne verzije hedonizma - od izležavanja pokraj bazena u nekoj od zelenih zona u prostranom vrtu, na terasi ili, pak hipnotičkog gledanja u vatru u ostakljenom kaminu… Za one željne akcije na domak su atraktivni vrhovi Ivanščice, Strahinjčice ili Veternice, Muzej krapinskih neandertalaca, brojni zagorski dvorci i terme….

image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva

- Uz sav komfor, udobnost i uživanja koja gostima omogućava, Chill House Keti se može doživjeti i kao mala izložba kućnih artističkih rješenja za koje 100 posto nećete moći reći da ste tako nešto već vidjeli negdje drugdje - zaključuje vlasnica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 14:43