Samoodrživa kuća

Kuća u Istri proglašena najboljom eko kućom u Europi: Doznajte kako do eko certifikata

 Privatna arhiva
Kuća Villa Milica u Istri građena je još 40-ih godina prošlog stoljeća

PROFIL

  • Info: samoodrživa kamena kuća za odmor “Villa Milica” od 150 četvornih metara koja je proglašena najboljom eko kućom u Europi
  • Lokacija: Šajini, Istra
  • Vlasnici: Franko Safari
  • Uređenje: vlasnik i suradnici

Novi vlasnik kuću je preuredio potpuno u skladu s eko standardima što potvrđuje i podatak da u kući nema ni jednog komada plastike!

Ja vozim električni automobil, motocikl mi je također na struju, a i romobil - govori nam Franko Safari u samom uvodu u priču o njegovu načinu života koji je, koliko god je moguće, usmjeren prema zaštiti okoliša. Naime, Franka smo posjetili prije svega da bismo pomnije pogledali njegovu kuću Villu Milicu koju je naslijedio od bake, a koju je u potpunosti preuredio u skladu s ekološkim principima i za to dobio potvrde i priznanje.

image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva

Villa Milica je kuća u Šajinima, u Istri, građena još 40-ih godina 20. stoljeća, koju je baka Milica uz pomoć stanovnika samostalno podigla te u nasljedstvo ostavila svome unuku Franku. Deset godina nakon što je naslijedio kuću novi vlasnik ju je odlučio obnoviti u potpunosti poštujući tradicionalnu istarsku gradnju koristeći reciklirani kamen i drvo iz okolice sela. Restauracija je počela 2012. godine, a završila polovicom 2014., gdje je konačni rezultat tradicionalna šarmantna vila s bazenom.

image
Privatna arhiva

Eko certifikat

Za dobivanje certifikata bila su potrebna dodatna ulaganja koja su se odnoslila na uređaje za štednju vode, sortiranje otpada, recikliranje, korištenje boja koje su na bazi vode, cijeli dom je lišen plastike, a svi proizvodi za čišćenje i pranje su ekološki

image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva

Iako je cijela ova priča doista dirljiva i hvalevrijedna, u ovom slučaju nas je zanimala jedna druga, pozadinska priča koja nije često viđena kod nas. Kako je na samom početku razgovora spomenuo Franko, on je jednostavno takav, bez prevelike filozofije, usmjeren je prema održivom načinu života i poštovanju okoliša pa je tako i Villa Milica postala odraz njegovih ideja.

image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva

Kada je još 2012. godine počeo obnovu, planirao je povući sredstva iz Europske unije da bi imao dodatnu financijsku pomoć u energetskoj obnovi same kuće, ali kako su tada još stvari bile puno kompliciranije nego danas, ipak je sav novac za takvu vrstu obnove morao uložiti sam. Osnove obnove su se temeljile na održivim materijalima poput drva i kamena koji sačinjavaju kompletnu kuću od 150 četvornih metara na dvije etaže.

image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva

Osnove obnove su se temeljile na održivim materijalima poput drva i kamena koji su prikupljeni lokalno i sačinjavaju kompletnu kuću od 150 kvadrata

image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva

Cijela nonina kuća sada ima LED rasvjetu, što je doista bitan korak ako uzmete u obzir da u ukupnoj potrošnji struje u domu 30% odlazi na rasvjetu. Ovo je bio jedan od prvih koraka, dok se znatno veće ulaganje od 8000 eura odnosilo na fotonaponske panele koji se nalaze na vrhu kuće. Dodatna ulaganja koja su stremila prema dobivanju eko certifikata uglavnom su se odnosila na manje detalje, gdje su ugrađeni uređaji za štednju vode, boje koje su se koristile u obnovi su sve na bazi vode, cijeli dom je lišen plastike, proizvodi za pranje i čišćenje su ekološki, posvećena je velika pozornost sortiranju otpada, a sav namještaj, uključujući i dekoracije poput stolnjaka i zavjesa, može se reciklirati. Sve to, osim što je omogućilo Franku da dobije vrijedan eko certifikat od Istarske županije, uvelike je utjecalo i na očuvanje okoliša, uštedu energije i vode u domu te svakako je bitno smanjilo račune.

image
Privatna arhiva

- Kuću iznajmljujemo od travnja do listopada i obično smo puni cijeli taj period, a ostale mjesece mi tu dolazimo na odmor vikendom. U kući postoji podno grijanje i svi aparati su na struju, uključujući i grijač bazena. Moj godišnji račun za struju je bio 690 kuna. Na krovu su 3 kilovata fotonaponske elektrane koja napaja cijeli dom, uglavnom je to dovoljno za sve, a ponekad čak i višak razmjenjujem pa tako na kraju dođemo do ovakvog jednog računa. Računajući unazad 10-ak godina, s ovakvim računima ja sam već isplatio uloženo - objašnjava Franko i nastavlja:

- Smatram da bi elektrana od 5 kilovata bila u potpunosti dostatna za ovakvo jedno domaćinstvo i pokrila sve potrebe, ali nisam imao dovoljno površine na krovu pa sam morao ići s manjim brojem.

image
Privatna arhiva

Iako se u posljednje vrijeme češće susrećemo s domovima koji u privatne svrhe koriste obnovljive izvore energije ili su okrenuti ekološkom načinu života, Frankova kuća je odličan primjer kako je moguće ovakav stav implementirati i u posao, a ponajviše u turistički sektor koji bilježi najveći rast posljednjih godina te možda potaknuti bolju budućnost za sve uz ovakve smještaje koji poštuju svoju okolinu i prirodu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. travanj 2024 22:14