Dom obitelji Rajlić

Kuća u Istri sagrađena od gabiona, žičanih mreža ispunjenih lokalnim kamenom

 BERISLAVA PICEK/CROPIX
Obitelj Rajlić se iz Pule preselila u malo mjesto Ušići Dvori, gdje je sagradila kamenu kuću

PROFIL

  • Info: obiteljska kuća površine oko 150 kvadrata
  • Lokacija: Ušići Dvori, Istra
  • Vlasnici: obitelj Rajlić
  • Projekt: arhitekt Boris Popović

Kuća oblikovanjem i korištenim materijalom podsjeća na tipične istarske stancije, ali uz neočekivan pomak: sagrađena je od gabiona, žičanih mreža ispunjenih lokalnim kamenom.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Nakon odmora u južnoj Istri, najčešće u Medulinu kao njezinu glavnom turističkom odredištu, brojni su turisti izbjegavajući gužvu na pulskim prometnicama krenuli manjom jugozapadnom lokalnom cestom, da bi nakon jednog blagog zavoja u mjestu Ušići Dvori uočili neobičnu kuću.

Ona je kamena, a njezino jednostavno oblikovanje vuče korijene u tipičnom izgledu stare istarske stancije. Ipak, načinom gradnje razlikuje se od ostalih kuća u okruženju. Naime, vanjske zidove kuće čine gabioni, žičane mreže ispunjene kamenjem kakve se često mogu vidjeti, primjerice, uz autoceste. Upravo zbog toga brojni turisti zaustavljaju vozila, izlaze iz automobila, pa čak i autobusa, te joj prilaze i fotografiraju je mobitelima.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

U kasnu jesen i mi smo se, prolazeći istom cestom, zaustavili nakon tog zavoja. Dobro raspoloženi vlasnici - očito naviknuti na nenajavljene posjete znatiželjnih prolaznika - pristali su podijeliti s nama priču o gradnji svojeg doma u malom ruralnom mjestu.

- Turisti se zaista često zaustavljaju, prije nego što smo postavili ogradu, znali su dodirivati pročelje, ispitivati je li to pravi kamen ili, pak, slijedi li postavljanje žbuke - smije se vlasnik Igor Rajlić, dodajući da se sa suprugom i dvoje djece uselio prije sedam godina.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

U interijeru je želja bila dobiti što više prirodnog svjetla, što je ostvareno velikim staklenim stijenama, koje zimi ujedno omogućuju i prodor topline. Boravak se otvara prema južnom dijelim okućnice, a blagovaonica je povezana s manjom natkrivenom terasom na zapadnoj strani

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Naime, stan u Puli, koji je bio uz samu Arenu, odlučili su zamijeniti kućom u puno mirnijoj, zelenijoj i manje napučenijoj sredini. Ušići Dvori, govori nam, nastali su kao ekstenzija obližnje Valture, a još se mogu uočiti nekadašnje poljoprivredne kuće sa štalama sagrađene u 18. stoljeću. Danas ovdje nema razvijene infrastrukture, trgovina ili ugostiteljskih i drugih sadržaja, baš kao ni priljeva velikog broja turista tijekom ljeta. Upravo ih je to i privuklo. Parcelu površine oko 750 kvadrata kupili su 2010. godine, a projekt obiteljske kuće površine oko 150 kvadrata izradio je arhitekt Boris Popović, koji je i predložio da se cijela kuća “obuče” u gabione.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Vlasnici se svaki radni dan, nakon školskih i poslovnih obveza u Puli, vraćaju u mir i tišinu Ušićih Dvora, gdje ih čeka, kažu sa smiješkom, njihova privatna “vila za odmor”

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

- Kad je kuća projektirana, svaka nova kuća u Istri odmah je bila i vila. Kako Istra nikad neće biti Toscana, tako je i ‘vila u Istri’ izmišljena kategorija. Tada su se serijski gradile tipske ‘vile’ u Istri s bazenima i lijepim pogledom na intimu susjedne ‘vile’. Kameno pročelje bilo je neizostavni element koji je svojom ‘autentičnošću’ često graničio s kičem. Zato je ovdje riječ prije svega o obiteljskoj kući, a takav joj je i naziv, otvorena kuća u kamenu - ističe Popović.

S obzirom na to da mu je oduvijek bio najzanimljiviji utjecaj industrije na ljude - Raša, Labin, Uljanik, ili neka lokalna konoba i rock klub, pokušao je redefinirati “novu kuću” u Istri.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Na zapadom dijelu okućnice posađeni su bagremi i katalpa. Vlasnik je sam izradio povišenu gredicu u kojoj je začinsko bilje

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

- Uzeo sam karakteristike stare kamene kuće preko puta, a danas ta kuća i nova kuća flankiraju prolaz kroz mjesto Ušići Dvori. Nova kuća je monovolumen, odnosno zrcalna građevina ‘mirror image’ postojećoj, pročelje je obloženo istom vrstom kamena, kuća ima identične proporcije - široka je šest, s visoka sedam metara - te istu orijentaciju prema stranama svijeta kao kuća iz 1878. godine. Tako s obje strane ceste danas imamo po jednu znakovitu građevinu sukladnih proporcija i oblikovanja. Kameno pročelje je ‘prefabricirano-industrijsko’ od običnog, neobrađenog kamena, u željeznoj, opet običnoj, ali od hrđe zaštićenoj, armaturi. Tako je spojen tradicionalan građevni materijal iz lokalnog kamenoloma sa željezom, simbolom industrije koja je danas, voljom politike, mafije i većine naroda, na izdisaju te je zamijenjena turbo-turizmom - ističe Popović.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Dnevnim dijelom u prizemlju prevladavaju svijetle nijanse i drvo, uz kontrastne tamnije keramičke pločice na podu. Kuhinja i ormari u spavaćim sobama napravljeni su po mjeri, a ističu se i konzolne stepenice s prozirnom ogradom

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Sama konstrukcija kuće je armiranobetonska, na nju je postavljena toplinska izolacija te ventilirajuće pročelje u obliku gabiona, koji su pričvršćeni šinama. Ukupno je upotrijebljeno osam tona kamena.

- Zbog presjeka zida i krova, sakrivenog žlijeba i još ponekog elementa, moralo se paziti na detalje koje sam brusio s kolegom iz ureda Mladenom Jugovićem - kaže Popović i objašnjava da orijentacija kuće prati kretanje Sunca na lokaciji.

- Ulaz u kuću je na istoku, gdje je staklenim vratima trebao biti otvoren ulaz svjetla u javni dio kuće u ranim jutarnjim satima - vrijeme buđenja. Prema jugu su otvoreni svi važni prostori, istovremeno s predviđenom zaštitom od sunca drvenom pergolom, pa će se prema godišnjem dobu otvarati radi svjetla i insolacije zimi ili zatvarati ljeti. Prema sjeveru su otvori mali i služe većinom za provjetravanje kuće. Važan mi je bio pravocrtan prolaz prostora i pogleda od samog ulaza, kroz konzolne stepenice i dnevni boravak, te vrata na drugoj strani ‘otvorene’ kuće - opisuje, dodajući da pojedini elementi, poput staklenih vrata i drvene pergole, ipak nisu završeni prema projektu. No, bit je svakako sačuvana, stoga investitorima zahvaljuje na povjerenju, ali i hrabrosti.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

U prizemlju su boravak s malim radnim kutkom, kuhinja s blagovaonicom, spremište te mala kupaonica. Na gornjoj etaži organizirano je spavanje s velikom kupaonicom. Kuća ima i podrum površine 30-ak kvadrata

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Kuća se gradila u fazama tijekom nekoliko godina, a zahvaljujući kamenom pročelju, kvalitetnoj orijentaciji s velikim staklenim otvorima i ugrađenim pametnim sustavima, postignuta je iznimna energetska učinkovitost, koja je razrađena uz veliku pomoć arhitekta Nenada Sužnjevića još pri projektiranju. Uz dizalicu topline, postavljeno je i podno grijanje te hlađenje sa senzorima temperature i vlage, a vlasnici kažu da ljeti, do 30°C, ne trebaju uključivati hlađenje, a zimi grijanje namjeste na 21,5°C. Struja im je jedini energent, a mjesečni troškovi izvan sezone grijanja kreću se oko 50 eura.

- Kuća je djelomično bila eksperiment i zasigurno prva takva u Istri i puno šire, ali kad se mora uvjeriti i druge ljude da ideja nije suluda, uvijek se nađe već izveden sličan detalj u magazinu Detail. Jorge Luis Borges napisao je da sve priče proizlaze iz četiri osnovne, pa se tako i u arhitekturi uvijek vežemo na ono što je bilo prije, čak i kad projektiramo u orbiti oko Zemlje ili za igrice na konzolama - zaključuje Popović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 22:10