GOSTINJSKA KUĆA

Kuća u Jastrebarskom: Niskoenergetska ljepotica smještena između dva riječna rukavca

 BERISLAVA PICEK/CROPIX
Moderna interpretacija štalice kakve su imali naši stari velika 100 četvornih metara u unutrašnjosti podjeljena kubusima

Profil

  • Info: gostinjska kuća u sklopu obiteljskog imanja
  • Površina: 100 m2
  • Arhitekt: Mili Dumenčić
  • Projekt: Nikolina Čumbelić Sievers
  • Kontakt: www.teamarhitektura.hr

Osim po genijalnoj arhitekturi, prostranosti i zavidnoj količini dnevne svjetlosti, posebna je i po to tome što je niskoenergetska i smještena na zemljištu koje je svojevrstan otok između dva riječna rukavca.

Svi smo mi nekad kod nekoga prespavali, bilo na sofi, na podu, u dječjem krevetu ili probušenom “luftiću” koji je dao svoje prošlo ljeto. Rijetki su oni koji mogu u svoje teško stečene kvadate uopće stisnuti i željenu gostinjsku sobu, a mi vam predstavljamo nešto totalno drugačije – potpuno opremljenu kućicu za goste! Dobro, teško da se lijepo zdanje od gotovo stotinu kvadrata može nazvati kućicom, ali svojim rasporedom, uređenjem i namjenom ona je upravo to – gostinjska kuća iz snova! Objekt je dio obiteljskog imanja koje se sastoji od glavne kuće, starog zdanja koje je obnovljeno i na koje se nastavlja niska dogradnja s vanjskom kuhinjom, garažom, gospodarskim prostorijama te stanom za osoblje. Odijeljena terasom, gostinjska kuća je finalni segment dogradnje, i objekt koji funkcionira samostalno. Koja ideja stoji iza cijelog koncepta, otkrio nam je sam autor – arhitekt koji je, između ostalog, autor zagrebačkih robnih terminala, hotela Marriott u Varšavi, obnove dvorca Bela u Slovačkoj i mnogih drugih projekata, Mili Dumenčić.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Upečatljivi drveni elementi na fasadi zapravo su grilje izrađene po mjeri koje, osim za vizualni dojam, služe i za lakšu regulaciju svjetlosti

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

– Kako je cijelo imanje smješteno na svojevrsnom otoku oko kojeg se pružaju dva rukavca rijeke, teren je izdužen, pa smo shodno tome napravili duže, a uže objekte u nizu. Oblik same gostinjske kuće je inspiriran štalom, ona je na neki način moderna interpretacija štalica kakve su imali naši stari. Krov je asimetričan, s jedne strane kraći, a sa druge duži. Nusprostorije su zauzele zonu pod kraćom stranom krova i poravnate su s linijom sljemena.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Tu se redom nižu ostava, WC, hodnik, radni prostor te kupaonica, a kuhinja, dnevni boravak i spavaonica, logično, pokrivaju zonu šire strane krova – pokazuje nam Mili Dumenčić. Gledanjem u strop odmah primjećujemo originalnu rasvjetu, ugradbene lampice izvedene u kosom spuštenom stropu, i dva daljinski upravljana Velux krovna prozora koji daju optimalnu količinu svjetlosti. Kuća se sastoji od manjeg ulaznog dijela, hodnika s WC-om za goste (od gostiju!), a ostatak je potpuni open space čiji su funkcionalni dijelovi vizualno odvojeni dvama kubusima, ali i dalje su povezani u prostoru.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Dnevnu sobu od kuhinje odvaja kubus koji na kuhinjskoj strani sadrži police i ugradbene elemente, a na strani dnevne sobe tradicionalni kamin moderne izvedbe.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Lijevo od ulaza nalazi se kuhinja s izlazom na terasu, u sredini je dnevni boravak sa radnim kutkom, a na desnom kraju spavaći je dio s kupaonicom i izlazom na drugu terasu. Kuhinja je ugradbena, izvedena od bijelog medijapana sa srebrnim i crnim detaljima, a iza velikih kliznih vrata od poda do stropa skriva se prostrana ostava. Vrata koja odvajaju ostavu nemaju ručkice ili kvake te se ne ističu u prostoru. Na sredini kuhinjskog segmenta dominira veliki drveni stol i stolice iz Ikee.

Donji elementi otvaraju se dodirom koljena, a za oko nam je zapela i neobična ploča za kuhanje. Kako smo se već udomaćili zbog opuštenosti i simpatičnosti domaćina, zovemo ga da nam pojasni o čemu se radi.

– Kakve ste vi to domaćice? Pa nije to ploča za kuhanje, to je teppanyaki grill. Radi se o ravnoj ploči koja se zagrije i na nju direktno ide povrće, meso, riba ili što vam je već drago. Za takve kao vi ima tu i normalna indukcijska ploča – zafrkava nas Mili, a mi, posramljeni zbog neznanja o novitetima u kulinarskom svijetu, nastavljamo prema dnevnoj sobi.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Dnevnu sobu od kuhinje odvaja kubus koji na kuhinjskoj strani sadrži police i ugradbene elemente s hladnjakom, pećnicom i raznim ladicama, a na strani dnevne sobe tradicionalni kamin moderne izvedbe. Sama soba je potpuno jednostavna, u njoj su dvije sofe i stolić, a zidom kubusa koji odvaja dnevnu od spavaće sobe, dominira velika slika Borisa Bućana. U sklopu dnevne zone nalazi se i radni prostor.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Spavaća soba potpuno je jednostavna, tu je veliki bračni krevet koji je smješten u niši, a u budućnosti će tu biti i bijeli ugradbeni ormari.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Spavaća soba potpuno je jednostavna, tu je veliki bračni krevet koji je smješten u niši, a u budućnosti će tu biti i bijeli ugradbeni ormari. Desno od spavaonice je kliznim vratima odvojena jednostavna kupaonica s walk in tušem i neobičnim umivaonikom sa skrivenim pipama. Prostor za spremanje stvari nalazi se skriven u ugradbenim policama s push vratima bez ručkica. – Čitavu kuću prekriva troslojni hrastov parket koji je odabran zbog optimalnih karakteristika vezanih uz propuštanje topline podnog grijanja – priča nam Mili Dumenčić te dodaje kako je jedina zona bez parketa betonska staza koja se proteže od ulaza, preko prostora ispred kamina pa do bočnog izlaza u vrt.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Izvedena je kako bi se vizualno odijelio prostor, ali i zbog kamina, da žar ne bi oštetio parket. Na fasadi se ističu drveni elementi koji su zapravo grilje izrađene po mjeri, i mogu se pomicati po želji. Grilje su, osim zbog vizualnog izgleda kuće postavljene i zbog lakšeg doziranja količine svjetla, jer je u prostoru mnogo velikih staklenih stijena. Stolarija je izvana aluminijska, tamne antracit boje, a iznutra drvena, bojana u bijelo kako bi se uklapala u svijetli prostor.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Kuća je niskoenergetska, pokrivena sa 18 cm izolacije na zidovima (povezni sustav za vanjsku toplinsku izolaciju-etics) te sa 10+5cm izolacije na krovu (PIR alu + Tecta PUR DS). Ipak, ljepota ove kuće može biti i dvosjekli mač. Gotovo smo sigurni da će posjetitelji koji će boraviti u njoj poželjeti produžiti boravak na mnogo više od tri dana, koliko je dosta za svakog gosta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 05:27