SAVRŠENO UKLOPLJENA

Kuća u planinama, ukopana u zemlju, štedi energiju zahvaljujući prirodi

 GLUCK+
Ova impresivna građenima ima površinu od 260 četvornih metara te ima vanjske prostore poput bazena i udubljenog dvorišta s kaminom

Jedan od savršenijih okruženja za životni prostor su svakako zadivljujuće Stjenovite planine Colorado. Kad je tvrtka za arhitekturu, gradnju i razvoj GLUCK+ angažirana za izgradnju kuće na tom području, arhitekti su se pobrinuli da se njihov rad harmonično integrira s prekrasnim krajolikom. Njihovo rješenje bila je "Kuća u planinama", prostor sa zelenim krovom koji je djelomično ukopan u zemlju i savršeno se uklapa u okolinu. Ova dizajnerska odluka također je ekološki prihvatljiva - zgrada štedi energiju pomoću velikih solarnih ploča i korištenjem toplinske inercije Zemlje za zadržavanje topline.

image
GLUCK+
image
GLUCK+
image
GLUCK+

Ova impresivna građenima ima površinu od 260 četvornih metara te ima vanjske prostore poput bazena i udubljenog dvorišta s kaminom ugrađenim u zid. Solarni paneli na južnoj uzvisini pokraj spavaće sobe učinkovito sakupljaju sunčevu energiju koja grije i dom i bazen.

image
GLUCK+
image
GLUCK+
image
GLUCK+

Iz unutrašnjosti, kontinuirano prozorsko staklo oko zgrade omogućuje panoramski pogled i obilno prirodno svjetlo koje ulazi u prostor. Postoje dva krova: primarni kosi krov se uzdiže od razine tla pod kutom od 20 stupnjeva i u njemu se nalaze dnevni boravak, blagovaonica i kuhinja otvorenog plana; drugi zeleni krov natkriva krilo istok-zapad u kojem se nalaze tri spavaće sobe i garaža.

image
GLUCK+

Vanjske obloge izrađene su od korten čelika, materijala otpornog na koroziju koji pomaže eliminirati potrebu za bojanjem. Boja zahrđalog čelika također daje kontrastnu crvenu boju naspram krova obraslog vegetacijom. Unatoč ovoj upečatljivoj jukstapoziciji, prostor je gotovo nevidljiv gledateljima s ceste jer se njegove travnate površine stapaju s okolinom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 06:59