SKRIVENI DRAGULJ

Kuća u predgrađu Zagreba mladog bračnog para: Fenomenalno uređenje... Ne zaboravimo ni bazen!

Uz kuhinju i blagovaonicu su, duž cijelog zida od gotovo 7 metara, staklene stijene s izlazom na dvorište, koje je ograđeno ogradom od sibirskoj ariša
 BERISLAVA PICEK/CROPIX/CROPIX

Ovaj smo se mjesec uputili na sam jug Zagreba, gdje smo pronašli pravi mali skriveni dragulj - kuću koja se nalazi u prigradskom naselju specifičnom po prizemnicama u nizu, sagrađenima 60-ih godina prošlog stoljeća nakon velike poplave, a koja je potpuno drukčija i posebnija od onih u okruženju. Naime, njezinom nadogradnjom i preuređenjem dobiveni su ne samo dodatni kvadrati, nego i dodatni sadržaji koji podižu kvalitetu stanovanja u (gotovo pa) milijunskom gradu kao što je Zagreb.
Na prvi pogled, s ulične strane, kuća se ni po čemu ne razlikuje od drugih, ali već samim ulaskom otvara se veliki open-space umirujućeg ambijenta, a krajičkom oka uočava se izlaz na dvorište i bazen, koji je visokom drvenom ogradom zaklonjen od pogleda. I upravo je dvorište glavni adut ove kuće. U njemu se tijekom ovih ljetnih mjeseci odvija život, u jutarnjim se satima na terasi pije kava, popodne se za blagovaonskim stolom objeduje, a predvečer se na ležaljkama odmara. Vikendom, kada to poslovne obveze dopuste, druži se uz bazen s prijateljima.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/CROPIX

Mladi zaručnički par, zaslužan za ovu interijersku transformaciju, otvorio nam je vrata svojeg doma, koji su počeli uređivati prije četiri godine.

- Odmah smo vidjeli potencijal kuće i sve mogućnosti koje nudi, a polazišna točka bili su open space, galerijski dio sa spavaćim sobama i, naravno, bazen u dvorištu - kažu vlasnici i dodaju kako prijašnji tlocrtni raspored definitivno nije odgovarao njihovim potrebama.

- Na ulaz se nastavljao dugačak hodnik, a prostorije su se nizale s obje strane: kupaonica, špajza, kuhinja, dnevni boravak... Svaka je prostorija bila zasebno, a izlaz na dvorište bio je jedino iz kuhinje. Odlučili smo sve porušiti, ostali su jedino temelji kuće. Mijenjali smo doslovno sve instalacije, a kako je riječ o kućama u nizu, postavljali smo unutarnju zvučnu i toplinsku izolaciju, kako bismo na neki način dobili na privatnosti i odvojili se od susjeda. Smatrali smo važnim izolirati se od njih, ali i oni od nas - kažu vlasnici i dodaju da je gornja etaža na uličnoj strani niža, dok se krov diže u visinu prema dvorišnoj strani. Time su, kažu, zadovoljili svoje potrebe, a opet nisu narušili izgled ulice i samog naselja. Valja spomenuti kako je gornja etaža na dvorišnoj strani, gdje su smještene spavaće sobe, izvučena iz postojećih gabarita kuće, čime je dobivena nadstrešnica koja omogućava zasjenjeni prostor na terasi, odnosno sprečava prodor sunčeva svjetla tijekom ljeta, jer je dvorište južne orijentacije.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/CROPIX

U konačnici, nadogradnjom i rušenjem pregradnih zidova dobiven je prostor dužine 12, širine gotovo 7 te maksimalne visine 6,8 metara. Površina kuće je 160 kvadrata, a sastoji se od ulaznog prostora transparentno odvojenog staklenim vratima čija je uloga, reći će nam vlasnici kasnije, spriječiti prodor hladnog zraka za vrijeme korištenja dnevnog boravka, jer jedino u tom dijelu nije postavljeno podno grijanje, zatim hodnika koji drvene letvice vizualno odvajaju od ostatka interijera, WC-a i kupaonice na lijevoj strani, dnevnog boravka s velikom kutnom sjedećom garniturom na desnoj strani te kuhinje i blagovaonice u nastavku. Osvijetljene drvene lebdeće stepenice pored blagovaonice vode na galeriju sa staklenom ogradom, a tu su dvije spavaće sobe i kupaonica. U budućnosti vlasnici planiraju napraviti stakleni most iznad jednog dijela kuhinje koji će galeriju povezati s prvim, nižim dijelom kuće, kako bi dobili dodatnu spavaću sobu te jedan dio uredili kao krovnu terasu. Uporaba stakla kao materijala za most nameće se, pojašnjavaju, sama po sebi: osim što galerija ima staklenu ogradu, njime se neće zatvoriti i narušiti dojam open spacea. Trenutno taj prostor, kažu, koriste kao spremište, a pristupaju mu uz pomoć ljestvi.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/CROPIX

Interijerom prevladava bijela uz neutralne, zemljane tonove (kutna garnitura te tepisi u boravku i blagovaonici), drvo te pokoji akcent u zlatnoj boji, koju je vlasnica odabrala kako bi unijela malo topline u prostor (mozaik pločice u kupaonicama, ukras u obliku sunca i posuda za svijeće iznad kamina). Na podu su keramičke pločice s imitacijom drva što se, kaže vlasnica, pokazalo odličnim odabirom s obzirom na podno grijanje te lako čišćenje zbog čestih ulazaka iz dvorišta. Gotovo sav namještaj izradila je tvrtka Leonardo interijeri od hrasta po mjeri: od drvenih letvica, zidnog elementa za TV i stolića te police iznad kamina u dnevnom boravku, zatim blagovaonskog stola, preko stepenica i rukohvata, do kreveta i ormara u spavaćim sobama, gdje je jedan u shabby chic stilu, a drugi je moderan, s kliznim vratima i velikim ogledalom. Usput rečeno, sva su vrata u kući klizna da se ne bi gubili dragocjeni centimetri, a izrađena su po mjeri također od hrasta. Ističu se vrata male ostave između hodnika i kuhinje, koja su uža od standardnih.

- Špajze smo se sjetili u zadnji tren, zaboravili smo ju u prvim nacrtima - priznaju vlasnici u smijehu i dodaju kako je mali broj namještaja kupljen, kao što su kutna garnitura i fotelja u Lesnini.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/CROPIX

Tvrtka Leonardo interijeri izradila je i kupaonske elemente od kojih ćemo spomenuti viseći ormarić i ormarić s ogledalom u niši koja je dodatno obogaćena zlatnim mozaik pločicama, kao i kuhinju te otok od medijapana visokog sjaja. Kuhinjski zidni elementi s otvaranjem na dodir nešto su uži od standardnih, ali imaju dovoljno prostora za odlaganje i skladištenje te omogućuju brzinsko pospremanje kod iznenadnih dolazaka gostiju, a samim time ostavljaju dojam urednosti. Sličan zgodan detalj je i na otoku, a riječ je o daski za rezanje veličine sudopera, kojom se može prekriti ako vlasnici nisu stigli oprati posuđe. Tu je i mali začinski vrt, pećnica i drveni šank, s jedne strane su elementi na izvlačenje za kuhinjske potrepštine, a s druge za vrtni alat.
- Iako mi na prvu šank nekako nije odgovarao, pokazao se izuzetno praktičnim, ne možete vjerovati kako se svi gosti upravo ovdje okupljaju - kaže vlasnica. Otok ima i dekorativnu funkciju: u osvijetljenim nišama postavljene su razne figurice i suveniri s putovanja. Zapravo je većina takvih detalja u kući, na unutarnjim i vanjskim zidovima ili elementima u boravku, donesena s putovanja. No, najdominantniji komad u ovom dijelu kuće, gdje je krov najviši, zapravo je golemi viseći luster, kupljen preko interneta iz jedne američke trgovine kao prvi komad za kuću, i prije nego što su počeli radovi.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/CROPIX

Uz kuhinju i blagovaonicu su, duž cijelog zida od gotovo 7 metara, staklene stijene s izlazom na dvorište površine 100-tinjak kvadrata, koje je ograđeno ogradom od sibirskoj ariša u visini od 2,3 metra. Kada su kupili kuću, tu je bila tek mala drvena šupa koju su srušili. Na natkrivenoj terasi su vrtna garnitura od ratana i blagovaonski stol, uz bazen površine 7 x 3,5 metara su ležaljke, a cijelo dvorište ukrašeno je biljkama, od pustinjske ruže, masline i banane, preko bosiljka, matičnjaka, vlasca i divlje mente, do rododendrona, Isusove krune i crvenog javora.
- Dvorište nam je u punom smislu riječi dnevni boravak na otvorenom - zaključuju.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. listopad 2020 04:19