RUSTIKALNO I MODERNO

Kuća u Prelogu ima snažan karakter koji je stvoren uz pomoć domišljatih sitnica

 Danijela Židov
Vlasnica ocrtava posebnost ovog prostora kroz odabir hrabrih i moćnih boja kao što je crna, smeđa i zelena

Na samom sjeveru Hrvatske, u Prelogu, pronašli smo jednu jako simpatičnu prizemnicu i još simpatičniju vlasnicu Danijelu Židov koja je u uređenje svog doma unijela svu svoju kreativnost i tako stvorila prostor intrigantnog karaktera. Kuća se proteže na 180 metara kvadratnih, a od toga 130 kvadrata zauzima stambeni prostor, dok ostali dio pripada terasi i garaži. U kući se nalazi hodnik, tri spavaće sobe, veliki dnevni boravak koji je spojen s kuhinjom i blagovaonicom te dvije kuponice.

image
Danijela Židov

Centralni dio kuće je otvoreni prostor dnevnog boravka s kuhinjom i blagovaonicom u koji se ulazi iz hodnika gdje vas na samo prijelazu iz jednoga u drugi dio dočekuju velika stajska vrata izađena po Danijelinom nacrtu. Saznajemo kako su vrata napravljena kod lokalnog stolara, a izrađena su od hrastovine te im je visina 2,5 metra, a teže 150 kilograma. Kada vas na samom ulazu dočeka ovakva izjava znate da se iza toga sprema nešto što je daleko od običnog dizajna.

image
Danijela Židov
image
Danijela Židov
image
Danijela Židov

Vlasnica ocrtava posebnost ovog prostora kroz odabir hrabrih i moćnih boja kao što je crna, smeđa i zelena, dok njihovu težinu pomalo razbija detaljima koji su u bijelim, bakrenim i zlatnim tonovima. - Velika sam ljubiteljica prirodnih materijala, prvenstveno drveta, pa ono i prevladava u prostoru. Pogotovo volim drvo u kombinaciji sa metalom.- ističe Danijela Židov. Jednako kao kroz detalje protuteža tamnim tonovima stvara se i uz pomoć seljačkog poda koji je napravljen o izbjeljenog hrasta i koji se proteže kroz cijelu kuću.

image
Danijela Židov
image
Danijela Židov

Vlasnica nam prepričava kako je cijela priča oko uređenja počela s kuhinjom. - U našoj obitelji suprug je glavni kuhar, tako da je kuhinju izabrao on. Čim ju je ugledao u Lesnini rekao je da je to ta i tako smo dobili svoju novu kuhinju - kaže Danijela. S obzirom da je kuhinja u crnoj boji i klasičnog dizajna vlasnica je odlučila da joj ona mora dati neku posebnost koja će ju učiniti unikatnom.

image
Danijela Židov
image
Danijela Židov
image
Danijela Židov

Jedan od njezinih glavih zahtjeva je bio da kuhinja mora imati otok oko kojeg će se vrtiti obiteljski život, mjesto gdje će se moći družiti, kuhati i biti prisutni u svim zbivanjima u ostatku prostora. Osim kuhinjskog otoka Danijela naglasak tom prostoru daje i uz pomoć dekorativnog kamena kojeg je postavio njezin suprug, iako nam priznaje da je prvotna zamisao bila cigla ipak je uz nagovor supruga odustala od toga i odlučila se na kamen koji bar u obliku podsjeća na ciglu. Prostor postaje zaokružena zanimljiva cjelina kroz detalje koje vlasnica pomno odabire kako u materijalu tako i u bojama. Tako su slavine od bakra, a visilice poviše njih od crvenkaste gline što stvara idealan spoj u kombinaciji s crnom kuhinjom, elegntno i ugodno. Koliku je vlasnica pažnju posvetila detaljima svjedoči i činjenica da su nosači za police u kuhinji izrađeni posebno jer orginalni nisu zadovaljavali Danijeline želje pa je vrijedni suprug napravio one koje će se uklopiti u cijelu ideju.

image
Danijela Židov
image
Danijela Židov

Druga zona se stvara oko masivnog blagovaonskog stola, pripadajuće klupe i stolaca koji su napravljeni od hrastovine i obloženi kožom. Iznad stola su postavljene dojmljive bakrene visilce koje ovu zonu čine doista posebnom i u stilu je spajaju s kuhinjom. Danijela nam kaže kako joj je to zapravo najdraži dio prostora

image
Danijela Židov
image
Danijela Židov

- Osim visilica, pažnju privlači i okrugla polica, industrijskog stila iz Kavehome-a. Ona me je i povukla u industrijski stil uređenja, jer sam zapravo krenula s rustikalnim. Mada mi je jednako draga i polica na zidu koja je replika nekadašnjih ljekarničkih ormarića kupljena preko iprijevoz hr. Inače taj dio mi je najdraži dio kuće i tu sam si smjestila baš neke meni posebne komade namještaja. Uz police, fenjer i stoličice iz Zare, kovčežić s Gnjezdo hr, Vaze iz H&M-a, te polica za cvijeće za koju mi je nosače suprug napravio.- ističe Danijela.

image
Danijela Židov

Dnevnim boravkom dominira velika kutna garnitura tamno zelene boje s pripadajućim tabureom. - Model je birao suprug, ja sam izabrala boju jer mi se tamno zelena nekako činila najbolji izbor da zaokruži cijelu priču. Naime, sad kad pogledam, rekla bi da mi je inspiracija bila stvoriti neku moderniju verziju šumske kolibe, da se u svome domu osjećam opušteno kao da sam u prirodi - zaključuje vlasnica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 04:34