Ljetna rezidencija

Kuća u zagrljaju Biokova i mora

Kuća u Makarskoj iz sredine 80-ih preuređena za turistički najam

Osim što vlasnici za svoje nekretnine na moru nerijetko kažu da su njihov “drugi dom” jer im pružaju bezbrižno i neometano ljetovanje kada god oni to požele, apartmani, stanovi, kuće i vile na Jadranu ujedno su odličan potencijal za zaradu. Naime, ako vlasnici ne mogu često boraviti u svojim ljetnim rezidencijama zbog godišnjih odmora u određenim terminima, nekretnina za odmor veći dio godine zapravo zjapi prazna, a ne treba dodatno naglašavati kako nije povoljno plaćati režije i održavati dvije nekretnine tijekom cijele godine.

Projekt Ante Rožića

Stoga je njezino iznajmljivanje u turističke svrhe dvostruki plus – za same vlasnike, ali i za hrvatski turizam, jednu od naših najvažnijih gospodarskih grana. Kako bi nekretnine na moru bile poželjne turistima, a samim time kako bi se produljila turistička sezona, država već nekoliko godina potiče gradnju bazena. Sve su to prepoznali i vlasnici koji su u velikom broju iskoristili državna sredstva i obogatili ponudu svojih nekretnina. Jedna od njih je i kuća u makarskom naselju Batinići, čija je vlasnica poznato TV lice Hloverka Novak Srzić. – Kuću smo godinama koristili kao vikendicu, a ove smo je godine renovirali i počeli iznajmljivati. Obnovili smo fasadu, sagradili ljetnu kuhinju, dvije velike terase i bazen za koji smo dobili državne poticaje. U interijeru nismo radili nikakve preinake, više smo ga osvježili novim detaljima – kaže vlasnica i poziva nas da obiđemo kuću koju je 80-ih godina prošlog stoljeća projektirao najpoznatiji makarski arhitekt Ante Rožić.

Dalmatinski stil

Iako Rožić nije iz Makarske, sva djela ostvario je na području Dalmacije pa je prepoznat kao lokalni arhitekt, a za njega kažu da je pravi mediteranski arhitekt, snažno povezan s prirodom i okolišem. Prolazimo dvorištem u kojem su posađeni smilje, lavanda i masline te dolazimo do kamenih stepenica koje vode na gornju etažu kuće. Prizemlje, kaže vlasnica, nije u funkciji stanovanja, nego je namijenjeno zabavi pa su tu stolni nogomet, pikado i ostale društvene igre za goste kada vremenski uvjeti ne dopuštaju boravak na otvorenom. Lijevo od kamenih stepenica su ljetna kuhinja, kupaonica i WC, odakle se stepenicama dolazi do gornjih terasa gdje je i bazen.

– Najljepši dio kuće je upravo ovaj s kamenom voltom kod ljetne kuhinje koja nije tipična konoba, natkrivena je i uređena u dalmatinskom stilu sa suvremenim elementima. Tu su roštilj, štednjak, kamenica za pranje posuđa… Predivno je ovdje boraviti jer uvijek pirka vjetar, a kada je na terasi s bazenom 37 °C, ovdje je 27. Moram izdvojiti i elemente na zidovima od obrađenog drva, a to nam je radio lokalni umjetnik Milivoj Grimani koji njeguje dalmatinski stil gradnje – kaže i dodaje kako je bazen površine 32 kvadrata projektirala Ševala Valentić, vlasnica tvrtke Alveolus za izradu bazena iz obližnjih Brela, osmislivši postupni ulaz s tri stepenice i masažni mlaz.

Naslijeđeni namještaj

– Najbolji trenutak je boravak uz bazen s pogledom na moćno Biokovo, djeluje kao da će vam pasti na glavu – smije se vlasnica i dodaje kako je najveća prednost kuće njezina komunikacija jer je kompletno otvorena prema eksterijeru, a do bazena se može pristupiti iz svake sobe. Naime, kada se uđe u kuću na glavni ulaz, hodnik otvorenog tipa s lijeve strane nudi izlaz na bazen te vodi u tri spavaće sobe, od kojih svaka također ima izlaz na bazen.

Obnovljena je fasada, dodane su dvije terase te je sagrađen bazen, za koji je država dala poticaje

Hodnik je dvjema malim stepenicama odvojen od dnevne zone, koncipirane kao open space s dnevnim boravkom, kuhinjom i blagovaonicom. U kutku za odmor su mali stolić u obliku vrča, dva stolca i ogledalo, a u nastavku je boravak s izlazom na terasu. Prostorom boravka dominiraju drvo i staklo, a uočavaju se zaigrane boje i dalmatinski motivi. Opremljen je s dva staklena stola, od kojih jedan služi kao blagovaonski, zatim policom za knjige talijanskog dizajna, sofom, foteljama… Sa strane je, pak, smještena kuhinja koja također ima izlaz na terasu površine gotovo 30 kvadrata. – Stakleni stolovi i biblioteka su kupljeni, a sve ostalo sam naslijedila, veći dio od majke. Primjerice, fotelje iz 60-ih godina su pretapecirane u tamnozelenu tkaninu, a ove dvije, koje su presvučene u bež materijal, iz kuće su bivše kolegice s televizije Marije Nemčić – opisuje Hloverka Novak Srzić i izdvaja drage detalje: zastore koje je prema ideji njezina supruga oslikao Antun Boris Švaljek, zatim slike Dubravke Bandić i Vatroslava Kuliša.

Romantična ograda

– Budući da nam je ovo bila vikendica, nismo je htjeli prenatrpati namještajem, kupovati skupe dizajnerske komade i pratiti najnovije trendove. Ali, boje su se lijepo uklopile, prozračno je – kaže i dodaje kako je posebno ponosna na prijateljicu Anitu koja joj je pomagala pri opremanju kuće, a pokazalo se da ima izvrsno oko kada su u pitanju ograde. Izabrana je tako željezna ograda obojana u bijelo pa je dobila romantičan shabby chic izgled, koji se dobro uklopio u cijelo zdanje.

Ako vam se svidio ovaj interijer, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 19:33