Kuća za odmor u blizini Kumrovca

Suvremena interpretacija tradicionalne zagorske hiže

Danas vam želimo pokazati projekt koji potpisuje arhitekt Davor Mateković iz zagrebačkog PROARH-a, arhitektonskog biroa sa zavidnim portfeljom i poznatog po brojnim projektima: stambenim, komercijalnim, javnim i sportskim kompleksima, urbanizamu i interijerima.
Iako imaju impresivne radove, nama je baš ovaj projekt upao u oko. Zašto? Zato što je riječ o svima nama poznatoj tradicionalnoj zagorskoj hiži koja je u ovom projektu dobila sasvim novi izgled, prilagođen današnjem pogledu onoga što bi trebala biti kuća za odmor. Kuća je renovirana na moderan način, a velika pažnja posvećena je upravo karakteristikama lokalne baštine i dizajnu kako bi se na najbolji način uklopila u zelene padine na kojima stoji već više desetljeća. Smještena je u blizini Kumrovca, a kako je bila u veoma lošem stanju, investitor je odlučio stvoriti novo mjesto za odmor sebi i svojoj obitelji.

Arhitekt je zadržao postojeći oblik kuće, a na mjesto trijema je naknadno umetnuo stakleni kubus kako bi kućica dobila više svjetla i veću povezanost s okolinom koja je okružuje. Sam oblik staklene stijene, koja je klizna i izlazi iz volumena kuće, omogućava ulaz u kuću te dodatnu interakciju između unutarnjeg i vanjskog prostora. Vikendica je brutto površine 230 četvorna metra, a sastoji se od tri etaže: podruma, prizemlja i kata. Ima sve potrebno za odmor velike obitelji, što uključuje zonu za odmor, objedovanje, kuhanje i prostor za spavanje na prvom katu. U prizemlju je zadržan tradicionalni sustav organizacije prostora koji je smješten oko “ognjišta”. Slamnati je krov zamijenjen novim koji se nastavlja preko cijelog pročelja, dok je na zabat postavljeno novo drvo. Prilaz kućici je izrađen od panjeva. Postojeći kameni postament kuće je zadržan, dok je nova terasa obložena drvenim podom i otvara se prema impresivnom zagorskom krajoliku. Kao takva, hiža je “organička” te se vrlo lako može obnoviti postojećim lokalnim resursima i znanjem, diše i mijenja se s vremenom, stvarajaući pritom zdravo okruženje za život. Inovativno korištenje slame, koja se uglavnom smatra zastarjelim i zaboravljenim materijalom, na krovu i zidovima, u kombinaciji s drvenom nosivom konstrukcijiom, kubusom od stakla i aluminija, čini od ove skromne kuće jedan suptilan hommage bogatoj kulturi i nasljedstvu zagorskog kraja. Pogledajte hižicu u nastavku i javite nam što mislite.

Više: PROARH

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 20:54