SKRIVENO UTOČIŠTE

Kuća za zaljubljene u Gorskom kotaru: Mistično skrovište idealno za bijeg

 Neja Markičević/Cropix
Vlasnici su kupili kuću s namjerom da stvore prostor za dvoje ljudi koji mogu pobjeći od svega i u divljoj prirodi Gorskog kotara

Kuća za ljubavnike, prišapnuli su nam, skriva se negdje u izoliranom i šumovitom dijelu Gorskog kotara. Kažu da je okružena potokom sa svih strana pa joj se ne može prići ako niste pozvani, a i okolna gusta šuma te pokoji tragovi njezinih stanovnika dočekuju samo one koji se dovoljno vole da se tu sakriju. Rekli su nam da je smještena na malom proplanku i da se odjenula u crno, no da pod jarkim svjetlom mijenja svoju boju u srebrnu sa željom da pokaže svu svoju raskoš te i sama zavede svoje ljubavnike da i ne pomisle napustiti ju. Da, tako su nam govorili, a mi nismo mogli odoljeti znatiželji, otišli smo, vidjeli smo, nisu lagali...

image
Neja Markičević/Cropix
image
Neja Markičević/Cropix
image
Neja Markičević/Cropix
image
Neja Markičević/Cropix

Vlasnici su kupili kuću s namjerom da stvore prostor za dvoje ljudi koji mogu pobjeći od svega i u divljoj prirodi Gorskog kotara provesti vrijeme koje je posvećeno samo njima. Taj zadatak povjerili su arhitektici Editi Geci i uredu Studio Geci koji su izradili kompletnu projektnu dokumentaciju, inženjering i izvođenje kuće do faze “ključ u ruke”. Zamolili smo arhitekticu da nam svojim riječima opiše kako izgleda i kako je nastajalo ovo malo utočište za ljubavnike.

image
Neja Markičević/Cropix
image
Neja Markičević/Cropix
image
Neja Markičević/Cropix
image
Neja Markičević/Cropix

- Na parceli je postojao objekt gotovo u istim gabaritima, no s obzirom na samu lokaciju, nije bio održavan niti korišten godinama. Investitor je kupnjom objekta odlučio napraviti adaptaciju samog objekta i stvoriti dojam nove kuće vanjskim i unutarnjim oblogama postojeće kuće te minimalnom promjenom unutarnje dispozicije prostora. Radovi su uključivali izradu novih instalacija i adaptacije prostora unutar kuće te uređenje okoliša - navodi Geci i dodaje: - Ukupna bruto površina kuće je 108 metara četvornih. U suterenskom dijelu nalaze se servisne prostorije, a u prizemlju su toalet, kuhinja i dnevni boravak, koji u 38 kvadrata stvaraju prostor za boravak i uživanje, dok se sa stražnje strane izlazi preko terase od 16 metara četvornih na proplanak koji vodi prema vanjskoj sjenici. Na katu od 22 metra četvorna smještena je spavaonica s kupaonicom koja ima dominantni pogled na okoliš, također s terasom od 16 m2. Iz kreveta s visokim atraktivnim uzglavljem otvara se pogled na gustu šumu i potok koji teče tik uz kuću. Terasa s djelomično natkrivenom drvenom konstrukcijom ponavlja elemente prepoznatljive remodificirane gorske arhitekture kosog krova, koji se ponavljaju i na sjenici kuće. Na terasi djelomična natkrivenost stvara igru sjene i svjetla, a uz krošnje drveća koje okružuju kuću i žuborom potoka stvorila se savršena atmosfera za odmor, meditaciju, razmišljanje i ljubovanje.

image
Neja Markičević/Cropix
image
Neja Markičević/Cropix
image
Neja Markičević/Cropix

Edita nam također otkriva da sama konstrukcija kuće nije drvena, ali cilj je bio ostaviti takav dojam i upotrijebiti autohtone materijale, stoga je kuća dobila drvenu fasadu s griljama u ravnini fasade koje ju u potpunosti zatvaraju, što je, osim što naglašava vizualni izgled i formu kuće, i zaštita od provalnika.

image
Neja Markičević/Cropix
image
Neja Markičević/Cropix
image
Neja Markičević/Cropix
image
Neja Markičević/Cropix

- Dok je kuća izvana crna s namjernim pomakom drvenih letvica pod kutom od 45 stupnjeva, s unutrašnje strane prostor se otvorio svijetlim materijalima. Gotovo sav ugradbeni namještaj izrađen je po mjeri, kako bi se savršeno prilagodio volumenu kuće i maksimalno iskoristio prostor, dok je komadni namještaj kupljen. U cijelom uređenju zastupljeni su vrhunski brendovi, a zanimljiva je i tapeta u gornjoj kupaonici koja se nalazi unutar tuša. Rasvjeti se posvetilo puno vremena i truda, s obzirom na njezinu veliku važnost u uređenju svakog interijera, ali i eksterijera, te stvaranju ambijentalnog ugođaja uz kamin i okoliš kuće - naglašava Geci.

image
Neja Markičević/Cropix
image
Neja Markičević/Cropix

Realizirati ovakav projekt u netaknutoj prirodi, boriti se s teškim vremenskim uvjetima, kao što su obilne kiše koje traju tjednima, velikim nanosima snijega zimi i svakodnevno se susretati s divljim životinjama čije je to prirodno stanište, a opet u svemu tome vrhunski se uklopiti u taj ambijent i postići dojmljivu estetiku luksuznih hotelskih apartmana svakako je bio izazov, ali arhitektica nam priznaje da joj je ovo ipak bio jedan o dražih projekata.

image
Neja Markičević/Cropix
image
Neja Markičević/Cropix
image
Neja Markičević/Cropix

Na rastanku odnosimo sa sobom dojmove nečega samozatajnog i nenametljivog, a opet odvažnog i drugačijeg. Ova kuća bi se doista mogla sagledati kao simbol ljubavnika. Izvana prilagođena i uklopljena u sve što ju okružuje, ali opet posebna i nesvakodnevna svojom pojavom.

Dok je s druge strane iznutra potpuno drugačija, suprotna svemu što se vidi izvana; udobna i oku jako ugodna, dočekuje s dobrodošlicom i prima u zagrljaj sa simpatijom nekog poznatog ljubavnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2022 21:27