Jeftina gradnja

Kuće koje si gotovo svatko može priuštiti: Izvrsno izolirane, hladnije ljeti, a toplije zimi

www.iwan.com
 Iwan Baan
Ovi su domovi izvrsno izolirani zbog debelih zemljanih zidova pa stoga ostaju hladniji ljeti, a topliji zimi

Troškovi izgradnje kuće nisu mali i dizanje kredita gotovo da je neizbježno kod kretanja u ovakve pothvate. Osim financijskog aspekta, važno je u obzir uzeti i kakav utjecaj imamo na okoliš korištenjem raznovrsnih invazivnih metoda i štetnih materijala u procesu gradnje. Razmišljajući izvan klasičnih okvira i koristeći prirodne metode gradnje možemo smanjiti troškove i upotrijebiti održive materijale. Takozvani "zemljani domovi" koriste okolni teren i druge prirodne elemente kao što su prašina, bambus, drvo i glina kako bi stvorili prostor sa zanemarivim učinkom na okoliš. Ovi su domovi izvrsno izolirani zbog debelih zemljanih zidova pa stoga ostaju hladniji ljeti, a topliji zimi. Time se smanjuje potreba za umjetnim grijanjem, odnosno hlađenjem te se smanjuje i sama potrošnja energije. Dizajneri ovih zemljanih domova koriste pasivne strategije prikupljanja solarne energije za maksimalnu učinkovitost. Ako tražite financijski prihvatljiviji i održiviji dom, proučite ovih sedam dizajnerskih rješenja primijenjenih diljem svijeta.

image
Jose Andres Vallejo

La Casa Vergara nalazi se u Bogoti u Kolumbiji i sagradio ju je arhitekt Jose Andres Vallejo, i to od vreća punih zemlje!

image
Jose Andres Vallejo
image
Jose Andres Vallejo
image
Jose Andres Vallejo
image
Jose Andres Vallejo
image
Jose Andres Vallejo
image
Jose Andres Vallejo

Te su vreće naslagane jedna na drugu i obložene betonom s obje strane, što sprječava nastanak štete od potresa i poplava. Izložene drvene grede i mnogo dnevnog svjetla samo su dio šarma ove kupolaste građevine čija je cijena otprilike 185 kuna po četvornome metru.

image
Green Magic Homes

Tvrtka Magic Green Homes stvorila je ove simpatične kuće čije dijelove možete kupiti unaprijed izrađene i sagraditi svoju kuću u samo tri dana. Nalik filmskim domovima hobita, ove kuće prekrivene su zemljom i zelenilom te se s lakoćom mogu uklopiti u bilo koji teren. Zauzimaju 37 četvornih metara prostora i za njihovu gradnju nisu potrebni kompleksni strojevi, već ih svatko može sam izgraditi.

Izgradite dom koji je otporan na prirodne katastrofe! Grupacija Cal-Earth osmislila je niz tečajeva kako izgraditi kuću od održivih materijala koji štite od elementarnih nepogoda i pritom ponovno koriste materijale koji su bili u uporabi tijekom rata i utvrđuju kuće koje se nalaze u visoko rizičnim područjima. Vreće ispunjene zemljom, bodljikava žica i stabilizirajući materijali poput cementa, vapnenca ili emulzija asfalta omogućuju izgradnju udobnog doma koji može izdržati test katastrofe.

image
Odysseas Mourtzouchos

Orkidstudio, organizacija koja se bavi dizajnom humanitarne namjene, otvorila je sirotište u mjestu Nakuru u Keniji u potpunosti izrađeno od vreća zemlje. Pasivna solarna struktura upija toplinu tijekom dana i otpušta je noću, što stvara ugodno mjesto za boravak korisnika. Zgrada je izrađena od recikliranog drvenog materijala i ima sustav za prikupljanje kišnice. Cijela konstrukcija sagrađena je u samo osam tjedana!

Gradnja održivih domova koji ne štete okolišu korak je u pravom smjeru. Tvrtka Earth Home Builder osmislila je tehnologiju koja je ubrzala proces punjenja vreća, i to u omjeru od 400 vreća po satu, dok ljudska ruka može napuniti samo 30 vreća u to isto vrijeme. Primjenom te tehnologije konstrukcija izrađena od vreća zemlje bit će puno dostupnija široj populaciji.

image
Iwan Baan

Jedna obitelj u Meksiku odlučila je uz pomoć arhitektice Tatiane Bilbao sagraditi svoju kuću uz ograničena financijska sredstva. Kako bi dobili šarenu vanjštinu i odgovarajuću unutrašnjost iskoristili su praksu dodavanja pigmenta zemljanim materijalima prije slaganja slojeva i same gradnje. Kuća zbog zidova od zemlje ima mogućnost bolje kontrole temperature zraka, što je ključno za vrijeme meksičkih vrućih ljeta.

image
Alberto Cosi

Luksuzna vila Triksa u sebi spaja zemlju, bambus i reciklirano drvo. Tvrtka Chiangmai Life Construction sagradila je u sjevernom Tajlandu ovu neobičnu strukturu koja ima osnovu od mješavine gline i betona, a ostatak je sagrađen od sabijene zemlje.

image
Alberto Cosi
image
Alberto Cosi
image
Alberto Cosi
image
Alberto Cosi

Krov je izrađen od bambusa, a unutrašnjost je obložena recikliranim materijala, dok se u dvorištu nalazi i bazen. Održiva gradnja ne mora nužno značiti i manjak luksuza!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 15:55