TOP INTERIJERI

Kuće u masliniku sa spektakularnim pogledom na Viški zaljev i Kut, najljepši dio grada Visa

 Tom Dubravec/CROPIX
Kuće Mala Mara i Vila Mara u Visu, čiji je autor arhitekt Ante Mardešić, ispunjene su radovima eminentnih hrvatskih autora

Vlasnik kuća samo za D&D Gold govori kako odabrati umjetnine.

Kuće Mala Mara i Vila Mara uklopljene su u krajolik, smještene u masliniku s pogledom na Kut, najstariji i najljepši dio grada Visa, pet do deset minuta hoda od ponajboljih restorana i nekoliko koraka više do ljetnog kina.

Prilikom gradnje vodilo se računa da se masline što manje diraju, a sva su stabla koja su se morala maknuti uspješno presađena unutar parcele. S ceste na brdu se vide tek krov kuće Mala Mara i gornji kat Vile Mara. U vrtu su i mnogi agrumi, zaslužni za opojni miris u doba cvatnje.

image
Tom Dubravec/CROPIX
image
Tom Dubravec/CROPIX
image
Kolekciju umjetnina vlasnik je stvarao 30-ak godina. Još tijekom studija bavio se prodajom slika i uokvirivanjem
Tom Dubravec/CROPIX

Uz bazen s keramikom dekana Tomislava Buntaka mozaik je perspektivne umjetnice Martine Grlić

Autor obje kuće je arhitekt Ante Mardešić. Kuća Mala Mara je skladna, uklopljena u prirodu i s dobrom organizacijom prostora, dok je kod velike kuće nezaboravan spektakularan pogled na Viški zaljev sa svih pozicija, uključujući spavaće sobe te preljevni bazen. Ipak, nismo ih posjetili zbog arhitekture, nego jer su poznate po svojoj kolekciji umjetnina, ispunjene radovima eminentnih hrvatskih umjetnika.

image
Tom Dubravec/CROPIX

Početkom ljeta je instaliran sivo-zelenkasti mozaik uz bazen uz Malu Maru, koji je djelo Martine Grlić, jedne od najperspektivnijih umjetnica koja je nedavno imala izložbu u zagrebačkoj Laubi i puno izlaže u inozemstvu. U kući je i nekoliko njezinih manjih slika.

image
Tom Dubravec/CROPIX

S gornjeg balkona Mare puca, pak, pogled je bijelo-plavi bazen s keramikom s plivačicama i dupinima poznatog umjetnika Tomislava Buntaka, dekana zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti. Osim te njegove keramike sa ženskim aktovima, u kući je još pet njegovih keramika te nekoliko crteža.

Pitamo vlasnika, koji je želio ostati anoniman, kako odabrati umjetničko djelo za kuću suvremene arhitekture. Naravno, to je uglavnom stvar ukusa i znanja, teško je to naučiti kroz nekoliko savjeta, ali podijelio je pokoji savjet za čitatelje D&D Golda.

image
Tom Dubravec/CROPIX
image
Tom Dubravec/CROPIX

Tonovi u interijeru su osnovni crni i sivi, a materijali su prirodni. Zapravo, prevladava "natural minimalizam"

image
Tom Dubravec/CROPIX

- Odabir djela i pozicija je individualna stvar. Ipak, važno je da na početku znate što vam je bitno postići, je li to dobro mišljenje struke, gostiju, sklad s arhitekturom, pokazati djelo koje vam je važno ili je najbitnije da se samo vama sviđaju slike i prostor. Ako ste dali arhitektima odriješene ruke u projektiranju i zadovoljni ste, a niste veliki fan slikarstva, uglavnom je najsigurnije pitati njih za preporuku. Uređujete li sami, mogućnost neuspjeha je veća - kaže nam vlasnik vila.

Njegova kolekcija umjetnina stvarana je više od 30 godina. Dok je bio student, jedan od izvora prihoda bila mu je prodaja slika i uokvirivanje.

image
Pogled na kut, najljepši dio grada visa, gdje se nalaze poznati restorani
Tom Dubravec/CROPIX

- Najbitnije mi je da se meni sviđa kako su djela postavljena u prostoru u kojem živim. Osim toga, može se pitati i slikara gdje misli da bi bilo dobro da slika stoji. Pametno je pitati i suprugu - smije se vlasnik.

Pogled s gornjeg kata Vile Mara na vrt, bijelo-plavi bazen i keramiku Tomislava Buntaka iste boje te četiri bijele skulpture od bračkog kamena Emila Trutanića, pročišćene forme, jedna je od vlasniku najdražih vizura kada boravi ovdje. Trutanićev je rad zelenkasta skulptura žene u Maloj Mari. Nadalje, ovdje se može vidjeti i aluminijska klica, skulptura kiparice Božice Dee Matasić. Ciklus slika ulja na platnu američkih glumica iz zlatne faze Stjepana Šandrka stoji u dnevnom boravku i kuhinji Mare. U jednoj od spavaćih soba na katu izložene su slike Bane Milenkovića, jednog od naših najprodavanijih autora.

image
Tom Dubravec/CROPIX

No, kako postići da se umjetnička djela međusobno "ne tuku", naročito ako ih je više?

- Tu sam dosta otvoren. Lako je uparivati slične stvari, a zabavnije je naći poveznice u različitima. Sigurno ima ljudi koji to znaju dobro teoretski objasniti, ja dugi niz godina puno gledam slike i kako su i gdje postavljene pa ih postavljam po osjećaju - odgovara.

image
Tom Dubravec/CROPIX

Voli novi mozaik koji je posljednje što je nabavljeno u kućama.

- Mislim da mi je interes za mozaike ostao iz prva tri razreda škole koje sam pohađao. U Osnovnoj školi Dragutina Domjanića na ulazu u dvorištu nalazio se mozaik Ede Murtića - dodaje.

Kuću koristi za sebe i obitelj, ali i za najam. A kako gosti reagiraju na umjetnička djela?

- Nedavno je jedna gošća napisala u recenziji da imamo krasan plakat za mjuzikl "Chicago" s potpisima izvođača, njoj je mali plakat bio najbolji. Svima se sviđa pogled na Višku valu i Kut, većina navodi da im je u kućama i oko njih odlična atmosfera, ali ne analiziraju i raščlanjuju zbog čega. Mislim da je sve mješavina prekrasnog pogleda, dobre arhitekture, hortikulture i umjetnosti - odgovara.

image
Tom Dubravec/CROPIX
image
U kući ima i djela iz studentskih dana: Fedora Fištera u spavaćoj sobi, Zlatana Vehabovića i drugih
Tom Dubravec/CROPIX
image
Tom Dubravec/CROPIX

Zanimljivo je djelo i "Djevojka zaogrnuta ručnikom na balkonu u Opatiji", izložena na prvom katu Mare, koja je djelo akademske slikarice i crtačice stripa Helene Janečić. Njezini su i crno-bijeli radovi u spavaćoj sobi na istom katu i u Maloj Mari u spavaćoj sobi, dvije djevojke u narodnim nošnjama iz poznatog ciklusa "Snaše", a na drugom katu Mare je Wonder Woman koju sprovode policajci. U jednoj spavaćoj sobi je originalni uokvireni crtež Gorana Parlova za Marvel, Strip Punisher, Baracuda i onda te uokvirene kolorirane stranice štampane u stripu. U dnevnom boravku Male Mare je velika crno-siva slika s malo tirkiznog Mie Marković. Na drugom katu Mare su omanja plava slika mora, studentski rad Zlatana Vehabovića, studentski rad Fedora Fischera, muški i ženski akt Petre Ševeljević, Piceljeve grafike, crno-bijeli radovi Božice Matasić...

image
Tom Dubravec/CROPIX

Dio kolekcije čine četiri bijele skulpture od bračkog kamena Emila Trutanića u dvorištu, a njegova je i zelenkasta skulptura žene u Maloj Mari

image
Tom Dubravec/CROPIX
image
Tom Dubravec/CROPIX

Kuća Mala Mara bila je ovogodišnji kandidat za nagradu "Drago Galić" UHA-e za najbolju stambenu arhitekturu.

Dodatne informacije o kući na www.villamaravis.com.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 16:02