Tržište u Slavoniji

Kuće već od 10.000 €! Pakrac među povoljnijim gradovima, dok u Osijeku cijene ipak rastu

 SHUTTERSTOCK/
Nekretnine uglavnom kupuju mlade obitelji koje žele ostati živjeti na ovom području, kaže Mladen Matijević

U Slavoniji cijene nekretnina, kao što je poznato, nisu visoke. Trend kupnje širi se od mora prema unutrašnjost ovisno o ekonomskim pokazateljima i trendovima koji, nastave li se, možda jednom dovedu do potražnje za nekretninama i u istočnom dijelu naše zemlje. No, zasad je to tek puki san.

Dok u nekim gradovima na moru cijena kvadrata stana seže i do 10.000 eura, u Slavoniji se za taj novac već dulje može kupiti cijela kuća.

image

Nekada su prosječne cijene osječkih stanova bile niže od 1000 eura po kvadratu, a sad se oglašavaju po prosječnoj cijeni nešto višoj od 1350 eura za kvadrat

SHUTTERSTOCK/

NEIZVJESNA BUDUĆNOST

Omjer ponude i potražnje, niske kamatne stope na štednju, poskupljenje građevinskog materijala i radne snage, dostupniji krediti i povoljnije kamate, samo su neki od razloga rasta potražnje za nekretninama, odnosno rasta cijena. No, zasad postoje područja koja su u Hrvatskoj gotovo imuna na to. Dok inozemne kupce najviše zanima Jadran, potom Lika i Gorski kotar, a domaće uglavnom Zagreb, za nekretnine u istočnoj Hrvatskoj, osim onih u većim gradovima, zanimanje nije pretjerano veliko, a paralelno s tim i njihove cijene na oglasniku Crozilla ne dosežu zavidne visine.

image

Najjeftinije kuće obično zahtijevaju ili opsežnu adaptaciju ili rušenje, pa zemljište može biti atraktivnije od objekta

SHUTTERSTOCK/

U potrazi za boljom budućnosti mladi uglavnom napuštaju slavonska sela i kad se pomisli na to područje, u prvom planu su slike praznih kuća i starijeg stanovništva. - Stambeni objekti u nerazvijenim područjima ne kupuju se kao investicija, što je trenutačno kod nas jedan od češćih razloga kupnje. Nekretnine u manjim mjestima na istočnom dijelu naše zemlje općenito su manje atraktivne jer u ovom trenutku jednostavno ne mogu donijeti zaradu od iznajmljivanja, a uz to je i neizvjesno koliko će se to područje razvijati u bližoj ili daljnjoj budućnosti. Stoga je, financijski gledano, upitno koliko se isplati investirati u nekretnine na takvim područjima bez obzira na njihove niske cijene - rekao je Mladen Matijević, regionalni direktor tvrtke Indomio d.o.o., koja drži mrežu portala za nekretnine. Dodao je da tamošnje nekretnine uglavnom kupuju mlade obitelji koje žele ostati živjeti na tom području.

Manja mjesta u istočnom dijelu naše zemlje poistovjećuju se s pojmom jeftina nekretnina, a ta se tvrdnja lako može potkrijepiti trenutačnim cijenama kuća na oglasniku za nekretnine Crozilla, čije su početne vrijednosti na oglasniku već oko 10.000 eura.

Gledamo li cijene četvornog metra, stanovi dosežu više vrijednosti nego kuće, što i nije iznenađujuće jer su uglavnom smješteni u urbanim sredinama.

image

Pakrac je jedan od povoljnijih gradova

SHUTTERSTOCK/

DO 250.000 EURA

Na području Požeško-slavonske županije prosječna tražena cijena kvadrata kuće, s uključenom okućnicom i drugim objektima na parceli, iznosi nešto više od 500 eura. U Lipiku ili Požegi, atraktivnijim kućama vrijednosti sežu do traženog iznosa od otprilike 250.000 eura. S druge, pak, strane, u Pakracu ili Lipiku početne se vrijednosti kuća kreću tek od 10.000 eura.

U Brodsko-posavskoj županiji u kojoj se za kvadratni metar kuće trenutačno u prosjeku traži oko 630 eura, ukupna cijena kuća iznosi oko 9000 eura, za koliko se na Crozilli može pronaći objekt na području Nove Gradiške.

Najviše vrijednosti u toj županiji zabilježene su u Slavonskom Brodu u kojem se za kvadrat u prosjeku traži oko 800 eura, a kuće se prodaju po cijenama od oko 40.000 eura do desetak puta viših vrijednosti.

Kuće u Osječko-baranjskoj županiji na Crozilli se mogu pronaći već po cijeni od 9000 eura pa naviše. Za četvorni metar kuće u prosjeku se traži oko 670 eura, a za četvorni metar stana dvostruko više. Jedan od najtraženijih gradova za kupnju nekretnina upravo je u toj županiji, a riječ je o Osijeku u kojem se stambeni objekti na atraktivnim lokacijama, pod uvjetom da su se oglašavali po realnim cijenama, prodaju "brzinom svjetlosti".

- Nekada su prosječne cijene tamošnjih stanova bile niže od 1000 eura po kvadratu, a u ovom su se trenutku na Crozilli oglašavali po prosječnoj cijeni nešto višoj od 1350 eura za kvadrat - rekao je Mladen Matijević.

Na manje atraktivnim lokacijama u Osijeku kuće se prodaju po cijenama od oko 15.000 eura, no gornje granice penju im se do iznosa i od nekoliko stotina tisuća eura.

Matijević napominje da najjeftinije kuće, s cijenom od 10.000 do 20.000 eura, obično zahtijevaju ili opsežnu adaptaciju ili čak i rušenje pa je kod takvih nekretnina nerijetko i samo zemljište atraktivnije od sagrađenog objekta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. prosinac 2023 23:16