MALA, ALI VRHUNSKA

Kućica za ljubitelje prirode iz susjedstva: 6 x 6 metara i ima sve za ugodan i udoban boravak

 STUDIO QUBICUL
Projekt bosanskohercegovačkog Studija QUBICUL čiji je dizajn prilagođen za montažni tip gradnje

Male kuće trenutno su velika fora. Jedan takav projekt pronašli smo u Studiju QUBICUL (qubicul/) iz BiH, idejno rješenje male kuće čiji je dizajn prilagođen za montažni tip gradnje. Osnova objekta je 6 x 6 metara. Izgled fasade može se mijenjati u skladu sa željama korisnika, kao i klimatskim uvjetima. Projekt je zamišljen kao modul, odnosno ostavljena je mogućnost spajanja dvaju istih uz opciju prilagođavanja unutrašnjosti. U 24 kvadrata smješteni su prostor za dnevni boravak, kuhinja, degažman i kupaonica. Galerijski prostor od 12 kvadrata predviđen je za spavanje.

image
STUDIO QUBICUL

Prednost ovakve gradnje je brzina izgradnje, kao i cijena, a eventualna mana je vijek trajanja od 30 do 50 godina. Međutim, uz stalno održavanje, može se produljiti, što zavisi i od izvođača i materijala koji se STUDIO QUBICUL koriste

Atraktivne lokacije

- Unutrašnjost je funkcionalno i prostorno usklađena do najmanjeg detalja kako bi se postigla maksimalna ugodnost boravka u malom prostoru. Projekt je rađen za privatnog investitora. Želja klijenta bila je da se napravi objekt što manjih gabarita koji bi služio kao vikend-kuća - objašnjava Haris Delić, arhitekt koji surađuje s Lamijom Radončić, akademskom produkt-dizajnericom.

image
STUDIO QUBICUL

Također, klijent je želio, dodaje Delić, da se taj montažni objekt može izraditi na bilo kojem mjestu, te je potrebno samo izliti betonsku ploču ili betonske stope dimenzija 6 x 6 metara, zato što želi prodavati te kuće na određenim lokacijama koje on smatra atraktivnima.

image
STUDIO QUBICUL

Ciljna skupina gostiju su mlađe osobe, i to skijaši, planinari, paraglajderi i oni koji vole sportove na mountain bikeu

Prva će se vjerojatno postaviti na Trebeviću u BiH. - Kako je klijent ciljao na planinske lokacije kao što su Jahorina, Bjelašnica, Igman, Trebević i Vlašić, blizu planinskih centara zbog njihova sadržaja, mi smo se odlučili projektirati objekt koji bi volumenski sličio katunu, starim planinskim seoskim kućama, ali u nešto modernijem stilu pa smo mu dali ime KATTUN - objašnjava arhitekt.

image
STUDIO QUBICUL

Izgled fasade može se mijenjati u skladu sa željama ljudi koji koriste objekt, ali i klimatskim uvjetima

Prednost ovakve gradnje je brzina izgradnje, kao i cijena, a kao eventualnu manu Delić navodi vijek trajanja od 30 do 50 godina. Međutim, uz stalno održavanje, može se i produljiti, što zavisi i od izvođača i materijala koji se koriste.

Transport

Ponuda koju su sad dobili od izvođača iz Ivanjice (Srbija) jest 9500 eura bez interijera. Trenutno traže i proizvođače iz Hrvatske, Slovenije i BiH, pa ako neko od njih bude imao sluha za suradnju, dodaje Haris Delić, vjerojatno će dobiti i drukčije ponude cijena.

image
STUDIO QUBICUL
image
STUDIO QUBICUL

Ciljna skupina korisnika su uglavnom mlađe osobe, i to skijaši, planinari, paraglajderi i oni koji vole sportove na mountain bikeu, dakle oni koji su u formi. - Projekt se može kupiti kod nas ako klijent ima svog proizvođača ili možemo posredovati između našeg proizvođača i klijenta, ovisno o tome u kojoj regiji se gradi. Zato i tražimo izvođače u svim regijama zbog olakšane montaže i transporta, samim tim i cijene - poručuje on.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. ožujak 2024 00:05