TOP INTERIJER

Kuhinja i blagovanica kao centar stana od 70 kvadrata u drvenoj zgradi iz 18. stoljeća

 Alvhem
Prostor je kao smo već spomenuli, u prepoznatljivom skandinavskom stilu, ali u posljednje vrijeme i taj se stil malo izmijenio

Gotovo da nema nigdje na svijetu kuće poput ove u kojoj smo pronašli ovaj prekrasni stan u Göteborgu, osim možda samo na slikama. Na našu sreću Švedska osim predivno uređenih interijera jako voli i njeguje svoje povijesno naslijeđe, pa je ova veličanstvena drvena zgrada izgrađena još u 18. stoljeća, a i danas je u izvrsnom stanju i ne samo to nego imam pregršt divnih prostora u kojima ljudi nesmetano žive. Inače, na kući je natpis poznatog švedskog umjetnika Emila Ekmana, koji je očito svojedobno ovdje živio.

image
Alvhem
image
Alvhem
image
Alvhem

Što se samog stana tiče, on je vrlo skandinavski sa svojom inherentnom jednostavnošću i udobnošću. Ipak, ovdje ima originalnih detalja: poput šarenog poda od šahovnice u hodniku i crnog u kuhinji, zidovi u boji terakote u spavaćoj sobi i veliki prekrasni prozori.

image
Alvhem
image
Alvhem
image
Alvhem

Krenite s nama u obilazak. Prostor od 70- ak metara četvornih uređen je, kao smo već spomenuli, u prepoznatljivom skandinavskom stilu, ali u posljednje vrijeme i taj se stil malo izmijenio. Iako smo do sada navikli gledati uglavnom dominaciju sive i bijele boje u ovakvim interijerima i Šveđani su se počeli opet okretati bojama, ali u svom prepoznatljivom stilu i naravno skoro pa uvijek su to zemljani tonovi.

image
Alvhem
image
Alvhem
image
Alvhem
image
Alvhem
image
Alvhem
image
Alvhem

Kako god bilo, moramo priznati da se ovdje ima puno toga zanimljivoga za vidjeti. Prostor kuhinje i blagovaonice je možda taj koji najviše plijeni pozornost sa svojom neodoljivom ugodom i kombinacijom boja i stilova koji definitivno čine ovaj dio centrom doma. Zelenkasto sivi ormarići kuhinje u kombinaciji sa svijetlim drvom i velikim tepihom koji prati tonove privlače vas svojom toplinom i više ostavljaju dojam kao da ste došli u posjetu kod bake na selo nego u sam centar grada, ali svakako sa jednim suvremenim zaokretom vezanim za sam dizajn namještaja.

image
Alvhem
image
Alvhem
image
Alvhem
image
Alvhem

Ostatak stana još sačinjava divan svijetli dnevni boravak koji se više naslanja na one stilove koje smo češće navikli gledati, siva i bijela se nadmeću za vlast, ali ipak vrlo jednostavna, ali impozantna komoda od svijetlog drva osvaja srca. Tu je još i jedna spavaća soba koja se od ostatka prostora znatno razlikuje zbog svojih zidova u boji terakote koji se odlično slažu sa starinskim drvenim podom dok ih udobni i prostrani krevet te ugradbeni ormar podižu na neku novu razinu. Ima tu još i kupaonica u plavoj boji, što može zvučati pomalo napadno, ali istina je daleko od toga. Taj dio izgleda poput male morske oaze koja opušta oči i tijelo.

image
Alvhem

Još je vrijedno spomenuti zanimljiv ulazni dio kojeg smo se dotakli na samom početku. Prostrani ulazi prostor nije se smio dirati zbog zaštićenosti zgrade, a samim vlasnicima je ipak bio malo prevelik pa su mu odlučili dati zanimljiv izgled i u taj dio smjestiti prostor za rad. Šarena šahovnica na podu u kombinaciji sa suvremenim prostorom za rad te bijele drvene poče kao obloga zida izgledaju kao nešto što ćete rijetko vidjeti baš kao i samu zgradu u kojoj se sve ovo smjestilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 23:08