ODUZIMAJU DAH

Kupanje iz snova: 10 fantastičnih bazena koje su arhitekti dizajnirali za kuće diljem svijeta

Kako se ljeto nastavlja, prikupili smo 10 otvorenih bazena koje su arhitekti dizajnirali za kuće širom svijeta

U Hrvatskoj je u posljednje vrijeme gotovo nemoguće stranim gostima iznajmiti kuću bez bazena, i ako nas pitate, potpuno ih razumijemo. Osim što nas osvježava, dobro osmišljeni bazen unosi novu dimenziju u krajolik. Uživanje uz bazen više nije rezervirano samo za bogate. Danas su bazeni dostupni, poželjni i neophodni za sve koji se bave turizmom, a ovo je 10 bazena na otvorenom koje su arhitekti dizajnirali za kuće diljem svijeta.

Od beskonačnih, s pogledom od kojeg zastaje dah, preko prirodnih bogatih životom, do tradicionalnih, egzotičnih, različitih dizajna i stilova. Pogledajte!

Kuća Xólotl, Meksiko, autor Punto Arquitectónico

Ovaj otvoreni bazen prolazi kroz kamene zidove kuće Xólotl.

Kuća Los Vilos, Čile, autor Cristián Boza

Arhitekta Cristiana Boze je svoje utočište pronašao u kući s kraja 20. stoljeća smještenoj na liticu u Čileu koja gleda na Tihi ocean.

Jedna od ključnih značajki je kružni, kameni bazen koji se ulijeva u padinu brežuljka, a kojem se pristupa povišenim mostom koji se pruža s krovne terase.

Kuća B, Malta, Architrend Architecture

Bazen na krovu tradicionalne terase žarište je ove betonske kuće u primorskom gradu na Malti koju su osmislili arhitekti iz Architrend Architecture.

Bazen je vidljiv s razine ulice kroz staklenu stranu koja je uokvirena kvadratnim betonskim lukom, dok njegovo stakleno dno omogućava stanovnicima promatranje kupača unutar ulaznog predvorja kuće s dvostrukom visinom.

Oak Pass House, SAD, Walker Workshop

Ovaj slikoviti beskrajni bazen proteže se 22 metra uz rub krovne terase kalifornijskog doma, koji je Walker Workshop urezao u padinu na Beverly Hillsu.

Bazen se prostire ispod i odražava grane jednog od najvećih zaštićenih hrastova (130 godina) koji se naslanja na mjesto oko kojeg je projektirana cijela kuća.

Casa Monterry, Meksiko, autor Tadao Ando

Casa Monterry Tadaa Anda ima dugačak, linearni bazen koji viri s njegove padine i pruža neprekinuti pogled na planine Sierra Las Mitras.

Njegov minimalistički izgled nadopunjuje geometriju kuće koja se nalazi iza nje, a sastoji se od različitih vodoravnih i okomitih betonskih ravnina koje kao da izranjaju iz krajolika na različitim visinama - uključujući popločano dvorište uz bazen.

Canal House, SAD, Studio MK27

Jedan od najneobičnijih privatnih bazena pripada kući Canal Houseu u Miami Beachu. Prirodni bazen ima oblik lagune unutar koje stanovnici mogu plivati s ribama.

Duljina mu je 30 metara, a okružen je vegetacijom kako bi pružio "autentično njegovani" prirodni okoliš, dok betonski stupovi podupiru vijugavu šetnicu iznad glave.

Jellyfish House, Španjolska, arhitekta Wiel Arets

Ovaj veliki konzolni bazen sa staklenim dnom s krova kuće u Marbelli pruža jasan pogled na Sredozemno more iznad susjedne kuće.

Nadvisuje poluzatvorenu terasu uz ulaz u dom i dijeli stakleni zid s kuhinjom na prvom katu te ostavlja svjetlucave tragove kupača unutar kuće.

Villa Molli, Italija, autor Lorenzo Guzzini

Arhitekt Lorenzo Guzzini dizajnirao je minimalistički beskrajni bazen za ovu sivo-kamenu vilu u Italiji, s koje se pruža panoramski pogled na jezero Como.

Prema Guzziniju, bazen "nije puki kliše, već ima arhitektonsku i simboličku funkciju, vizualno se ujedinjujući s divljom".

Ruckers Hill House, Australija, autora Studio Bright

Izduženi otvoreni bazen u kući Ruckers Hill House u Melbourneu dizajniran je tako da oponaša "rimsku kupku", okruženu visokim zidovima od bijele opeke.

Panorama, Argentina, Fernanda Marques

Bazen dug 10 metara dijeli debeli stakleni zid s dvostrukom visinom dnevnog boravka ovog argentinskog stana, nalik na divovski akvarij.

Izvcor: www.dezeen.com

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. travanj 2024 00:29