DŽUNGLA U NOVOM ZAGREBU

Kupila je najobičnije, jeftine bijele pločice, postavila ih na zid balkona i sama oslikala. Rezultat je odličan!

 PRIVATNA ARHIVA
Tijekom renovacije vlasnica je željela ukrasiti jedan zid unikatnim pločicama, no kako nije našla ništa što bi joj odgovaralo izgledom i cijenom, odlučila se za "uradi sam" projekt

Zagrebačka arhitektica Marina Brletić oduševila nas je preuređenjem svog malog balkona, koji je nekoć više služio kao spremište za stvari, a manje kao prostor za odmor i opuštanje. Danas je pun boja i biljaka, a iako je velik samo 3,5 x 1,5 metara, na njemu je smještena vesela tropska šuma puna životinja, koju je Marina naslikala na keramičkim pločicama.

Doduše, ona kaže da je riječ o novozagrebačkoj verziji tropske šume jer su se u njoj našle životinje s raznih kontinenata poput lemura, pasanca, čudnovatog kljunaša, ljenivca, miša, papiga, ježa, kornjače... A svoje je mjesto na balkonskom zidu našla čak i njihova kućna ljubimica, mješanka Penny.

image
PRIVATNA ARHIVA
image
PRIVATNA ARHIVA
image
PRIVATNA ARHIVA
image
PRIVATNA ARHIVA

- Balkon smo renovirali u vrijeme kad smo renovirali cijeli stan. Radovi su trajali nekoliko mjeseci, a za samo oslikavanje pločica mi je trebalo gotovo isto toliko, jer sam to radila u dijelovima, malo pomalo i u slobodno vrijeme. Željeli smo funkcionalniji prostor prilagođen nama i našem ritmu. Prilikom renovacije su postojale opcije da se balkon zatvori, što se često radi kako bi se dobilo još nekoliko kvadrata, no mi to nismo htjeli. Odlučili smo da balkon ostane otvoreni nastavak dnevnog boravka, povezan s njim staklenom stijenom. Žaluzina širokih lamela nam je osigurala zaštitu od sunca i privatnost, jer se može u potpunosti zatvoriti. A kako je balkon time došao više do izražaja, željela sam da bude i uređen kao prostor za sjedenje i odmor na otvorenom, s puno biljaka i zelenila i meni dragim detaljima - priča Marina.

Na ideju da oslika pločice došla je zato što se taj zid vidi u cijelosti iz dnevnog boravka. Također, željela ga je dodatno zaštititi od kiše i vlage keramičkim pločicama. Tražila je keramiku koja nije skupa, ali neobična i unikatna, što nije bilo lagan zadatak. Na kraju je zaključila da je najbolje da je sama oslika. Kao podlogu je uzela obične i povoljne bijele pločice dimenzija 15x15 cm.

image
PRIVATNA ARHIVA
image
PRIVATNA ARHIVA
image
PRIVATNA ARHIVA

- Željela sam da motivi budu zeleni i divlji, da podsjećaju na vrt i da budu nastavak mojih pravih biljaka. Tu sam dosta isprobavala i eksperimentirala. Koristila sam boju za keramiku i univerzalne lakove koji idu na sve podloge. Mnogi su mislili da će se boja oguliti i da to nije trajno rješenje, no na kraju se zapravo sve super drži već nekoliko godina. Proces izrade je išao dosta sporo, jer se boja vrlo brzo suši na keramici. Zato se teško miješaju nijanse pa je proces bio dugotrajan - objašnjava Marina.

Osim neobičnim muralom, balkon je ukrasila mnoštvom biljaka među kojima su monstere, ficus lyrata i elastica, aloe vera, kaktusi... Jedne je kupila, a druge su već dulje u obitelji ili ih je presadila od prijateljica.

image
PRIVATNA ARHIVA
image
PRIVATNA ARHIVA
image
PRIVATNA ARHIVA

Na balkonu je i stara klupica koja je tu od šezdesetih godina prošlog stoljeća, a uz nju i drvena ležaljka Rex poznatog slovenskog dizajnera Nike Kralja.

- Balkon mi puno znači. Sastavni je dio moje svakodnevnice, pogotovo kada je vruće kao sada. Najveći mi je užitak rashladiti se ljeti ujutro dok je naša strana još u hladu ili uhvatiti tople sunčeve zrake zimi u popodnevnim satima. Volim na njemu piti kavu sa svojom obitelji, zalijevati biljke, čitati. Kad nas je bila zatekla korona i izolacija, balkon nam je bio oaza. Nakon toga počeli smo raditi od doma, pa je opet bio koristan za jutarnje kave i pauze od posla. Voljela bih na njega još staviti jednu veliku biljku, koja bi rasla do plafona. Možda bananu - kaže ova arhitektica s dugogodišnjim projektantskim iskustvom.

Vlasnica je studija za dizajn interijera i arhitekturu Brikoler, koji je osnovala nakon stjecanja iskustva u renomiranim arhitektonskim studijima. Kao voditeljica projekata i glavna arhitektica agencije Brigada osmislila je i realizirala brojne interijere te dobila mnoštvo nagrada, među kojima su Red Dot, BigSEE Grand Prix i BigSEE Interior Design award.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 14:04