KAO IZ POPULARNE SERIJE

"Kupili smo prizemnicu izvan grada izgrađenu 70-ih i odlučili se obnoviti ju u izvornom karakteru"

 MIRAN KAMBIC/
U početnom tlocrtu u obliku slova L preuređene su prostorije i raspored je prilagođen modernijem načinu stanovanja

Atrijska kuća kako je nazivaju arhitekti, smještena podno Šmarne gore u Sloveniji, izgrađena je sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Čak i prije nego što su se trendovi u dizajnu interijera vratili u prošlost, koketirajući s popularnim 70-ima arhitekti iz slovenskog ured GAO Architects sa svojim klijentima su se jednoglasno odlučili revitalizirati kuću, a da pritom ostanu vjerni izvornom karakteru. Saznajemo kako su tijekom obnove crpili inspiraciju iz postojećeg okvira, koji podsjeća na arhitekturu viđenu u TV seriji ‘Mad Men‘.

image
MIRAN KAMBIC/
image
MIRAN KAMBIC/
image
MIRAN KAMBIC/
image
MIRAN KAMBIC/

U početnom tlocrtu u obliku slova L preuređene su prostorije i raspored je prilagođen modernijem načinu stanovanja. Zadivljujući pogled na atrij s bazenom, uokviren staklenim stijenama, privukao je pažnju arhitekata već pri prvom posjetu.

- Iskoristili smo ovu značajku kako bismo proširili životni prostor, naglašavajući besprijekornu vezu između vanjskog i unutarnjeg prostora. Uklanjanjem unutarnjih zidova spojili smo cijeli životni prostor, uključujući dnevni boravak, blagovaonicu i kuhinju – govore iz arhitektonskog ureda.

image
MIRAN KAMBIC/
image
MIRAN KAMBIC/
image
MIRAN KAMBIC/
image
MIRAN KAMBIC/

Prostrana i funkcionalna kuhinja, ključna za vlasnika koji uživa u ulozi glavnog kuhara i domaćina, ima središnji stol za blagovanje koji je dizajnirao Philippe Starck. Blagovaonski dio s mini barom i dnevni boravak vizualno su odvojeni sjedećom garniturom, dok unikatna stijena s okomitom letvičastom oblogom zaokružuje prostor. Zlatne tapete i luster iznad blagovaonskog stola pridonose reflektiranju glamura prošlosti u novonamještenom prostoru.

Glavna točka hodnika je tapeta s jedinstvenim uzorkom koja prekriva vrata kupaonice i WC-a, stvarajući središnji i kontrastni element ostakljenim kliznim vratima unutar kuće. Posebnost glavne spavaće sobe je zaobljeni okvir kreveta postavljen u središte sobe, pružajući osjećaj ugodnog zagrljaja s pogledom na atrij, kojem se može pristupiti samo nekoliko koraka kroz klizna vrata i klizne sunčane ploče.

image
MIRAN KAMBIC/
image
MIRAN KAMBIC/
image
MIRAN KAMBIC/
image
MIRAN KAMBIC/

Dio kuće u kojem se trenutno nalazi sauna, vešeraj i gostinjska soba nudi mogućnost buduće adaptacije u manju garsonijeru s posebnim ulazom. Ovo bi potencijalno moglo poslužiti kao pomoć paru u starijim godinama.

image
GAO Architects

- Adaptacijom i renoviranjem interijera, kuća je od obiteljske rezidencije postala jedinstveni dom za aktivan par koji cijeni udobnost, druženje, uživanje i užitak osebujnog ambijenta – zaključuju arhitekti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 14:29