ODLIČNA OBNOVA

Kupio staru kuću pa se šokirao što je sve morao obnavljati. Ipak, arhitekti su spasili stvar

 STUDIO FLUSSER/
Prostor od 238 metara četvornih je kuća na tri etaže, a smjestila se u nizu s nekoliko drugih kuća.

Mladi poslovni čovjek kojeg specijalizacija i neobičan tip posla nekoliko puta mjesečno doslovno prisiljavaju da juri po svijetu, odlučio se konačno s obitelji usidriti u jednoj od starijih kuća u nizu u Pragu, možda je slučajno, ali "na dohvat ruke" je i zrakoplovna luka.

image
STUDIO FLUSSER/
image

f

STUDIO FLUSSER/

Prostor od 238 metara četvornih je kuća na tri etaže, a smjestila se u nizu s nekoliko drugih kuća. Vanjski dio oko kuće sadrži prednji i stražnji vrt, te predivan pogled s gornjih katova daleko u krajolik planine Bílá Hora. Zatečeno stanje prostora imalo je puno prednosti, ali kako to biva, kada se krenulo u renovaciju trebalo ju je još napola srušiti, ponovno izgraditi i u potpunosti opremiti infrastrukturom 21. stoljeća kako bi doista iskoristila svoj puni stambeni potencijal.

image
STUDIO FLUSSER/
image
STUDIO FLUSSER/
image
STUDIO FLUSSER/

- Kad smo stigli, okosnicu kuće u nizu činilo je nježno depresivno čelično stubište zazidano u mračnom kutu kuće. Počeli smo tako da smo ga uvukli u dnevni boravak i izrezali prostor između stuba. Ovo je osvijetlilo stubište i učinilo stanovanje u kući ugodnijim nego što su dopuštali izvorni strogo odvojeni katovi – objašnjavaju arhitekti iz studija No Architects koji su osmislili cijeli projekt.

image
STUDIO FLUSSER/
image
STUDIO FLUSSER/
image
STUDIO FLUSSER/

Saznajemo kako ovaj postupak nije bio sasvim jednostavan, jer su međukatne konstrukcije stropne šuplje ploče, koje su sedamdesetih godina prošlog stoljeća izveli sami stanari koji su ujedno izgradili i obnavljali cijelu kuću. Stoga je bilo potrebno svaki korak dodatno provjeriti sa statičarem i građevinarom kako ne bi došlo do neugodnih iznenađenja i opasnosti od ozljede izvođača, za slučaj da su zidari negdje u prošlosti nešto podcijenili.

image
STUDIO FLUSSER/
image
STUDIO FLUSSER/
image
STUDIO FLUSSER/

Cjelokupna sanacija podrazumijevala je, osim ojačanja kuće, kompletnu zamjenu unutarnje infrastrukture, uključujući električne priključke, zamjenu prozora, izolaciju fasada, rušenje i obnovu terase, sanaciju krovišta, zamjenu svih površina i mnoge druge kompozicije. Velike izmjene napravljene su i u rasporedu, gdje je preuređeno unutarnje ustrojstvo, neke prostorije arhitekti su izmjestili na suprotne strane kuće te spojili kuhinju s dnevnim dijelom i stubištem istovremeno kroz otvor u nosivom zidu na samoj granici.

image
STUDIO FLUSSER/
image
STUDIO FLUSSER/

- U konačnici smo doradili interijer kako bi ga uljepšali novim stanovnicima te im pružili iskustvo u kojem mogu uživati kao da je to jedan beskonačan odmor – zaključuju arhitekti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 03:20