Rijetka prilika

Kupnja nekretnine posebnih karakteristika: Aukcijska prodaja secesijske vile u Jurjevskoj ulici

 Goran Mehkek/Cropix
Sagrađena je za poslugu kao dio nekadašnjeg imanja obitelji Feller, a danas je pod zaštitom kulturne baštine

Otvorene aukcijske prodaje kuća kod nas su rijetkost, dok su česta praksa na nekim svjetskim tržištima nekretnina. Uglavnom se organiziraju kada se na tržištu pojavi kuća posebnih karakteristika, bilo da se radi o ekskluzivnom dizajnu, eksterijeru, interijeru, gabaritima ili lokaciji. Agencija Larue nekretnine iduću subotu u Zagrebu priprema otvorenu aukcijsku prodaju starinske secesijske vilekoja se nalazi na atraktivnoj zagrebačkoj adresi, u Jurjevskoj ulici.

image
Arhitekt Aladar Baranyai koji je surađivao sa Slavkom Benediktom, arhitektom i građevinskim poduzetnikom
Časopis Arhitektura br. 186 - 188

Kuća čiji su arhitekti Benedikt i Baranyai datira iz davne 1909. godine. Otvoreni pregled kuće predviđen je 10. listopada, a od 19 sati bit će organizirana projekcija promo filma praćena klavijaturom

TRI ETAŽE

Riječ je o kući čiji su arhitekti Benedik i Baranyai, autori nekih od najljepših secesijskih kuća u Zagrebu, koja datira iz 1909. godine i zaštićeni je spomenik kulture. Dio je nekadašnjeg imanja obitelji Feller, bila je dodatna kuća uz velebnu vilu Feller.

- Zbog posebne ponude na tržištu odlučili smo organizirati otvoreni pregled, te na naknadnu aukciju po principu davanja veće ponude za secesijsku vilu u Jurjevskoj ulici, izgrađenu po nalogu poznate farmaceutske obitelji Feller. Vila je odmah po nastanku postala reprezentativna i uvrštena u časopise u stručnoj literaturi zajedno sa susjednom poznatijom vilom Feller - kaže Sandra Perković Kaštelan, vlasnica agencije Larue nekretnine.

image
Goran Mehkek/Cropix
image
Goran Mehkek/Cropix
image
Goran Mehkek/Cropix

Vila se nalazi na početku Jurjevske ulice, u neposrednoj blizini parka. Sastoji se od tri etaže veličina 120, 120 i 110 kvadrata, ukupno 450 kvadrata s podrumom od 60 kvadrata i tavanom od 40 kvadrata, sve na površini parcele od 310 kvadrata.

Kuća je pod zaštitom kulturne baštine te je izvana potrebno održati postojeći izgled koji se može restaurirati primjerenim modernim materijalima dok se unutrašnjost može organizirati prema potrebi vlasnika. U zaleđu kuće se nalazi park zaštićen kao dio hortikulturne baštine koji se spušta do Dubravkinog puta. Također ima terasu koja se može dodatno preurediti. Ima tri garažna mjesta.

image
Goran Mehkek/Cropix

Sagrađena je za poslugu kao dio nekadašnjeg imanja obitelji Feller, a danas je pod zaštitom kulturne baštine

image
Goran Mehkek/Cropix
image
Goran Mehkek/Cropix

NUŽNA ADAPTACIJA

- U stručnoj literaturi se vodi kao kuća koja je prateća i sagrađena za poslugu raskošne građanske kuće Feller. Adaptirana je malo, te je nužna adaptacija, a raspored je više-manje originalan - kaže Sandra Perković Kaštelan.

Škola, vrtić i tramvajska stanica se nalaze u neposrednoj blizini dok se do centra grada dolazi za desetak minuta pješice. Početak otvorenog pregleda kuće je predviđen u iduću subotu, 10. listopada, u 17 sati, dok će od 19 sati biti organizirana projekcija promo filma praćena klavijaturom. Svi su dobrodošli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. ožujak 2024 06:30