Novo lice grada

Kutina dobila vrlo kul zgradu: Lokalni poduzetnik angažirao domaće arhitekte i nije pogriješio

 Robert Leš
Novosagrađena stambeno-poslovna dvokatnica netipična je uglovnica, a njezin projekt potpisuje poznati domaći arhitektonski studio

Trendom da mali gradovi postaju sve popularniji za život zbog dislokacije poslova iz velikih gradskih ureda gradić poput Kutine dobio je svoju šansu kroz mnoštvo prednosti: mir, više vremena za obitelj, slobodne aktivnosti, lijepu i ugodnu okolicu i jeftinije kvalitetno stanovanje.

image

Pročelje i krov projektirani su od falcanog aluminijskog lima, sa spojevima u nepravilnom ritmu i lođama s "nasumičnom" pomakom

Robert Leš

Želeći ponuditi nešto modernije na tržištu u skladu s ovim, jedan je lokalni poduzetnik angažirao arhitektonski ured MR 2 za projekt stambeno-poslovne dvokatnice. I nije pogriješio - sve je bilo vrlo brzo rasprodano.

Autori zgrade nisu napravili tipičnu uglovnicu.

- Volumen je projektiran tako da bi mogao samostalno stajati bilo gdje. Na prvi pogled čini se kao da se radi o prizemnici s velikim potkrovljem, obučenoj u aluminijski lim. To je i odgovor na kontekst, visinom minimalno odskače od okolnih obiteljskih kuća - kaže nam Miroslav Rajić, koji vodi MR2 s kolegom arhitektom Marinom Račićem.

image
Robert Leš
image
Robert Leš
image
Robert Leš
image
Robert Leš

OSAM STANOVA

Krov, koji je ujedno i pročelje etaža, projektiran je od falcanog aluminijskog lima, dok spojevi u nepravilnom ritmu čine prepoznatljiv element pročelja, kao i lođe koje su projektirane s "nasumičnim" pomakom. Tlocrtno, građevina je organizirana oko dva stubišta s po četiri stana. Dva stana su uglovna, jedan manji je jednostran, a onaj sa središnjom pozicijom unutar zgrade, dvostrano orijentiran i s čak dvije lođe. Ta je organizacija simetrično ponovljena oko drugog stubišta. Glavni "highlight" većih stanova su kuhinje na pročelju, otvorene na lođe, koje se mogu koristiti kao blagovanje. Stanovi su vrlo svijetli i uvode atipično bogat prostorni standard u suvremenu stanogradnju. Ovakvim odgovorom na višestambeni program za tržište izvučen je maksimum iz lokacije, materijala, programa i budžeta. Prodajna cijena ovih stanova u Kutini je bila 1350 eura po četvornome metru, a u Kutini su kvadrati novogradnje od 1200 do 1400 eura.

image
Robert Leš

Prizemlje je više od stambenih etaža i kompletno je ostakljeno, a ostvaren je i urbani prolaz, i to kolažiranjem šest različitih namjenskih prostora. Element koji povezuje kolaž u cjelinu je "wireframe" od čeličnih cijevi savijenih u prostorni niz

image
Robert Leš

IZLOŽENE VITRINE

Prizemlje je više od stambenih etaža i kompletno je ostakljeno. Razdijeljeno je pravilnim ritmom dovratnika, što daje javnom prostoru dostojanstvo. Tako je na križanju pješački frekventnijih ulica u Kutini smješten ovaj polivalentni ugostiteljsko-prodajni prostor. MR 2 su projektirali i interijer prostora u prizemlju. Stvoren je novi urbani prolaz, interijerska ulica, i to kolažiranjem šest različitih interijerskih izričaja, ovisno o namjeni svakog pojedinog elementa.

- U ovom izduženom i uskom prostoru otvorenom i paralelnom prema ulici projektni zadatak je bio maksimalizirati konzumni pult dugačak 42 metra i orijentirati ga poput izložbene vitrine prema eksterijeru. U istom interijeru ostvaren je prostor prodaje svakodnevnih potrepština - pekarnica, slastičarnica, pizzerija, prostor prodaje sokova i kave te gin bar - objašnjava arhitekt Rajić.

image
Robert Leš

Odabrani je izričaj za svaku cjelinu prizemlja dječje naivan u svojem arhetipu: pizzerija je u opeci, pekarnica u drvu...

image
Robert Leš
image
Robert Leš

SJEĆANJE NA TRST

Interijerski koncept je ostvaren nizanjem šest namjenskih prostornih segmenata jednake širine, koji su različiti po materijalima, kao i u samom dizajnu. Odabrani izričaj za svaki pojedinu funkcionalnu cjelinu je, kaže M. Rajić, dječje naivan u svojem arhetipu, tako da je pizzerija u opeci, pekarnica u drvu, a prostor slastičarnice svijetao, u bijelom kamenu… poput urezanog dječjeg sjećanja autora pri posjetama Trstu u osamdesetim godinama. Element koji povezuje kolaž u arhitektonsku cjelinu je "wireframe" od čeličnih cijevi savijenih u prostorni niz. One oblikuju dojam križnog svoda u ideji urbaniteta ulice. Kolažiranje u oblikovanju postaje i alat orijentacije konzumenta u prostoru.

Arhitektonski studio MR 2 osnovali su 2010. arhitekti Marin Račić i Miroslav Rajić u Rijeci. Njihova arhitektonska praksa je interdisciplinarna i nije vezana usko za ograničenje mjerilom, stilom ili namjenom arhitektonskog zadatka, te djeluju u rasponu od izložbene arhitekture i interijera, preko stambene arhitekture, pa do hotelske, obrazovne i javne namjene. MR 2 ima niz realizacija, djelujući lokalno, ali i internacionalno (Dubai, Sharjah, New York, Basel, Rotterdam, Eindhoven...).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. travanj 2024 03:30