COOL MJESTO

Kvartovski kafić BarFly koji privlači pažnju originalnim interijerom

Grunge bar u Amsterdamu čije uređenje potpisuje Hrvatica. Petra Antunović iz studija za dizajn interijera ENAMI interior design osmislila je otkačeni javni prostor u glavnom gradu Nizozemske

Mlada dizajnerica interijera Petra Antunović, koja je osnovala studio za dizajn interijera ENAMI interior design, potpisuje projekt uređenja kvartovskog bara u Amsterdamu.

Službeni mu je naziv BarFly, smješten je u širem centru grada s pogledom na rijeku i popločane gradske ulice prepune bicikala. Površina prostora na kojem se nalazi jest 45 četvornih metara, a prema riječima dizajnerice Petre, interijeru se na početku nije mogla prepoznati namjena.

- Vapio je za renovacijom i identitetom - objasnila je dizajnerica Petra Antunović koja je tek osnovala ranije spomenuti studio.

Ilustracija je definitivno jedan od omiljenih detalja u ovom baru. To je detalj koji ga simbolizira, a istovremeno probuđuje reakciju. Ilustracija goleme muhe, uvjerena je dizajnerica, nešto je što će svi gosti zapamtiti iz prostora

INSTALACIJE

- Nekoliko dana provela sam u Amsterdamu kako bih doživjela grad i ritam života lokalaca. Posjetila sam popriličan broj barova kako bih stekla dojam tipičnog lokala. Iznenadili biste se kakvi barovi su kod njih dupkom puni i proglašeni najboljima. Grad u kojem je kvaliteta ispred kvantitete pa je dobra i kvalitetna usluga važnija od udobnih sjedalica - otkrila je dizajnerica koja nam je opisala i kako je izgledao njezin prvi susret s prostorom toga bara.

- Pri samom ulazu shvatila sam da je riječ o prostoru koji već godinama vapi za renovacijom. Stare instalacije, spušteni strop i loša izolacija, podrum koji se prostire cijelom kvadraturom prostora u koji se nitko nije spustio godinama. Drveni pod koji je žudio za promjenom ili barem obradom. Zidovi su bili obojeni u cijeloj paleti hladnih i toplih boja, a neki su zidovi bili oblijepljeni tapetama. Drveni stolci posloženi bez ikakvog koncepta i jedan klavir uz vrata koja su vodila u toalet, a samo je smetao u prostoru - prisjetila se i dodala kako joj je pravi izazov bio to što zadani budžet nije mogao pokriti sve ono što je prostor zahtijevao. Tu, kaže, nastupa kreativnost koja se u ovom slučaju od nje tražila odmah i sada.

U baru se organiziraju večeri degustacije hrvatskih vina i jela, što je predivna nota u cijeloj ovoj priči, a to je da se pomiče dio kulture i gastronomije naše zemlje u jednom od najperspektivnijih europskih gradova

- U strci s vremenom treba iskoristiti sve što se da, a ne napraviti nešto obično i svakodnevno... Ipak smo u jednom gradu kao što je Amsterdam. Vlasnici su imali želje, rekli nam u kojem smjeru vide bar i vrlo brzo smo se složili oko stila koji će već na prvi pogled pričati priču za sebe i to smo i uspjeli. Bar uistinu priča priču za sebe i budi reakciju, što je čisti dokaz da nije nešto svakodnevno viđeno i time dosadno. Upravo ono što smo htjeli. Ili ga volite ili ga ne volite, između u ovom slučaju ne postoji. Vizija je bila stvoriti nešto otkačeno i ‘svoje’ uz napomenu da se puno toga postojećeg iskoristi i uklopi - opisuje i ističe da je kao vodeći materijal za bar odabrala drvo koje je već bilo u prostoru, kao podna uloga i u ulozi inventara. Lim je postavljen na fronte šanka radi jačeg dojma i malo industrijskog štiha, cigle su na zidu kao jako obilježje Amsterdama, a efekt betona također prevladava na svim zidovima. Namještaj je, pak, u neutralnim tonovima s naglaskom na smeđu boju.

- Različit inventar u ovom slučaju je dobrodošao jer daje određeni šarm i jednostavnost prostoru, što je tipično za Amsterdam, a i stil za koji smo se odlučili, mješavinu industrijskog i grunge stila s ponekim vintage detaljima - kaže dizajnerica Petra i dodaje da su, što se tiče namještaja, većinom obrađivali i prebojavali zatečeni namještaj kako bi što više uštedjeli, ali kauč i određeni detalji su iz nizozemskih tvrtki De Horeca architect i Loods koji, ističe Petra, imaju savršen namještaj i detalje u industrijskom i vintage stilu.

Lim je postavljen na fronte šanka radi jačeg dojma i malo industrijskog štiha, cigle su na zidu kao jako obilježje Amsterdama, a efekt betona također prevladava na svim zidovima

A što se gostima najviše sviđa u ovom baru, pitamo je.

LEŽERNO

- Ponosno mogu reći da su komentari i više nego pozitivni. Gostima se najviše sviđa ležerni ambijent u kojem se ugodno osjećaju u bilo koje doba dana. Sviđa im se koncept bara u kojem preko dana možete popiti kavu i pojesti nešto, a navečer uživati u muzici uživo ili večeri DJ-a. Također, organiziraju se večeri degustacije hrvatskih vina i jela, što je predivna nota u cijeloj ovoj priči, a to je da se promiče dio naše kulture i gastronomije u jednom od najperspektivnijih europskih gradova - priča i otkriva za kraj kako je došla na ideju najupečatljivijeg detalja u prostoru - ilustracije kukca.

- Ah zidovi... mogu reći da su oni napravili najveću promjenu u ovom prostoru tj. makeover. Zamisao je bila da se određenim tehnikama bojenja postigne efekt betona i “grubog” zida u kombinaciji s ciglom. Nakon bojenja prostor je prodisao i napokon postao jedna cjelina. Ilustracija je definitivno moj omiljeni detalj u ovom baru. Ime bara je BarFly i htjela sam mu dati detalj koji će ga simbolizirati, a istovremeno probuditi reakciju. Prethodno ću se ispričati svim muhama (haha), ali nisu baš najljepši i oku najugodniji kukci, međutim, to je i poanta ovog bara tj. stila koji zagovara. Želja je da što više toga zapamtite kad uđete u ovaj bar i da vas nekakvi detalji podsjećaju na njega. Apsolutno sve djeluje nedovršeno, neobrađeno, ali s vrlo izraženim identitetom - tumači dizajnerica Petra Antunović koja kaže kako ne može spomenuti još jedan važan element u prostoru - klavir.

- Stari i oštećeni klavir pozicionirali smo u središte bara te je postao sjedeće mjesto za klavijaturom i s nasuprotne strane koja se zapravo pretvorila u šank. Klavir je prebojan i ispisan grafitima u raznim bojama kako bi se uklopio u buntovnu notu ovog bara. Odbačeni klavir dobio je novu funkciju i mogu reći glavnu ulogu, a u svemu tome divno je što ste slobodni nešto i odsvirati baš kako i priliči jednoj neformalnoj atmosferi koju ovaj bar nudi - ističe Petra.

Foto: Nanda Moira Hagenaars

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 07:55