Mali topli dom

Ladica za cipele uz stepenice je obavezna kada živite u 40 četvornih metara s malim djetetom

 TARRY + PERRY/
Pogledajte kako je dizajnerica iskoristila svaki centimetar i postigla da ovaj mali, ali prekrasan prostor radi za nju

Londonska dizajnerica interijera Louise Glynn navikla je živjeti u iznimno malim stanovima. Prije nego što je preselila u preuređenu staru tvornicu sa spavaćom sobom na polukatu, suosnivačica studija Studio 29 Architects zvala je malenu garsonijeru od 28 četvornih metara domom 12 godina.

image
TARRY + PERRY/

Njezin novi dom je malen, ima površinu 40 četvornih metara, ali ispunjava njezinu želju za "nečim malo drugačijim".

“Iako nisam sentimentalna prema svojim stvarima, zapravo sam dobra u raščišćavanju stvari. Pomaže mi što sam se preselila u nešto veći stan,”, kaže ona o svom pogledu na “stvari”.

image
TARRY + PERRY/

Glynn, koja je otkrila da očekuje svog sina Samuela (sada 2 godine), mjesec dana nakon što je dobila ključeve stana u ožujku 2020. U stan s vlastitim privatnim ulazom i originalnim prozorima Crittall koji datiraju iz 1930-ih zaljubila se na prvi pogled. Činjenica da nije imala prostora za pohranu (osim ormarića ispod stepenica) i blag, sivi dekor bili su manji problemi koje je rado rješavala.

image
TARRY + PERRY/

Orijentacija stana prema sjeveru znači da je svijetao, ali nema izravne sunčeve svjetlosti, pa je Glynn ostavila svježe ponovno ožbukane zidove gole samo premazane s mat brtvilom za zaštitu kako bi dobila osjećaj topline.

image
TARRY + PERRY/

“Ne bih mogao živjeti u bijeloj kutiji. Sirova žbuka daje prilično jednostavan, organski osjećaj,” objašnjava ona. Namjerno je nastavila s obradom ožbukanih zidova (bez kupaonice s pločicama) jer previše završnih slojeva, čini prostor manjim. Zatim je odabrala nijansu čokolade kako bi prekrila sve što je bilo sivo, dajući izloženim metalnim gredama i metalu blaži izgled.

image
TARRY + PERRY/

Glynn je veliki dio svog proračuna dodijelila ormarićima od šperploče izrađenim po narudžbi. Korištenje istog materijala za ormare i kuhinjske fronte stvara osjećaj kohezije, ali najvrjednija od svega je iznimno duga komoda koja služi kao klupa koja skriva radijator.

image
TARRY + PERRY/

"Koristim ju za objedovanje, a kad sam imala useljenje, svi su mogli sjediti ondje i uživati u koktelima", kaže. Također je dala stolaru napraviti malo, povišeno odmorište koje odvaja ulaz od udubljenog dnevnog prostora. Ispod ove platforme genijalno je osmislila ladicu na izvlačenje, što znači da cipele može skloniti daleko od pogleda.

image
TARRY + PERRY/
image
TARRY + PERRY/

Grupa papirnatih lampiona iz Ikee nedvojbeno je istaknuta značajka stana. “Ljudi redovito bulje; Pretpostavljam da malo podsjeća na izlog dućana,” kaže Glynn.

image
TARRY + PERRY/

Vise s metalne mrežaste ploče koja prekriva strop (skriva nesavršenosti) i stvaraju privatnost između spavaće sobe u polukatu i znatiželjnih pogleda izvana. “Prilično je opuštajuće kada su prozori otvoreni i kada puše povjetarac”, primjećuje. Lampioni su jeftini, ali jednako dojmljivi poput skulptura, a ona ih još koristi i za vješanje sezonskih ukrasa, poput šišmiša i snježnih pahulja.

image
TARRY + PERRY/

Dijeljenje malog doma (i spavaće sobe) s malim djetetom predstavlja jedinstven izazov, ali uspavati Samuela, čak i za najsvjetlijih ljetnih večeri, nije problem zahvaljujući kliznim pločama koje odvajaju spavaću sobu od dnevnog boravka ispod.

“Željela sam paravan jer on zamrači spavaću sobu i djeluje kao zvučna barijera, kada mi dođu prijatelji”, zadovoljno objašnjava Glynn.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 02:36