Laundry Room u Berislavićevoj

Praonica rublja iz američkih sitcoma u Zagrebu

Laundry Room u Berislavićevoj otvorili su Tomislav Ciliga te Ivana i Filip Beatović nakon što su nekoliko mjeseci proveli u SAD-u.

Spomenemo li praonice rublja, zasigurno ćete pomisliti na one zajedničke praonice u popularnim sitcomima, kao što su “Prijatelji”, “Seinfeld” ili “Teorija velikog praska”, zar ne? Takve samoposlužne praonice rublja uobičajene su na Zapadu, a upravo za vrijeme posjeta SAD-u Ivana i Filip Beatović te Tomislav Ciliga došli su na ideju otvoriti jednu takvu praonicu u Hrvatskoj, odnosno u Zagrebu.

U to vrijeme na našim prostorima nije postojala nijedna praonica rublja, no Ivana kao marketinška stručnjakinja, Filip kao profesionalni osvjetljivač na filmskim setovima i reklamama te Tomislav kao novinar po struci smatrali su da takva usluga ima potencijala u Hrvatskoj. Prije svega zbog velikog broja turista koji pristižu u Zagreb, ali i zbog sve većeg broja novootvorenih apartmana za kratkotrajni najam, čijim je vlasnicima potrebna ovakva usluga. I bili su u pravu. U međuvremenu je u Zagrebu otvoreno nekoliko praonica rublja, a među njima je i njihov Laundry Room u Berislavićevoj ulici.

– Nakon što smo odlučili da bismo otvorili samoposlužnu praonicu rublja, krenuli smo s otvaranjem tvrtke. Najveći dio novca za pokretanje biznisa odlučili smo potražiti preko Hrvatske banke za obnovu i razvoj. HBOR u svojoj ponudi kreditnih aranžmana ima program za poduzetnike početnike s kamatnom stopom od 4 posto, s time da 2 posto subvencionira Ministarstvo poduzetništva i obrta. Za poduzetnike početnike vrlo je teško ostvariti bilo kakve uvjete za kreditiranje kod komercijalnih banaka, pa nam je HBOR bio jedina opcija, a ujedno i najpovoljnija. U svakom slučaju potrebno je napraviti dobar, detaljan i održiv poslovni plan, prijaviti se i ispuniti stroge uvjete koje HBOR postavlja pred vašu tvrtku – prepričava Tomislav Ciliga i dodaje kako su dugo tražili adekvatan prostor.

Za razliku od ostalih malih praonica, njihova je ideja bila odabrati veći prostor kako bi bili sigurni da će svaki klijent imati dovoljno mira i privatnosti dok pere i suši rublje, a vodili su brigu i o najmlađim posjetiteljima za koje su osigurali dječji kutak. Interijer samoposlužne praonice površine 90 kvadrata u Berislavićevoj osmislile su arhitektica Mirjana Ciliga i produkt dizajnerica Hana Ciliga, a ideja je bila postići prostor u kojem se neće samo ostaviti rublje i pobjeći, već će posjetitelji poželjeti tamo boraviti, popiti kavu i pročitati novine.

– Inspiracija je preuzeta iz motiva iz prirode kao što su ocean, valovi, vjetar, nebo i oblaci, glečeri… Tako je i jedan od tih motiva završio na našem zidu uz svježu ‘kišu’ paralelno postavljenih led traka – kažu Mirjana i Hana. Dodaju da je praonica jedinstvena i po drugim uslugama koje nudi osim pranja, sušenja i peglanja robe. Primjerice, “drop off” usluga, što znači da klijenti mogu donijeti svoje rublje i pokupiti ga opranog, osušenog i složenog u vrijeme koje im najviše odgovara.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 06:16