Dodatni kvadrati

Lebdeće stepenice s ogradom od čeličnih žica u stanu na zadnjem katu zgrade na Jarunu

 BERISLAVA PICEK/CROPIX/
Zahtjevi vlasnice i zahvalna visina stopa u jednom dijelu stana rezultirali su galerijom kojom je ostvareno 30-ak kvadrata više

Galerija je odlično rješenje za dodatne kvadrate u relativno malim stanovima zahvalne visine. Potvrđuje nam to i projekt preuređenja stana na zadnjem katu zgrade na zagrebačkom Jarunu, koji potpisuje arhitekt Nikola Šimunić. Naime, potrebe vlasnice za trima spavaćim sobama u samo 58 kvadrata, a zahvaljujući krovnoj betonskoj ploči izvedenoj u padu, vodili su ka galeriji kojom je ostvareno dodatnih 30-ak kvadrata.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/

- Galerija je u konstruktivnom smislu izvedena pomoću čelične konstrukcije, čeličnih greda koje su se oslanjale na obodne nosive AB zidove i stupova na polovini raspona greda, smještenih unutar budućih pregradnih zidova - objašnjava Šimunić i dodaje kako je za konstrukciju ugrađeno oko 2,5 tona čelika, a cilj je bio težinu svesti na minimum, što zbog cijene, što zbog opterećenja podne ploče i obodnih zidova.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/

U konačnom rješenju stana centralna pozicija pripala je stepenicama koje vode prema galeriji.

- Kako bismo ih učinili što manje prostorno nametljivima, odlučili smo se za konzolno rješenje gazišta, za koja smo unaprijed u čeličnoj konstrukciji osigurali ojačanje. U trenucima projektiranja vlasnica je bila vrlo zadovoljna takvim ‘lebdećim’ stepenicama, no zbog sigurnosti djece, odlučili smo stepenice ograditi barijerom od isprepletenih čeličnih žica - kaže Šimunić i dodaje kako je u gazišta ugrađena i LED rasvjeta, pa je stepenište osim svoje primarne funkcije dobilo i etiketu glavne atrakcije u cijelom stanu. Na prvoj etaži su dnevna zona, roditeljska soba s kupaonicom, garderoba, prostor za perilicu i sušilicu rublja te lođa, a na galeriji dvije dječje sobe i kupaonica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. travanj 2024 19:15