Suvremeno oblikovana moderna kuća

Lijepa i štedljiva niskoenergetska kuća u Zagrebu

 

PROFIL
  • Naziv: niskoenergetska kuća Zubadan
  • Info: obiteljska kuća površine 230 m2 na području Maksimira u Zagrebu
  • Vlasnici: tročlana obitelj iz Zagreba
  • Projekt: architect Igor Presečan, studio Public Design
  • Kontakt arhitekta: www.publicdesign.biz; Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Kad smo pripremali veliku temu broja o energetski učinkovitim kućama, izabrali smo najzanimljivije primjere niskoenergetskih kuća u Hrvatskoj, čiji su nam vlasnici prepričali na koji način mogu uštedjeti čak i do 10.000 eura na grijanju i hlađenju. No, tada smo spomenuli još jedan projekt koji je bio tek u fazi gradnje. Iako smo na gradilištu Kuće Zubadan u Zagrebu čuli sve preduvjete koje treba zadovoljiti jedan niskoenergetski objekt, odmah smo znali da je želimo obići nakon dovršetka gradnje. I to ne samo da se uvjerimo hoće li vlasnici zaista ostvarivati planirane uštede. Jer, uz implementaciju naprednih tehnoloških rješenja projekt je opisan kao “jedinstveno dizajnirana i suvremeno oblikovana moderna kuća za mladu obitelj”. Tročlana obitelj se uselila u svoj novi dom, a mi smo pristojno pričekali nekoliko tjedana da se ugodno smjeste te ih posjetili.

No, što smo sve znali o kući i prije? Projektirao ju je arhitekt Igor Presečan iz studija Public Design, a riječ je o projektu iza kojeg stoji portal klimatizacija.hr. Osim cijelokupnog arhitektonskog projekta zadatak ahitekta je bio i ugraditi dizalicu topline Mitsubishi Electric Zubadan, koja radi pri vanjskoj temperaturi od -28°C te osigurati dobru izolaciju, odgovarajuću orijentaciju i minimalizirati energetske gubitke kuće površine 230 kvadrata bruto površine.

U smislu energetske učinkovitosti otvori su projektirani na jug i jugo-zapad. Na sjevernoj strani nema otvora, što doprinosi smanjenu toplinskih gubitaka. Krov je projektiran kao ravni obrnuti prohodni krov s minimalno 20 cm toplinske izolacije, dok su pročelja višeslojne konstrukcije, sastavljene od više nego minimalno potrebnog sloja toplinske izolacije, debljine 12-15 cm grafitnog EPS-a. Dizalica topline zrak-voda ima 2000 metara položenih cijevi podnoga grijanja, ugrađeni su solarni sustav i rekuperator zraka koji u 60 minuta u interijeru može izmijeniti 500 m3 zraka, smanjujući vlagu i regulirajući temperaturu.

A što smo vidjeli i čuli novo? Kuća se svojim volumenom i oblikovanjem razlikuje od objekata u okruženju, ali nije nametljiva. Tlocrtnom organizacijom volumena na parceli u „L” obliku, formira se unutarnje intimna zona vrta, te iz razloga koncepta energetske učinkovitosti, velike staklene stijene su orijentirane na jug i jugo-zapad čime se postiže najpovoljnija orjentacija u smislu korištenja pasivnog utjecaja sunca, dok na sjevernoj strani nema otvora. Vertikalno izmaknutim volumenima, uvučenim prizemljem uličnog pročelja, apstrahiraju se gabariti stare kuće, referirajući se na nju pozicijom i dimenzijama. Prizemlje zapadnog kraka u završnoj obradi tankostijenim strukturnim betonom s vidljivim kamenim agregatom dodatno se ističe razlika kao reminiscencija na kamene baze zagrebačkih kuća, koje se nalaze u užem i širem kontekstu lokacije. Gornji volumen zapadnog kraka je oblikovan istaknuto u odnosu na prizemlje, a u ravnini strehe stare kuće. Pročelje kata i dvorišnog volumena kuće u završnoj obradi je “STO ETICS” sustav s dekorativnom žbukom, tamne zagasite polikromije ćime se naglašava introvertnost i orijentacija na unutrašnji intimni prostor dvorišta i vrta. Gornji plašt privlači pogled sivo-ljubičasto-smeđom bojom koja se naizgled mijenja ovisno o jačini odsjaja sunčevih zraka.

Kroz prostor boravka proteže se lagana čelična galerija, odnosno most koji spaja dva spavaća trakta: s jedne strane roditeljski, a s druge dječji

Na zemljištu je bila stara kuća pa je ideja vlasnika bila da se renovira jer je bila relativno dobro održavana. Budući da bismo na taj način bili prilično ograničeni postojećim gabaritima i konstruktivnim sustavom stare kuće, takvom rekonstrukcijom uložili bi znatan novac i nadalje imali staru kuću nižeg standarda stanovanja s malim otvorima i relativno niskim stropovima, a vlasnici su visoki ljudi, odlučili smo da je bolje graditi ispočetka – kaže arhitekt.

Dakle, kuća je obikovana s idejom da svim svojim dijelovima naglašava jedinstvo dizajna i suvremenost oblikovanja uz respektiranje vrijednosti konteksta u kojem se nalazi, te funkionalnom organizacijom željenog programa i tehnološkim principima niskoenergetske gradnje. Osnovni problem s kojim su se vlasnici susreli bio je uskladiti budžet s ugradnjom materijala i sustava koji smanjuju potrošnju energije jer oni znatno povećavaju cijenu gradnje. Drugi problem bila je površina parcele od 400 kvadrata i faktor izgrađenosti 0,6, što znači da se mogla graditi kuća bruto površine 230 kvadrata. A u tu je površinu trebalo projektirati opsežan program i sve što jedna kuća treba imati, što nije bio lagan arhitektonski zadatak.

– S obzirom na malu parcelu, radio sam tako da shema bude što funkcionalnija u smislu tlocrtne dispozicije – kaže arhitekt i vodi nas kroz prostorije. Kuća se sastoji od ulaznog prostora, kuhinje, blagovaonice i boravka u prizemlju koji su povezani kružnim vezama i pet soba: multimedijalna u prizemlju te roditeljska i dvije dječje spavaće, pomoćna odnosno radna soba na katu te tri kupaonice: gostinjska u prizemlju, uz roditeljsku sobu i dječja s vešerajem. Uz kuhinji su još izba i kotlovnica, a u vrtu ljetna kuhinja i livada s voćkama.

U planu je i manji engleski vrt. Ulazni hodnik ima komunikaciju prema dnevnoj zoni u kojoj se nižu blagovaonica, boravak i multimedijalna soba ili prema gornjem katu te desno prema garderobi i gostinjskom zahodu, u čijem je nastavku kuhinja. Već na ulazu nude se zanimljivi prodori: pokraj ulaznih vrata je fiksna staklena stijena koja se pojavljuje i na suprotnoj strani, kod multimedijalne sobe i dalje se, objašnjava arhitekt, nastavlja na prozor. Dijagonalno od ulaza, u nastavku staklenih stijena s izlazom na vrt, prodor se javlja i iznad multimedijalne sobe te omogućuje pogled u roditeljsku sobu.

Dojam prostranosti dobiva se u boravku, osmišljenom kao središnji dvoetažni monovolumenski prostor sa staklenom stijenom dužine sedam metara, koja je orijentirana prema jugu, gdje se ostvaruje prožimanje s vanjskim prostorom. Kroz prostor boravka proteže se čelična galerija, odnosno most kojim su povezani prostori na katu. U nastavku boravka smješten je dodatno izoliran polivalentan prostor, zamišljen kao multimedijalna prostorija za kućno kino, slušanje glazbe ili za igru djece. Iznad te sobe smješten je roditeljski spavaći trakt koji se sastoji od garderobe, kupaonice i sobe.

Sa suprotne strane, preko galerije u zračnom prostoru boravka, dolazi se do dječjeg spavaćeg trakta koji je smješten iznad kuhinje, ulaznog prostora i gospodarskog bloka te je orijentiran na uličnu stranu, a povezan je potezom prozora dugim 8,5 metara. Cijelom kućom dominira nekoliko boja i materijala koji se međusobno isprepleću i mijenjaju oblike ovisno o tematici. Na podu u prizemlju je poliuretanski pod sive boje, a gotovo sav namještaj izrađen je po mjeri od hrastova drva, ugradbeni ormari od medijapana, a kuhinja od medijapana i kompakt ploče.

U multimedijalnoj sobi, deniveliranoj za 60 cm, tribine su u hrastu, dok se nastavlja poliuretanski pod. I dok je u prizemlju siva boja na podu, a drvo u namještaju, na gornjoj se etaži događa obrnuta situacija: siva boja s poda prelazi na zid boravka i na cijeli potez ugradbenih ormara i skrivenih vrata soba na katu, dok se na podu pojavljuje drvo. Tu promjenu najavljuju i drvene konzolne stube osvijetljene LED rasvjetom. Naime, stječe se dojam da prvih pet stepenica ledbi u zraku ispod čeličnog panela odignutog od poda 90 cm, dok se drvo potom izlijeva u obliku hrastova parketa na gornjoj etaži.

U svim je kupaonicama opet poliuretanski pod, namještaj je u drvu, na dijelu zida je keramika, a razlika je u bojama. Gostinjski wc u prizemlju ima tamni zid, usklađen s polikromijom boravka i kuhinje u prizemlju, dok su gornje kupaonice svijetlih boja.

– Svaka je prostorija vizualno prepoznatljiva, teme (drvo, čelik, zelenilo…) se ponavljaju apstrahirano – kaže arhitekt i dodaje da su važni elementi oblikovanja koji se javlja i u eksterijeru i interijeru. Tako su npr. vanjski okviri prozora od čelika, a unutarnji od drva, dok namještaj poput kuhinjskog otoka, barskih stolaca, blagovaonskog stola i komoda ima čelične noge. U boravku se čelik pojavljuje u obliku polica te panela na koji se nastavlja TV i čelični kamin, dok je prostor ispod iskorišten za malu džunglu, odnosno sadnju biljaka. Od ostalog namještaja stolci su preneseni iz starog stana, dio barskih stolaca i namještaja za dječju sobu kupljeni su u IKEA-i, sofe u Lesnini, a efektne visilice u boravku iz dizajnerske kolekcije Moooi. Pitali smo vlasnike kako se osjećaju u novom domu i kolika je planirana ušteda. – Isto nas je pitao i arhitekt samo tri dana nakon useljenja. Već smo se tada osjećali kao da ovdje živimo oduvijek. Sve je logično i na prvu jasno – kažu i dodaju da im je potrošnja za grijanje 30-ak kuna po danu kad je vani oko 0°C, što je za kuću ove površine jako malo.

Foto: Berislava Picek/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 00:57