U gostima

Lijepa SPA kuća u idiličnom ličkom kraju: kombinacija kamena i drva u 100 kvadrata

 Jure Mišković/CROPIX
Vlasnica Sanja Režek sa suprugom Rankom uredila je 100 kvadrata objekta u kojem vlada uspješna kombinacija kamena i drva

Danas vas vodimo u kuću od 100 četvornih metara u predivnom ličkom, točnije lovinačkom kraju, koji se nalazi između pet nacionalnih parkova, 25 minuta od mora, 10 minuta od Velebita, blizu Zira i jezera s plažom u Svetom Roku. Kuća je zadnja u selu, okrenuta prema čistoj prirodi. Vlasnica je Sanja Režek, koja nam odmah na početku razgovora otkriva da su joj baka i majka podrijetlom iz ovog kraja, a u njegove ljepote davno se zaljubio i njezin suprug Ranko, Međimurac koji ovdje sada boravi i više od nje.

image
Jure Mišković/CROPIX
image
Jure Mišković/CROPIX

U ljetnim danima najvažniji je vanjski dio jer se tamo provodi cijelo vrijeme pa je tu natkrivena terasa s drvenim klupama i mjestom za roštilj ili peku, zatim SPA i bazen s grijanom vodom i, naravno, sunčalište s ležaljkama ali i vrtnim namještajem za pijenje kave. U zimskim danima, aktivnosti se sele u grijani zimski vrt sa saunom i kupaonicom ispred koje se na otvorenom nalazi hidromasažni bazen s vrućom vodom

image
Jure Mišković/CROPIX
image
Jure Mišković/CROPIX

ADAPTACIJA

- Za idejno rješenje kuće posavjetovali smo se s arhitektima Ingom i Draženom Štimac iz tvrtke Areacon. Sjajni su jer su ponekad suprotni u idejama kao suprug i ja, pa iz tih razgovora uvijek dođemo do najkvalitetnijeg rješenja. A onda kada se počnu stavljati cigle sve ideje kao da se otvaraju s još boljim rješenjima, koje i crtamo i dogovaramo u hodu, te tako dolazimo do konačnog izgleda. Naravno, kad je gotovo, vidimo neke stvari koje bismo drugačije, ali smo ipak zadovoljni. Da smo uspjeli, već su nam potvrdili naši gosti i prijatelji - ponosno priča vlasnica Sanja Režek i objašnjava da je za vrijeme korone izolacijske dane uglavnom provodila u Lovincu, a tada se i rodila ideja o adaptaciji kuće.

image
Jure Mišković/CROPIX
image
Jure Mišković/CROPIX
image
Jure Mišković/CROPIX
image
Jure Mišković/CROPIX
image
Jure Mišković/CROPIX
image
Jure Mišković/CROPIX

- Pomislili smo: podignimo kvalitetu i ponudu! Prvo smo odlučili postaviti klima-uređaj, ne toliko zbog hlađenja koliko da nudi dodatnu opciju grijanja zimi. No potrebno je bilo i natkriti terasu, a kakva je to kuća ako na terasi nema komin za roštilj, peku i kotlić. Potom smo se dogovorili da moramo imati grijani bazen. Bazen traži i sunčalište, odlučili smo da bude kameno, a kad se već ono radi, rekli smo - ajmo napokon postaviti i stazice oko kuće s rasvjetom. Uz bazen smo planirali toalet, a on je prerastao u kupaonicu, a do njega je sauna. Prostor ispred se proširio u grijani zimski vrt, a iza u drvarnicu. Napokon ćemo imati gdje stavljati drva i za roštilj i za kamin u kući. Ma kud sve, tu i centralno grijanje na pelete. I hidromasažna kada. Za kopanje bazena nam treba bager, pa neka poravna dvorište da bude s predivnom travom. Dječja kućica s ljuljačkama je obavezna! A onda smo primili poziv o subvenciji solarnih panela za proizvodnju struje, pa moramo imati i to.

image
Jure Mišković/CROPIX
image
Jure Mišković/CROPIX
image
Jure Mišković/CROPIX

Kuhinja ima ogromni šank izrađen od kamena iz bakine kuće koja je, nažalost, potpuno stradala u ratu. Šank je dug oko tri metra i oko njega su, govori vlasnica, svi okupljeni kada je u pitanju neki zabavni tulum

image
Jure Mišković/CROPIX
image
Jure Mišković/CROPIX

DVIJE ETAŽE

Kuću krasi kamena ograda s predivnim trupcima na vrhu koje je trebalo mijenjati, a u planovima je niknuo i novi zidić iza bazena, gdje također treba staviti balvane. I tako je sedmomjesečni projekt startao - smije se vlasnica.

Kuća ima dvije etaže; donja je namijenjena za boravak, a gornja za odmor i spavanje. U ljetnim danima najvažniji je vanjski dio jer se tamo provodi cijelo vrijeme pa je tu natkrivena terasa s drvenim klupama i mjestom za roštilj ili peku, zatim SPA i bazen s grijanom vodom i, naravno, sunčalište s ležaljkama ali i vrtnim namještajem za pijenje kave. U zimskim danima, osim natkrivene terase za sunčane, toplije dane, aktivnosti se sele u grijani zimski vrt sa saunom i kupaonicom ispred koje se na otvorenom nalazi hidromasažni bazen s vrućom vodom.

image
Jure Mišković/CROPIX

- Kad se uđe u kuću, tu je predsoblje a ispred vas je kupaonica s WC-om i perilicom rublja. Na desna vrata ulazite u veliku, otvorenu prostoriju u kojoj je potpuno opremljena kuhinja s ogromnim šankom, gdje su obično za tuluma svi okupljeni! Izrađen je od kamena iz bakine kuće koja je stradala u ratu. Iza toga je blagovaonica i dnevna soba s kaminom i izlaskom na natkrivenu terasu. U sredini ovog prostora je, s jedne strane, otvor u etaži, a iznad je krovni prozor. Ovo je arhitektonski trik koji ima dvije funkcije, danju daje svjetlo prostoru, a noću omogućava cirkulaciju toplog zraka, pa se cijela kuća za najljućih zima može grijati samo na kamin! Stepenicama dolazimo na etažu gdje su tri spavaće sobe sa šest ležaja i velika kupaonica. To je mirni kutak kuće - opisuje vlasnica Sanja i ističe kako je i ona htjela da u kući bude tradicionalna lička kombinacija materijala: kamen i drvo.

image
Jure Mišković/CROPIX
image
Jure Mišković/CROPIX

UGODNA ŽUĆKASTA BOJA

- Boju fasade birali smo kad se kuća renovirala prije desetak godina. I baš nam se sviđala jedna neobična zelenkastožuta boja, ma na papiriću je bila neodoljiva. A onda smo je vidjeli na cijeloj kući. Prijatelj nam je taj prizor opisao najslikovitije: 'Ha, sada kad planinarim po Velebitu uvijek znam gdje je Lovinac jer vaša kuća toliko svijetli da ga ne možeš omašiti'. Da, ispalo je da je boja još drečavija od zelenog i žutog markera zajedno, bili smo zabrinuti. Međutim, vrijeme čini svoje, sada je to ugodna žućkasta boja koju smo otoplili kamenom pri dnu kuće i na terasi. Na novom SPA objektu također smo pogodili upravo tu kombinaciju tako da se međusobno stope - otkriva Sanja Režek. Kaže da se u kući ističe niz detalja poput primjerice kamina. On svojom sivom bojom ličkog kamena dobro ublažava bjelilo zidova. Isto tako se ističe šank dug oko tri metra, a građen je od kamena i pokriven pločom kakva je i radna površina kuhinje. Ostatak namještaja je klasičan minimalistički, a opet moderan kako bi cjelina bila maksimalno prilagođena ugodnom boravku gostiju. Više na www.village-holiday.com.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. rujan 2022 14:53