U posjetu...

Lijepi mali zagrebački stan u potkrovlju: Ima 47 kvadrata i skriva jedno iznenađenje!

 Neja Markičević/CROPIX
Mladi bračni par kupio je potkrovlje u zgradi s jednim od najšarmantnijih donjogradskih dvorišta u samom centru Zagreba

PROFIL

  • INFO: donjogradski stan površine 47 kvadrata u potkrovlju
  • LOKACIJA: centar Zagreba
  • VLASNICI: mladi bračni par
  • UREĐENJE: vlasnici

Stan ih nije oduševio na prvi pogled, bio je prenatrpan glomaznim starinskim namještajem, zidovi su bili obojeni u zelenu boju, a sve je djelovalo prilično depresivno. No, oni su vidjeli njegov potencijal te se odlučili na totalnu transformaciju. Rezultat je jednostavan i funkcionalan interijer koji, iako površinom nije velik, djeluje prozračno, a što je najbolje - skriva jedan sasvim neočekivan detalj.

U zgradi s jednim od najšarmantnijih zagrebačkih donjogradskih dvorišta, smještenoj u Petrinjskoj ulici, mladi bračni par prošle je godine odlučio urediti svoj zajednički dom. Stan u potkrovlju površine 47 četvornih metara nije ih osvojio na prvu jer im je djelovao previše skučeno, no vidjeli su u njemu veliki potencijal koji su na kraju odlučili i ostvariti.

image
Neja Markičević/CROPIX

Kuhinja bijelih fronti kupljena je u Ikei i postavljena na dva suprotna zida. Na jednom dijelu su štednjak, sudoper, perilica posuđa i hladnjak, a s druge strane pećnica s dodatnim ladicama i radna ploha. Između je blagovaonski stol koji se prema potrebi može razvući

image
Neja Markičević/CROPIX
image
Neja Markičević/CROPIX

- Kada smo kupili stan, on je bio prepun namještaja od tamnosmeđeg drva koji je bio preglomazan za prostor i potpuno ga je gušio. Zidovi su pak bili u nekoj čudnoj zelenoj nijansi i sve je djelovalo prilično depresivno - prisjetili su se početaka vlasnici koji su se odlučili na kompletnu renovaciju stana, a ona ih je u konačnici stajala 150.000 kuna.

Tako su u kupaonici, koja je smještena desno od ulaznih vrata, promijenili kompletne instalacije te odabrali nove pločice i kupaonsku opremu.

Ona je sada opremljena walk-in tušem, ovalnim bijelim umivaonikom ispod kojeg je drveni ormarić s ladicama koji su vlasnici sami izradili po mjeri te WC školjkom i perilicom. Zidovi su prekriveni bijelim pločicama zanimljive teksture i bez fuga, a na podu su pak keramičke pločice koje imitiraju drvo. U strop su ugrađena tri seta LED lampi koje se mogu zasebno paliti po potrebi, a kako se radi o kupaonici malih dimenzija, ugrađena su i klizna vrata da se ne gubi dragocjeni prostor.

image

Crnobijelim tepihom, slikama i koloritnim jastucima izbjegnut je mogući dojam sterilnosti

Neja Markičević/CROPIX
image
Neja Markičević/CROPIX

Pretprošli vlasnik spustio je strop kako bi uštedio na grijanju, a tih 13 kvadrata mladi bračni par osmislio je kao skrivenu oazu za opuštanje, čitanje knjiga i pijuckanje vina, a služi im kao savršena zamjena za terasu

image
Neja Markičević/CROPIX
image
Neja Markičević/CROPIX

Iz malenog hodnika s ormarom za kapute i jakne dalje se ulazi u prostoriju u kojoj su smješteni dnevni boravak, kuhinja i blagovaonica.

- Odlučili smo se za svijetle boje i namještaj čistih linija bez previše sitnica po policama kako bi prostor bio što prozračniji i ugodniji za život. Trudili smo se napraviti što bolji raspored kako bi sve bilo maksimalno funkcionalno i kako bismo dobili dovoljno prostora za pohranu svih naših stvari - objašnjavaju nam ovi mladi ekonomisti koji su stan u potpunosti uredili po vlastitom guštu bez pomoći arhitekata ili dizajnera.

Kuhinja bijelih fronti kupljena u Ikei postavljena je na dva suprotna zida prostorije. Na jednom su štednjak, sudoper, perilica posuđa i hladnjak, a na drugom pećnica s dodatnim ladicama i radnom plohom. Između njih je jednostavan bijeli stol za objedovanje koji se po potrebi može razvući na veće dimenzije kako bi se smjestilo više osoba.

image
Neja Markičević/CROPIX
image
Neja Markičević/CROPIX
image
Neja Markičević/CROPIX
image
Neja Markičević/CROPIX

Prostor dnevnog boravka opremljen je udobnim bež trosjedom, niskim bijelim stolićem i komodom za televizor, a sve je podignuto crno-bijelim tepihom i s nekoliko šarenih jastučića te slikama na zidu.

Pod je prekriven parketom od izbijeljenog uljenog hrasta koji se proteže i u susjednu spavaću sobu površine oko 20 četvornih metara.

Vlasnici su se i ovdje zadržali na jednostavnom i prozračnom uređenju te je uz prostran bračni krevet i veliki ormar u sobi još samo stara komoda obnovljena i prelakirana u plavo te fotelja sa zanimljivom samostojećom lampom koja služi kao kutak za čitanje. Visoka polica s knjigama uklopljena je u nišu u zidu uz uzglavlje kreveta, a dodatni prostor za pohranu svojih stvari dobili su zahvaljujući ladicama ispod ležaja.

image
Neja Markičević/CROPIX
image

Mini knjižnica uklopljena je u nišu, a pažnju privlači industrijska lampa uz fotelju

Neja Markičević/CROPIX
image
Neja Markičević/CROPIX

Ono što je vlasnike zapravo osvojilo prilikom kupnje stana je skrivena galerija na koju se dolazi kroz otvor u stropu kuhinje putem sklopivih stepenica.

- Pretprošli vlasnik spustio je strop kako bi uštedio na grijanju i time dobio dodatni prostor koji je tek djelomično uredio. Mi smo tih 13 kvadrata zamislili kao svoju skrivenu oazu za opuštanje, izležavanje, čitanje knjiga i pijuckanje vina - pojašnjavaju nam vlasnici.

image
Neja Markičević/CROPIX
image
Neja Markičević/CROPIX
image
Neja Markičević/CROPIX

Postojeći brodski pod i nosive drvene grede nanovo su prelakirali, a zidove zatvorili knaufom. Ugradili su i dva krovna prozora, a u dno prostora stavili mali kauč čije je unošenje kroz uski otvor u stropu stana bilo najkritičniji dio uređenja.

- Zapravo se radi o jednom elementu većeg kauča koji je iz nekog razloga ostao u trgovini i nudili su ga na sniženju, a nama se činio kao savršeno rješenje za galeriju. Kupili smo ga naslijepo, bez prethodnih uzimanja mjera, i dovezli kući nadajući se da će proći kroz vratašca na stropu. Na kraju smo morali razmontirati cijele stepenice da bismo ga postavili na kat, ali trud se potpuno isplatio - smiju se vlasnici, koji su galeriju oplemenili uspomenama s putovanja, knjigama i starinama.

image
Neja Markičević/CROPIX

Kupaonica je opremljena walk-in tušem, ovalnim bijelim umivaonikom ispod kojeg je drveni ormarić izrađen po mjeri te WC školjkom i perilicom rublja. Zidovi su prekriveni bijelim pločicama zanimljive teksture i bez fuga, a na podu su pločice koje imitiraju drvo

image
Neja Markičević/CROPIX

- Ovaj prostor zapravo nam je i dobra zamjena za terasu jer kada se tijekom lijepog vremena dignu krovni prozori, dobiva se dojam kao da ste na otvorenom - poručio je ovaj mladi bračni par.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 09:41