Sretan Božić!

Lijepi stan u obiteljskoj kući

Dom mladog para u centru Zagreba dekoriran u blagdanskom ruhu

Kako ukusno urediti životni prostor za Božić, a pritom ne podlegnuti kiču otkrili su nam Kristina i Vladimir, simpatičan i zaljubljeni mladi par koji je svoj dom u centru Zagreba dekorirao neupadljivim, ali opet jako upečatljivim blagdanskim ukrasima.

Profil
Vlasnici:
mladi par Kristina i Vladimir
Lokacija:
stan u obiteljskoj kući u centru Zagreba
Interijer:
vlasnici
Površina :
120 četvornih metara

Otkako je bila mala djevojčica, Kristinina soba bila je drugačija od ostatka stana u kojem je živjela s roditeljima. Pripreme za božićno uređenje njezina djevojačkog kutka krenule bi već sredinom studenoga. Kristina je sada odrasla i živi sa svojim dečkom u stanu u obiteljskoj kući, ali dijete u njoj koje razdragano čeka Božić nije nestalo… 

Dom Kristine i Vlade već na prvi pogled govori da je riječ o mladim, urbanim i modernim ljudima koji imaju osjećaj za lijepo i decentno. Stan koji se nalazi na gornjoj etaži obiteljske kuće ima 120 kvadrata, a sastoji se od kuhinje, ogromnog dnevnog boravka s blagovaonicom, spavaće sobe, radne sobe i dvije kupaonice.

– Imali smo prostora pa smo napravili dvije kupaonice. Znate kako je s dečkima. Mi cure volimo da je sve na mjestu, a dečki su tu malo nemarniji. No, vidim ja da i Vlado voli zaviriti u moju kupaonicu – smije se simpatična Kristina. Centralni dio stana je dnevni boravak s blagovaonicom koji je do posljednjeg centimetra napravljen baš onako kako su vlasnici zamislili. Iako je samo uređenje njihova potkrovlja trajalo prilično kratko, Kristina i Vlado jako su zadovoljni konačnim rezultatom.

Na podu je svijetli parket, a zid je obložen kamenom, kao i kamin. Vlasnici smatraju kako previše boja stvara dojam kiča, pa su blagdanski stol uredili raskošno, ali opet umjereno. Elegantnoj dekoraciji znatno doprinosi stakleno posuđe, kristalne čaše i jednostavni ukrasi

Potpuno moderan stan osvježen je s nekoliko genijalnih retro elemenata poput stare šivaće mašine, crno-bijelih slika i ciglenog zida

– Upečatljiv komad namještaja ovdje je stol od paleta kojeg je napravio moj Vlado. Ipak, najdraža nam je Kvadrina kutna garnitura lila boje na kojoj su ljubičasti jastuci. U cijelom prostoru zapravo dominiraju neutralne boje jer smatramo da nježne boje umiruju i stvaraju onaj pravi osjećaj doma – kaže Kristina te dodaje da su za romantične filmske večeri postavili projektor i platno koje se spušta po zidu gdje se nalazi i kamin.

– Svake godine radim adventske vjenčiće. Napravim ih za sebe, a kako se svide mojim prijateljicama, radim i za njih. No, to me jako opušta i to je moj doprinos blagdanskom raspoloženju.

Dobar je osjećaj kada svojim rukama osmislite nešto kreativno. Preporučam svima da probaju – kaže Kristina koja je uspjela u naizgled nemogućoj misiji stvoriti u domu raskošno blagdansko raspoloženje, a da se to zapravo uopće vizulno ne osjeti. Par je izabrao elegantno bijelo drvce. Iznad kamina stavili su zeleni vijenac s diskretnim lampicama. Kod prozora su postavili figurice, pokoju čizmicu za poklone i snježnu kuglu. Najveću pozornost posvetili su stolu koji izgleda baš onako kako bi blagovaonski stol i trebao izgledati u ovo blagdansko doba… bogato i svečano. No, i tu su Kristina i Vlado uspjeli izbjeći kič. Formula uspjeha? Stakleno posuđe, kristalne čaše, drvo i opet… neutralne nijanse. Uz stol za blagovanje nalazi se šank koji zapravo predstavlja ulazak u kuhinju osvjetljenu staklenom stijnom, a na koju se nastavlja veliki balkon.

U ovom modernom stanu mjesto je našla i šivaća mašina koju je par dobio na poklon od Vladimirovih bake i djeda. I za razliku od mnogih drugih koji puštaju takve retro stvari da skupljaju prašinu, Kristina je bila maštovita i odlučila ukrasiti stol sa starom singericom. Rezultat je predivan božićni kutak koji izaziva oduševljenje prijatelja i obitelji. – Inače je ovaj kutak sa singericom dobro napravljen i ponosimo se njime.

Crno- bijele slike starog Zagreba savršeno su se uklopile u cijelu ovu priču, kao i cigleni zid sa starinskim satom – kaže vlasnica. Za miran san i buđenje u blagdanskom raspoloženju Kristina je uredila i spavaću sobu. – Nismo željeli sobu okititi pretjerano muški ili ženski, već smo našli kompromis da svatko dobije ono što mu se sviđa. Tako se s Vladine strane na noćnom ormariću nalazi malo drvce, a s moje je božićna zvijezda i još neke figurice – otkriva. Da su veseli blagdani stigli u ovaj topao dom nagovjestio nam je adventski vijenac već pri ulasku u stan, ali i Kristina koja pozdravlja s “Dođite nam i sljedeći Božić!”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 03:07